halk kültürü dersi 2.dönem 1.zümre öğretmenler toplantısı

Dokümanın Tam Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

ATATÜRK ORTAOKULU HALK KÜLTÜRÜ DERSİ

2. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI

 

Toplantı No: 2

Toplantı Yeri: Öğretmenler Odası

Toplantı Tarihi: 17.02.2014

Toplantı Saati: 13.00

Toplantıya katılanlar: Veysel KARACA ( Müdür Yardımcısı )

Zeki DOĞAN, Nazan ÜNAL ( Sosyal Bilgiler Öğretmenleri )

GÜNDEM MADDELERİ

 

1- Açılış, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı

2- 1739 sayılı Türk Milli Eğitim kanununun temel amaçlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi, Türk Milli Eğitiminin genel amaçları

3- Halk Kültürü dersi öğretim programı ve kılavuzunun incelenmesi

4- Halk Kültürü dersinin I.dönem açısından değerlendirilmesi

5- Ders işleme yöntem ve tekniklerinin tekrardan gözden geçirilmesi

6- 2488 sayılı Tebliğler Dergisinde yer alan Atatürkçülük konularının Yıllık planlara uygun olarak işlenmesi Atatürk ilke ve inkılâplarından, Talim ve Terbiye Kurulu’nun 24.04.1997 tarih 95 sayılı kararı ile yeniden düzenlenen konuların yıllık plana göre dağılımı

7- Dersin planlanması ile ilgili hususlar

8- II. Dönem performans ve proje ödevleri ile ilgili görüşlerin sunulması ve kararlar

9- 2538 Sayılı Tebliğler Dergisinin derslerde işlenmesi.

10- Dilek ve temenniler

 

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

 

1-Toplantı 17.02.2014  tarihinde  saat 13:00’da Atatürk Ortaokulu Okul Müdür Yardımcısı Veysel KARACA başkanlığında, Sosyal Bilgiler Öğretmenleri Zeki DOĞAN ve Nazan ÜNAL’ın katılımıyla Öğretmenler odasında yapıldı.

 

2-1739 sayılı Türk Milli Eğitim kanununun temel amaçlarının ve Halk Kültürü dersi öğretim programı ve kılavuzu incelendi. Derslerin bu amaçlar ve ilkeler doğrultusunda işlenmesine karar verildi.

 

3- Nazan ÜNAL, ders programı hakkında açıklamalarda bulundu. Buna göre Halk Kültürü Dersi Öğretim Programı oluşturmacı (inşacı) yaklaşımla hazırlanmıştır. Bu yaklaşıma göre öğrenciler, uzak ya da yakın geçmişte, çevresinde gözlediği ve bilgiye dönüştürdüğü veriler veya eğitim kurumunda edindiği bilgilerle bu derste elde edeceği verileri ve edineceği bilgileri birbiri ile ilişkilendirecek, böylelikle öğretmenin de rehberliğinde kendisi yepyeni bazı beceri ve değerlere ulaşacaktır. Programda, genel amaç ve kazanımların yanı sıra bazı temel beceri ve değerlerin verilmesi, öğrencilerin kazanımlar yoluyla bu beceri ve değerleri elde etmeleri amaçlanmıştır.

Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

ü  Öğrencilerin bilgi, beceri ve değerlerinin gelişmesini sağlayarak öğrenmeyi öğrenmenin gerçekleşmesini ön planda tutar.

ü  Öğrencileri gözlem, araştırma ve derleme yapmaya özendirir.

ü  Öğrencilerin fiziksel ve duygusal açıdan sağlıklı ve mutlu bireyler olarak yetişmesini amaçlar.

ü  Millî kimliği merkeze alarak evrensel değerlerin benimsenmesine ve öğrencinin kendi kültürünü diğer kültürler içinde konumlandırmasına yardımcı olur.

ü  Öğrencilerin sahip oldukları kültürel zenginliği görmesini sağlar.

ü   Öğrencilerin öğrenme sürecinde deneyimlerini kullanmasına ve çevreyle etkileşim kurmasına olanak sağlar.

ü  Her öğrenciye ulaşabilmek için öğrenme, öğretme yöntem ve tekniklerindeki çeşitliliği dikkate alır.

ü  Oluşturulacak öğrenci çalışma dosyalarıyla öğrenme ve öğretme süreçlerinde öğrencinin değerlendirilmesine olanak sağlar.

 

4 – I.Dönemin genel değerlendirmesini yapan Zeki DOĞAN; öğrencilerin, ilk defa bu dersi almalarına rağmen derse karşı oldukça olumlu bir yaklaşımda bulunduklarını, dersi işlemede ve derse katılmada istekli olduklarını, dersin kültürümüz ve geçmişimizle ilgili olmasının bu ilgiyi arttırdığını, bu durumun da kendileri için güzel bir gelişme olduğunu söyledi.

 

5- Halk Kültürü dersinin işlenişinde okuma, anlama, anlatım, örnekleme, soru-cevap, tartışma, açıklama, araştırma, dramatize etme, gözlem gibi metot ve tekniklerden yaralanma yöntemine bu dönemde devam etme kararı verildi. Farklı bir yöntem olarak ise öğrencilere belirli aralıklarla, kültürümüz hakkında inceleme araştırma ve kompozisyon hazırlama görevi verilemesine karar verildi.

