Hat nedir? Tezhip nedir? Ebru nedir? Minyatür nedir?

Hat (hüsnühat) nedir? 

Hat sanatı Arap harflerinden doğarak İslâm medeniyetinde müstakil ve olağanüstü bir konum kazanan güzel yazı ( hüsnühat) sanatıdır. Hüsnühat sanatı Kur’ân’ın dili olan Arapçayı güzel yazmayla ilgilidir.

Hat sanatçılarına “hattât” denilmektedir. İslâm dünyâsında binlerce hattât yetişmiştir. Bu hattâtların çalışmalarıyla ‘Aklâm-ı Sitte’ (Sülüs, Nesih, Muhakkak, Reyhânî, Tevkî, Rika) yazı usûlü meydana çıkmıştır. Abbâsîlerin büyük hattâtı Amasyalı Yâkut el- Musta’sımî’den Osmanlı’nın meşhûr hattâtı Amasyalı Şeyh Hamdullâh, Ahmet Şemseddîn Karahisârî, XVII. yüzyılın ikinci yarısında Hâfız Osman, Osmanlı’nın son döneminde Mustafa Zühtü, Kadıasker Mustafa İzzet ve Türkiye Cumhûriyeti devri hattâtı Hâmid’e kadar binlerce hattât bu sanatı zirveye çıkarmışlardır.

Tezhîp nedir?

Arapça “zeheb (altın)” kelimesinden gelen tezhîb, altınla süslemek anlamına gelir. Bir çeşit kitap süsleme sanatıdır. Ana malzeme olarak altın veya yaldız kullanıldığından bu isimle anılmaktadır. Tezhîb alanının sanatçılarına “müzehhib” denir.

Tezhîp sanatı, hat sanatı ile birlikte kullanılarak estetik bir birliktelik sağlanmıştır. Meşhûr müzehhibler: Muhlis b. Abdullâh el-Hindî, Ali Üsküdârî, Ahmed Hazîne, Abdullâh Buhârî.

Ebru nedir? 

Türk süsleme sanatlarından biri olan ebrunun, mevcut verilere göre târihi 15- 16. yüzyıllara dayanmaktadır. “Ebru”, geleneksel süsleme sanatlarımızdandır.

Ebru, elde hazırlanmış boyaların öd ve su ilâvesiyle ayarlarının yapıldıktan sonra yoğunlaştırılmış su üzerine serpilip kâğıda transfer edilmesiyle oluşan bir sanattır. Günümüzde ebru, kâğıt dışında da çeşitli malzemelerin süslemesinde kullanılmaktadır. Ebru sanatçıları: Hezarfen Edhem Efendi, Hatip Mehmet Efendi, Necmeddin Okyay ve Mustafa Düzgünman. 

Minyatür nedir? 

Minyatür, bir tür resim sanatıdır. Minyatür sözlük anlamı ile “yazma kitaplara yapılan küçük, renkli ve ince işlenmiş resim, nakış; bir şeyin küçük benzeri veya kopyası” gibi anlamlara gelir. Minyatür sanatının sanatçılarına “nakkâş”, atölyelerine de “nakkâşhâne” denilmektedir. İslâm dünyâsında resim denilince minyatür

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.