Hamilelerde Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir?

Hamilelerde Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir?

Mide üşütmesi gastroenterit de denilen sulu ishal, karın krampları, bulantı veya kusma bazen ateş ile giden bağırsak enfeksiyonu olarak adlandırılır. Genellikle mide gribi adı verilen viral gastroenteritin meydana gelmesinin en yaygın yolu enfekte bir kişiyle ya da kontamine yiyecek ve suyla temastır. Eğer sağlıklı bir bedene sahipseniz kontamine olduktan sonra komplikasyonsuz iyileşme ihtimaliniz de var. Ancak bebekler, yaşlı yetişkinler, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar viral gastroenteritten oldukça olumsuz etkilenmektedir.

Hamilelerde mide üşütmesi çoğunlukla ortak kullanılan havlular, mutfak eşyaları gibi kontamine maddelerden bulaşmakta ve oldukça ağır seyretmektedir.

Hamilelerde Mide Üşütmesi Belirtileri Nelerdir?

Viral gastroenterit viral bağırsak enfeksiyonu olup özellikle hamile kadınlarda birtakım semptom ve belirtilere yol açar. Solunum sistemi, kardiyovasküler sistem ve gastrointestinal sistem başta olmak üzere birçok doku ve organ mide üşütmesinden olumsuz etkilenmektedir. Mide gribi olarak da adlandırılan mide üşütmesinin hamilelerde belirtileri şu şekildedir;

  • Sulu ishal
  • Karın ağrısı
  • Karında geçmek bilmeyen kramplar
  • 38 derece civarında ateş
  • Kas ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Kusma
  • Gaitada kan görülmesi
  • Uyuşukluk veya sinirlilik
  • Dehidratasyon

Hamile kadınlarda viral etken vücuda alındıktan sonra mide üşütmesi belirtileri ortalama 24-48 saat içerisinde gerilemeye başlar. Fetusa teratojenik etkisinden dolayı herhangi bir antiviral kullanımı söz konusu değildir. Ciddi olgular 10 güne kadar iyileşebilir.

Hamilelerde Mide Üşütmesi Tanısı Nasıl Konulur?

Hamile bir kadın karın ağrısı, bulantı, kusma, baş ağrısı, sulu ishal şikayetleri ile doktora başvurduğunda hekimin yapacağı ilk iş, genel bir fizik muayenedir. Ardından dışkı testi ile alınan örnekte rotavirüs veya norovirüs varlığını tespit etmek için laboratuvar ile ortak çalışılır. Laboratuvarda viral gastroenterit etkeni yapan ajan belirlendikten sonra hekim fetüste teratojenik etki etmeyecek en uygun tedavi yöntemini belirleyecektedir.

Hamilelerde Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?

Hekimlerin hamile kadınlara uyguladığı mide üşütmesine iyi gelen tıbbi bir tedavi yoktur. Antibiyotikler genelde viral ajanlara etki etmez ve antiviraller de gebe kadınlarda teratojenik etki yaratır. Yani bebeğe oldukça olumsuz sonuçlar verir. Gebe kadın için hekimler mide üşütmesine aşağıdaki maddelerin yapılmasını önermektedir;

  • Viral gastroenterit sonucu sulu ishal meydana geldiği için vücut dehidrate kalacak ve bu da bebeği olumsuz etkileyecektir. Eğer gebe kadın günlük sıvı alımını artırırsa hem kendisi hem de bebeği için güzel bir önlem alacaktır. İçme suyunun yanında et suyu çorbaları, nane ve zencefil çayı hem hiperemezis gravidarum hem de mide üşütmesine oldukça iyi gelecektir.
  • Mide gribi sırasında vücuda yiyecek alındığında özellikle gebe kadınlar hassasiyet gösterip bulantı, kusma gibi davranışlar sergileyebilir. Bu gibi durumlarda hafif bir diyet örneğin; pirinç, elma püresi, kızarmış ekmek, muz gibi gıdaların alınması vücuda kaybettiğini kazandıracaktır.
  • Gebe kadınlar riskli dönemlerinde gebelikleri boyunca yatak istirahati yapabilirler. Mide üşütmesi sırasında da dinlenme ve gün içerisinde yapılan aktiviteleri azaltma viral gastroenterit için birebirdir.
  • Günlük hayatta sıklıkla tüketilen çay, kahve, alkol, nikotin, yağlı ve kızarmış yiyecekler gebe kadınların gastroenterit semptomlarını gidermek için uygun değildir. Bunun yerine kendinizi iyi hissedeceğiniz hafif yiyecekler tüketmeniz mide üşütmesine iyi gelecektir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.