Hz. Muhammed’in doğum ve ölüm tarihleri

Peygamber efendimiz (s.a.v) in doğumu

Peygamberimiz Fil vakasindan 50 gün sonra 571 yılında, Rebiullevvel ayinin on ikinci Pazartesi günü ,tan yeri ağarirken, Mekke`de doğdu.

Peygamber efendimiz (s.a.v)in vefatı

Rasülullah (s.a.), 13 Rebiülevvel h. 11 (8 Haziran 632) pazartesi günü vefat etti.

Miladi takvime göre 61 yıl yaşamıştır.
Hicri takvime göre 63 yıl yaşamıştır.

Hz.MUHAMMED’İ TANIYALIM

Hz. Muhammed, 20 Nisan 571 Pazartesi günü Arabistan’ın Mekke kentinde doğmuştur. Mekke’yi önemli kılan husus ise Kâbe’nin orada oluşudur. Allah’ın insanlara gönderdiği son peygamberdir.( İlk peygamber ise, aynı zamanda ilk insan olan Hz. Adem’dir. )

Hz. Muhammed’in babasının adı Abdullah, annesinin adı Amine’dir. Dedesinin adı Abdulmuttalip, Süt annesinin adı ise Halime’dir. Peygamber Efendimiz ‘in süt kardeşleri Şeyma ve Abdullah’tır.

Doğmadan önce babası, 6 yaşındayken annesi, 8 yaşındayken de dedesi vefat etti.Annesi vefat ettikten sonra dedesi Abdulmuttalip’in yanında, dedesi vefat ettikten sonra da amcası Ebu Talip’in yanında kalmıştır.

4 yaşına kadar süt annesinin yanında kaldı.

İlk ticaret yolculuğunu 12 yaşındayken yaptı(Şam’a).

17 yaşındayken amcalarıyla birlikte ticaret için Yemen’e gitti.

20 yaşındayken “ Erdemliler Topluluğu (Hilful Fudul )” adlı birliğe katıldı. Hz. Peygamber’in de katıldığı antlaşma, zulme karşı İslâm öncesi arapların yaptığı bir topluluktur. Orada olanlar belirli yetkili ve sevilen insanlardı, zalime baş kaldırma ve mazlumu korumayı görev edinmişlerdir.

Dadısının adı Ümmü Eymen’dir.

Hz. Muhammed 25 yaşında iken 40 yaşında bulunan Hz. Hatice ile Hatice’nin teklifi üzerine evlenmiştir.

Hz. Muhammed (S.A.V.) 40 yaşında (610 yılında) Peygamber oldu.

Hz.Ebubekir ile uzun ve tehlikeli bir yolculuktan sonra Medine’ye hicret ettiler (622 yılı).

Peygamberimiz 55 yaşında iken, Hz. Ebubekir’in kızı Hz Âişe ile evlendi.

8 Haziran 632 de 63 yaşında Medine’de vefat etmiştir.

KİMİN YANINDA NE KADAR KALDI?

0-4 yaş Süt annesi Halime’de kaldı.

4-6 yaş Annesi Amine ile kaldı.

6 yaş Annesi vefat etti.

6-8 yaş Dedesi Abdulmuttalip ile kaldı.

8 yaş Dedesi vefat etti.

8-25 yaş Amcası Ebu Talip ile kaldı.

PEYGAMBERİMİZİN ÇOCUKLARI 

Peygamberimizin Hz.Hatice ile evliliğinden olan çocukları :

Zeynep (r.a),Rukiye (r.a)),Ümmü Gülsüm (r.a),Fatıma (r.a),Kasım (r.a), Abdullah (r.a)

Hz.Mariye ile evliğinden olan çocuğu: İbrahim (r.a)

Çocuklarından Fatıma hariç bütün çocukları Peygamberimizden önce vefat etmişler.

PEYGAMBERİMİZİN AMCALARI

Zübeyr , Hazma, Abbas, Ebu Talip , Ebu Leheb

Peygamber efendimiz’in (s.a.v)mübarek isimlerinden 4 tanesini; “MUHAMMED, MUSTAFA, AHMED ve MAHMUD” bilmek vaciptir.

