Hangi LYS sınavlarına girmelisiniz?

Hangi LYS sınavlarına girmelisiniz?

Üniversite yolunda emek veren öğrencilerin büyük sorunlarından bir tanesi de YGS sınavından sonra hangi LYS sınavına girmeliyiz sorusunun cevabıdır. Hayatınızda büyük bir yer tutan bu sınav hakkında bir çok şeyi bilmek isteyeceğiniz gibi size Hangi LYS sınavlarına girmelisiniz sorusunun cevabını da Hangi LYS sınavlarına girmelisinizaşağıda veriyoruz. Öncelikli olarak hangi bölümde okuduğunuzun önemini iyi şekilde bilmeli ve okuduğunuz bölüme göre gireceğiniz sınav türünü seçmelisiniz. Bu bölümler arasında fen bilimleri bölümü, Türkçe ve matematik bölümü, sosyal bilimler bölümü, yabancı dil bölümü vardır.

Fen Bilimleri Bölümü Öğrencileri

Eğer fen bilimleri üzerine daha bilgili ve iyi olduğunuzu düşünüyorsanız lisede bu bölümü seçersiniz. Alacağınız derslerde bu bölüme özel derslerdir. Üniversite yoluna girebilmek için LYS sınavında LYS 1 ve LYS 2 sınav türlerini seçmelisiniz. Bu sınavlarda genel olarak sayısal sorular olduğunu bilmeniz gerekir. Bu tür sınavlara giren kişiler üniversitelerin fen ve mühendislik bölümlerini seçebiliyorlar. Ayrıca bu sınavlara girebilmek için öncelikli olarak YGS sınavından 180 barajını aşmanız gerekiyor. Bu barajı aşamadığınız taktir de bu tür lisans bölümlerine giremiyorsunuz. Bu nedenle Hangi LYS sınavlarına girmelisiniz? sorusunun cevabını iyi şekilde öğrenmelisiniz.

LYS 1 sınav türüne giren öğrenciler matematik ve geometri sorularını yapmak zorundalar. İlgili sınavda matematikten 50 soru çıkarken, geometri sorularından ise 30 adet soru geliyor. Toplam 80 adet soru için öğrencilere 135 dakika veriliyor.

LYS 2 sınavında ise 30 adet fizik, 30 adet kimya ve 30 adet biyoloji olmak üzere toplam 90 soru geliyor. Bu sınavda da öğrencilere 135 dakika verilmektedir.

Türkçe Matematik Bölümü Öğrencileri

Bu bölümün öğrencileri LYS 1 ve LYS 3 sınavlarına girmek zorundalar. Fen bilimleri öğrencilerine benzer bir bölüm olan bu bölüm sözel ve sayısal bölümün ortasıdır diyebiliriz. Tek fark LYS 3 sınavı olup bu sınavda Edebiyat ve coğrafya derslerine ait sorular vardır. Edebiyattan 54 soru çıkarken, coğrafyadan ise 24 adet soru çıkıyor olup toplam 80 soru için 120 dakika sınav süresi verilmektedir.

Sosyal Bilimler Bölümü Öğrencileri

Sözel bir bölüm olan sosyal bilimler için gireceğiniz sınav türleri LYS 3 ve LYS 4 tür. Çıkacak olan soruların ağırlığı ezbere ve mantıksal sözel sorulara dayanır. LYS 4 adı verilen sınavda 44 adet tarih sorusu, 14 adet coğrafya sorusu, 8 adet psikoloji sorusu, 8 adet sosyoloji sorusu, 8 mantık ve 8 adet de din kültürü sorusu vardır. Bu soruların toplamı 90 adet olup sınavda size 135 dakikalık bir süre verilir.

Yabancı Dil Bölümü Öğrencileri

Yabancı dil ağırlıklı bir lise okumuşsanız YGS sınavından 180 puan almanız şartı ile LYS 5 sınav türüne girebilirsiniz. Bu sınavda size 80 adet soru sorulacak olup bu soruların 20 tanesi sözcük bilgisi, 12 soru çeviri kalan 48 adet soru ise okuduğunu anlamadır. Bu sınavda size 120 dakikalık bir süre verilir.

Yukarıda Hangi LYS sınavlarına girmelisiniz? sorusunun cevabını açıkladık bu bilgilere göre size hangi sınav türü uygun belirleyip o derslere çalışmanız gerekir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.