Hz. Muhammed Dönemi Savaş ve Seferleri

Hz. Muhammed’in katıldığı savaşlara “Gazve” katılmadığı savaşlara da “Seriye” denir.

1-Bedir Savaşı (624) Hicretten sonra Müslümanların Mekke de kalan mallarının yağmalanması üzerine savaş başladı.

Sonuçları:

▪Müslümanlıların Mekkelilere karşı kazandığı ilk zaferdir.

▪Esir alınan Mekkeliler on müslümana okuma yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakıldı.

▪Şam ticaret yollarının egemenliği, kısmen Müslümanların eline geçti. Uhut savaşına neden  oldu.

2-Uhut Savaşı (625): Mekkelilerin Bedir savaşının intikamını almak istemesinden dolayı savaş yapılmıştır. Hz. Muhammed’in emirlerine uymayan okçular yenilgiye yol açtı. Böylelikle peygambere itaatin önemi ortaya çıktı. Savaş sonunda Yahudilerin bir kısmı Medine’nin  dışına çıkarıldılar.

3-Hendek Savaşı (627): Mekkelileri Müslümanları yok etmek istemelerinden dolayı savaş çıkıyor. Müslümanlar Selman-ı Farisi’nin önerisi ile çevrelerine hendek kazarak savunma savaşı yapıyorlar. Savaş sonunda müşrikler yenilmişler ve böylece Müslümanları yok edemiyeceklerini anlamışlardır. Bu savaş Mekkelilerin Müslümanlar üzerine son seferidir. Bu savaştan sonra, Müslümanlar taarruza geçmiştir. Ayrıca savaştan sonra ilk İslam Hastahanesi kurulmuştur.

4-Hudeybiye Anlaşması (628): Hz. Muhammed  hac vazifesini yapmak için Mekke’ye doğru hareket eder. Müşrikler peygamberimizi Mekke’ye almayarak Hudeybiye antlaşmasını imzaladılar. Bu anlaşmanın önemi şudur :

▪Bu     anlaşma    ile    Mekkeliler   ilk  kez Müslümanları hukuken tanıdılar. Müslümanların aleyhine  gözükse de  sonra Müslümanların lehine sonuçlanmıştır.

5-Hayber’in Fethi (629): Medine den gönderilen Yahudilerin olumsuz faaliyetleri  üzerine Hayber alınmıştır. Böylece Şam ticaret yolunun güvenliği sağlandı.  Ayrıca Hayber Müslümanların ilk fethidir. İlk kez haraç alınmıştır.

6- Mute Savaşı(629): Bizansa karşı yapılan ilk savaştır.

7-Mekke’nin Fethi (630): Hz.   Muhammed   Mekkelilerin  Hudeybiye Anlaşmasını bozması üzerine Mekke’yi fethetti. Böylece Mekke Müslümanların eline geçti. Kabe putlardan temizlendi. Mekke’nin  fethi  Arap  Yarımadasında  olacak fetihleri kolaylaştırmıştır.

8-Huneyn Savaşı (630): Mekke’den kaçan putperestlerin Taif Yahudileri ile birleşip Mekke’yi geri almak istemeleri sonucunda yapıldı. Savaşı sonunda Taif kuşatılmış ise de alınamamıştır. Ancak bir yıl sonra kendiliğinden teslim olmuştur.

9-Tebük Seferi(631): Bizans İmparatorunun Arabistan üzerine sefere çıktığı haberinin alınması üzerine bu sefer düzenlendi. Fakat asılsız olduğunu öğrenerek geri dönmüştür.Bu sefer Peygamberi- mizin son seferidir.

10-Veda Haccı  ve Hutbesi (632) : Hz. Muhammed son kez Mekke’ye giderek onlara bir hutbe okumuştur. Arkasından Medine’ye dönen hz. Muhammed hayatını kaybetmiştir. Böylece dört halife dönemi başlamıştır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.