Hz. Muhammedin’in Örnek Davranışları

*Hz. Muhammed İnsanlara Değer Verirdi.

* Örnek Olay: Yahudi cenazesi geçerken ayağa kalkmaı

* Hz. Muhammed Güvenilir Bir İnsandı.

*Mekkeliler onu dürüst ve güvenilir anlamına gelen “Muhammedü’l-Emin” diye çağırıyorlardı.

*Kâbe’nin onarılmasında Hz. Muhammed güvenilir biri olduğu için Mekkeliler onu hakem seçmişlerdi.

* Hz. Muhammed tüm Mekkelilere İslam’ı anlatmak için onları Safa Tepesi’ne çağırıp, “Ey insanlar şu dağın arkasında size karşı hazırlanmış bir ordu vardır desem bana inanır mısınız?” diye sormuştu. Orada bulunanların hepsi birden, “Evet inanırız. Çünkü senden hiçbir zaman yalan söz duymadık.” diyerek cevap vermişlerdi.

* Mekkeliler, Hz. Muhammed’e güvendikleri için kıymetli eşyalarını ona emanet ederlerdi. O, Mekke’den Medine’ye hicret edeceği gün, kendisine bırakılan emanetleri sahiplerine teslim etmek üzere Hz. Ali’yi görevlendirmiştir.

* Hz. Muhammed Bilgiye Önem verirdi.

Hz. Muhammed Medine’ye hicret ettiğinde ilk iş olarak burada bir mescit yaptırmıştır. Bu mescidin bir bölümünü de eğitim faaliyetlerine ayırmıştır. Mescid-i Nebevi’nin yanındaki bu eğitim yerine “Suffe”, burada kalanlara “Ashab-ı Suffe” denir.

* Bedir Savaşı’nda esir düşen düşman askerlerinden okuma yazması olanların, Medineli on müslümana okuma yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakılmalarını istemiştir.

*Bir hadisinde “İlim, müminin yitik (kaybettiği) malıdır. Onu nerede bulursa alsın.” buyurarak bilginin evrenselliğine dikkat çekmiştir.

* Hz. Muhammed Danışarak İş Yapardı.

* Danışmanın eşanlamlısı “İstişare”dir.

*Hendek Savaşı’na hazırlık aşamasındaki fikir alışverişinde Selman-ı Farisi’nin şehrin etrafına hendek kazma fikri kabul görmüştür.

* Hz. Muhammed Merhametli, Hoşgörülü ve Affediciydi.

.* Hz. Muhammed Çalışmayı Sever ve Zamanı İyi Değerlendirirdi.

*Hz. Peygamber, “İnsanlar iki nimetin değerini bilmezler. Bunlardan biri sağlık diğeri boş vakittir.”

* Hz. Muhammed Sabırlı ve Cesaretliydi.

* Müşriklerin, peygamberlikten vazgeçirmek için, yaptığı birtakım cazip teklifleri geri çevirmiş; kararlılığını şu meşhur sözüyle ortaya koymuştur: “Güneşi sağ elime, ayı da sol elime koysalar yine de yolumdan dönmem.” O, cesaretiyle de insanlara örnek olmuştur.

* Hz. Muhammed Hakkı Gözetirdi.

* Hz. Muhammed daha peygamberlik görevi verilmeden önce de haksızlıkların karşısında duruyor ve haklının yanında yer alıyordu. Bundan dolayı Erdemliler Topluluğu (Hilfu’l-Fudul)’nakatılmıştır.

*Peygamberimiz adalet için  “bir suçu işleyen Muhammed’in kızı Fatıma bile olsa onun da cezasını veririm.” Demiştir.

* Hz. Muhammed Doğayı ve Hayvanları Severdi.

“Kıyamet kopuyor olsa bile elinizdeki fidanı dikiniz.” Hadis

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.