I.Dünya Savaşı (1914-1918)

I.DÜNYA SAVAŞI (1914-1918)

       İtalya’nın 1870, Almanya’nın 1871 yılında millî birliklerini gerçekleştirmeleri, Avrupa’da güç dengelerini bozmuştur. Dolayısıyla, savaşın çıkış sebebi, İngiltere, Fransa ve Rusya gibi sömürgeci devletlerin, sömürgelerini genişletmek, Almanya ve İtalya’nın da sömürge arayışına girmesidir. Öte yandan, Sanayi İnkılâbı’nın sonucu olarak ham madde ihtiyacının artması, yeni pazarlara ihtiyaç duyulması bloklaşmalar yaratmıştır :

İtilâf (Anlaşma) Devletleri  :İngiltere,Fransa, Rusya (sonradan katılanlar : İtalya, Japonya, Sırbistan, Romanya, Yunanistan, ABD, Brezilya, Çin).

İttifak (Bağlaşma) Devletleri: Almanya, İtalya, Avusturya-Macaristan (sonradan, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan katılmış, İtalya ayrılmıştır).

Savaş, 1 Ağustos 1914 tarihinde başlamıştır. Önce Almanya ve Avusturya-Macaristan ile İngiltere, Fransa, Rusya ve Sırbistan arasında başlamış, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan’ın katılmasıyla yaygınlık kazanmıştır. İlk cepheler Fransa ve Doğu Avrupa’da açılmıştır. Bir milyona yakın insanını kaybeden Osmanlı Devleti, savaşa, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ve Balkan Savaşları’nda kaybettiği toprakları geri almak için, 29 Ekim 1914 târihinde Enver, Talât ve Sadrazam Sait paşaların oldu bittisiyle girmiştir. Almanya’nın yanında savaşa girilmesinin sebebi, onların kazanacağına inanılmasından kaynaklanmıştır. Oysa, Mustafa Kemâl, savaşı, denizlere egemen İngiltere’nin kazanacağını önceden bilmiştir.

“I.Dünya Savaşı (1914-1918)” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.