Zeki DOĞAN, Halk Kültürü dersinin Öğretmen Kılavuz Kitabının olmadığını, bu durumun kendileri için bir olumsuzluk olduğunu, ancak ders programını bilgisayar ortamına aktararak bu sorunu gidermeye çalıştıklarını ifade etti.

 

      Veysel KARACA, Halk Kültürü sayfasının http://www.halkkulturu.org sitesinin düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini söyleyerek Tebliğler dergisinin, yeni yönetmeliklerinin düzenli olarak Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesi http://www.meb.gov.tr adresinden takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Müfredat ve programlar ile ilgili bilgilerin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın http://ttkb.meb.gov.tr  sayfasından takip edilmesi kararlaştırıldı.

 

6- 2488 sayılı TD de yer alan Atatürkçülük konularının Yıllık planlara uygun olarak işlenmesi,  bu amaçla Atatürk İlke ve İnkılâplarından, Talim ve Terbiye Kurulu’nun 24.04.1997 tarih ve 95 sayılı kararı ile yeniden düzenlenen konuların ünitelendirilmiş yıllık plan içerisine muhtelif yerlere yerleştirildiği belirtilerek bu şekilde uygulamaya devam edilmesi karara bağlandı. Sene başı zümresinde alınan kararla oluşturulan ünitelendirilmiş yıllık planın uygulanmasına devam edilmesi gerektiği hatırlatıldı..

 

7- Halk Kültürü dersi seçmeli bir ders olarak okutulduğu için bu ders üzerinde herhangi bir değerlendirme yapılmaması kararının aynen devam ettirilmesine karar verildi. Öğrencilerin yazacakları kompozisyonlara, ölçme ve değerlendirme sürecinde daha çok önem verilmesi ve çalışmaların belirleyici olması ifade edildi.

 

8- Proje ve Performans görevlerinin ise öğrencilerin yapacakları bireysel çalışmalara göre değerlendirilmesi kararına varıldı.

 

9- 2538 sayılı Tebliğler Dergisinde yer alan Azınlıklarla ilgili konular ünitelendirilmiş yıllık planlarda yer alan hedef ve davranışlar bölümünde gösterildiği gibi ilgili ders ve müfredatlarla birlikte işlenecektir.

10-  Okul Müdür Yardımcısı Veysel KARACA 2013-2014 Eğitim ve Öğretim yılının ikinci döneminin başarılı geçmesi dileği ile toplantıyı bitirdi.

 

 

ALINAN KARARLAR

1, Genel amaç ve kazanımların yanı sıra bazı temel beceri ve değerlerin verilmesi, öğrencilerin kazanımlar yoluyla bu beceri ve değerleri elde etmeleri amaçlanacaktır.

 

2. Öğrencilerin derse etkin şekilde katılımın önemi vurgulanarak bu konuda farklı metotlardan faydalanmak gerektiği kararlaştırıldı.

 

3. Öğrenci velileri ve diğer zümre öğretmenler ile işbirliği yapılmasına karar verildi

 

4. Dersi öğrenci merkezli işlemek, bunun içinde doğru etkinliği seçmek veya geliştirmek, gerekirse sürece öğrencileri de dahil etmek, derslerde yakından uzağa basitten zora ilkesini uygulamak konuları mümkün olduğunca somutlaştırılması kararlaştırıldı.

 

5.   Halk Kültürü sayfasının http://www.halkkulturu.org sitesinin düzenli olarak takip edilmesi kararlaştırıldı.

Tebliğler dergisinin, yeni yönetmeliklerin düzenli olarak Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesi http://www.meb.gov.tr adresinden takip edilmesi gerektiği vurgulandı.

Müfredat ve programlar ile ilgili bilgilerin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın http://ttkb.meb.gov.tr  sayfasından takip edilmesi kararlaştırıldı.

 

6.   Halk Kültürü dersinin notla değerlendirilmeyeceği fakat çok önemli bir ders olduğundan öğrencilerin takip edilmesi kararı alındı.

 

7.Yıllık planların 2551 sayılı Tebliğler dergisine göre ders saati, sayısı ve müfredat konuları arasında düzen sağlanarak hazırlanması gerektiği belirtildi. Günlük plan kullanılmayacak, Kılavuzdaki etkinliklerden faydalanılacak çevre şartlarına göre gerekli düzenlemeler belirtilecektir.

 

8.     Proje ödevleri ve Performans görevlerinin Nisan ayı içerisinde alınarak sunumunun sağlanması ve Dereceli Puanlama Anahtarları, Kontrol Listeleri veya Proje Değerlendirme Formu ile değerlendirilmesi karar verildi.

 

Nazan ÜNAL                         Zeki DOĞAN                           Veysel KARACA

Sosyal Bil. Öğrt.                    Sosyal Bil. Öğrt.                           Müdür Yard.

 

www.sorubak.com

Uygundur

17/02/2014

Fatih Murat DUMAN

Okul Müdürü

Dokümanın Tam Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.