Güneşin Yapısı ve Özellikleri 6. Sınıf Özet

Güneş evrendeki milyonlarca yıldızdan biridir. Güneş’in Dünya için önemi çok büyüktür. Dünya’da yaşayan tüm canlıların ısı ve ışık kaynağıdır. Dünya’mızın da içinde bulunduğu sistem ismini Güneş’ten alarak Güneş Sistemi olarak isimlendirilir. Güneş’in şekli küredir. Şekli top gibi yuvarlaktır.

Güneş beyaz renkte ışık yaymaktadır. Güneşimiz orta büyüklükte bir yıldızdır. İlk bakışta evrende bulunan en büyük yıldızın güneşimiz olduğu aklımıza gelebilir. Ancak gece ışığını gördüğümüz yıldızların birçoğu güneşimizden çok daha büyüktür. Güneşimiz bize yakın olmasından dolayı diğer yıldızlardan daha büyük görünmektedir.

Güneş diğer yıldızlar gibi kütlesinin büyük bölümü sıcak gazlardan oluşur. Güneşte %71 oranında en fazla hidrojen gazı bulunur. %27 oranında helyum %2 oranında diğer gazlar bulunur Güneş tıpkı Dünyamız gibi katmanlardan oluşmuştur. Güneşin merkezinde bulunan kısım Güneş’in çekirdeğidir. Sıcaklığı 15 milyon derecedir.

Güneş’in üst kısmında çıplak göz ile gördüğümüz katman ise ışık küre olarak adlandırılır. Güneş’in yüzeyinin sıcaklığı yaklaşık olarak 6000 derecedir. Işık küreyi saran katman ise renk küre adı verilir. Güneş’i saran katmana ise taç küre adı verilir.

Güneş diğer yıldızlar gibi doğar, büyür ve enerjisi biterek ölecektir. Güneş yüzeyinde kısmen soğuk olan kısımlar bulunur. Bu bölgelere Güneş Lekeleri denir.

Kendi yaptığı teleskopla Güneş’te oluşan lekeleri ilk gözlemleyen kişi Galileo Galilei’dir.
Galileo Galilei Güneş lekelerinin hareket ettiğini gözlemleyerek Güneş’in kendi ekseni etrafında döndüğünü bulmuştur.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.