Hz. MUHAMMED’İN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ

Çocukluğundan vefatına kadar Hz. Muhammed; doğru sözlü, dürüst, hiç yalan söylemeyen, hiç haksızlık yapmayan, Hiç kavga ve dedikodu yapmayan, insanları kırmayan, haksızlıklara karşı çıkan, hiç kötülük yapmayan,sevecen, adaletli, iyi olan herkesi seven, ailesine ve çevresine saygılı, güzel ahlaklı, hiçbir kötü alışkanlıkları olmayan bir insan olmuştur.Bu nedenle henüz peygamber olmadan kendisine Mekke halkı tarafından “Muhammed-ül Emin” (Güvenilir Muhammed) lâkabı verilmişti. O doğruluğu ve dürüstlüğü ile toplumda herkes için örnekti bir insandı.

Hz. MUHAMMED’İN DOĞDUĞU YILLARDA MEKKE VE ÇEVRESİNİN DURUMU

DİNİ YÖNDEN :İnsanların çoğu putlara tapıyordu (Putperestlik). Hıristiyan ve Yahudi olanlar da vardı. Bunlardan başka, çok az sayıda Allah’ın varlığına ve birliğine inanan “ Hanif ” diye bilinen insanlar da vardı. Kısaca Putlara tapmayıp sadece Allah’a tapan kişilere de Hanif denir. Mecusiliğe(ateşe tapma)  inanlarda vardı.              

  • SOSYAL YÖNDEN : Toplum düzeni bozuktu. Halk kabileler halinde yaşıyordu. Kabileler arasında sık sık savaşlar oluyordu. Kan davaları yüzünden insanların can ve mal güvenliği kalmamıştı. Toplum özgürler ve köleler diye iki sınıfa ayrılmıştı. Kölelere hiç değer verilmiyordu, pazarlarda değersiz bir eşya gibi alınıp satılabiliyordu. Toplumda güçsüzler eziliyor, hakları gözetilmiyordu. Kadınlara ve kız çocuklarına değer verilmiyordu. Kız çocuğu olanlar, bunu utanılacak bir durum olarak görüyorlardı. Bu yüzden kız çocuklarını öldürüyorlardı.
  • EKONOMİK YÖNDEN :  Halkın bir bölümü konargöçer, bir bölümü de yerleşik olarak yaşardı. Konargöçerler tarım ve hayvancılıkla, yerleşik olanlar da çoğunlukla ticaretle uğraşırdı. Ticarette insanlar hile yapıyor, birbirlerini aldatıyordu. Güçlü olanlar zor kullanarak güçsüzlerin mallarını ellerinden alıyordu. Yağmacılık, kapkaç, içki içmek ve kumar oynamak gibi kötü alışkanlıklar çok yaygındı.
  • Konargöçer: Yerleşik bir hayatı olmayan, yazın yüksek yerlerde (dağlarda, yaylalarda) , kışın alçak yerlerde (ovalarda, vadilerde) yaşayan, genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlara konargöçer Göçebe olarak yaşayanlara “bedevi” deniyordu.

“Hz. Muhammed’in doğum ve ölüm tarihleri” üzerine 6 yorum

    • Hicri takvime göre kutlanıyorda ondan,hicri takvime göre kutlandıgı içinde bizim kullandığımız miladi takvimin her ayına gelebiliyor.Ramazan ayıda böyle oluyor,sürekli aynı aya gelmiyor.

      Cevapla
  1. Peygamberimiz Fil vakasindan 50 gün sonra 571 yılında,Rebiullevvel ayinin on ikinci Pazartesi günü,tan yeri agarirken, Mekke`de doğdu. Rasülullah (s.a.), 13 Rebiülevvel h. 11 (8 Haziran 632) pazartesi günü vefat etti.10 Şub 2018

    Cevapla
  2. 571 yılında pazartesi günü doğdu malesef 8 haziran 632 yılında vefat etmiştir

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.