Ihlamurun Faydaları

Ihlamurun Faydaları

Ülkemizde şifa kaynağı olarak bilinen ve Anadolu yemek kültüründe önemli bir yeri olan ıhlamur bitkisi genel olarak soğuk kış aylarında tüketilen bir çay olarak bilinir. Ihlamur deyince vitamin deposu akla gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirmede ıhlamur bitkisinden yararlanılır. Bal ve limonla tatlandırılan ıhlamurun sağladığı faydalar da bu oranda daha da etkilidir.

Ihlamur bitkisi kalp biçiminde yaprakları olan ve sarı çiçekleri olan bir bitkidir. Bu değerli bitkinin genelde çayı yapılır. Kaynar suyun içine belli oranda ıhlamur koyarak demlemeye bırakabilirsiniz. Demlenen ıhlamur çayını ılındıktan sonra içebilirsiniz. İçine bal ya da limon da isterseniz koyarak bu şekilde tüketebilirsiniz.

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

Ihlamuru bitkisinin sağlık için faydaları şunlardır. Ihlamurun faydaları olarak şunları söyleyebiliriz;

İltihap Gidermede etkilidir

Ihlamur bitkisi içinde iltihap giderici antioksidanlar bulunmaktadır. Ihlamur çayı, kas ağrıları, eklem ve baş ağrıları, solunum yolu iltihapları gibi pek çok iltihaplı hastalıkların giderilmesind etkilidir.

Cilt sağlığı için ıhlamur

Cilt sağlığında da ıhlamur tüketmenin önemi büyüktür. Cilt için ıhlamur bitkisi yararlı bir besin kaynağı olarak bilinir. Özellikle kaşıntı gibi problemlerin giderilmesinde ıhlamur çayı etkili bir üründür. Ihlamur bitkisinin yaşlanmayı geciktirici etkisi de bulunmaktadır. Yaşlanmayı geciktirici etkisiyle ıhlamur daha genç bir cilde sahip olmanız konusunda size yardımcı olmaktadır. Kırışık ve çillerin giderilmesinde de ıhlamur çayından yararlanılabilir.

Sindirim sistemi için faydalı bir besindir

Ihlamur bitkisinin sindirim için de fayda sağladığı düşünülmektedir. Mide rahatsızlıkları ve bağırsaklarda oluşan iltihaplanmanın giderilmesinde ıhlamur çayı etkilidir.

Ödem atmada etkilidir

Ödem atmada etkili bir besin olarak ıhlamur bitkisinden yararlanılmaktadır. Öden genelde el ve ayaklarda oluşan şişliklerdir. Genelde sabit olarak duran hareketsiz kişilerde ödem sorunu gözlemlenmektedir. Şişlikler için bir kova kadar sıcak su içine 500 gr kadar kuru nane atıp le ve ayaklarınızı bu su içine koyabilirsiniz. İki saat kadar bu şekilde tutarak şişkinliklerin giderilmesinde ıhlamur etkilidir.

Karaciğerde toksinlerin atılmasında yararlıdır

Karaciğer ve safra kesesinde yer alan toksinlerin giderilmesinde ıhlamur çayının etkisi büyüktür. Karaciğer uzun süre toksinlere maruz kaldığı zaman ciddi bir şekilde sorunlar oluşabilir. Kolesterol yükseldiği zaman cilt hastalıkları oluşabilir. Bunun için ıhlamur tüketmek önemlidir.

Cilt lekelerinde ıhlamur

Cilt lekelerinin giderilmesinde de ıhlamur bitkisinden yararlanılmaktadır. Tonik olarak kullanılabilen ıhlamur cilt lekelerini gidermede etkili bir besindir. Ihlamuru günde iki kere kullanarak cildiniz için sağlıklı bir cilt bakım ürünü olarak kullanabilirsiniz.

Ihlamur Çayı Nasıl Hazırlanır?

Ihlamur çayının hazırlanması oldukça kolaydır. Çayı hazırlamak için ihtiyacınız olan 20 gr kadar ıhlamur, isteğe bağlı olarak çubuk tarçın, kuru elma, bir çay kaşığı kadar zencefil. Tüm malzemeleri yaklaşık 5 dakika kadar kaynatıp sonra ılıdıktan sonra afiyetle içebilirsiniz.

Ihlamurun Zararları

Ihlamur bitkisi bazı durumlarda zararlın etkilere sahip olabilir. Özellikle hamile ya da yeni doğum yapmış kişiler için zararlı olabilir.

Çok fazla miktarda ıhlamur çayının tüketilmesi ishal ve sıvı kaybına neden olabilir.

Ihlamurun kanı sıvılaştırma etkisi de bulunur. Fazla kullanımı kan basıncını yükseltebilir. Bu yüzden kararında kullanmak gerekir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.