Geri Dönüşümün Çevreye ve Ekonomiye Katkıları

GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?

Kullanılmış kâğıt, plastik, cam ,metal gibi maddelerin tekrar işlenip insanların kullanımına sunulmasına geri dönüşüm denir.Atık maddeler geri dönüşüm fabrikasında ham maddelerine ayrıştırılır.Ardından bu ham maddelerden yeni ürünler meydana getirilir. Bir ürün alırken geri dönüşüm sembolü taşıyan ürünleri tercih etmeliyiz.

Geri dönüşümü yapılan ürünler:Kağıt atıklar,plastik su şişeleri,ambalajlar,eski  mutfak aletleri,eski kaplar ve kavanozlar,kullanılmayan tüm metaller,içecek ve konserve kutuları,cam atıklar

Geri dönüşümün önemi: Havayı, suyu, toprağı korumak için atıkları çevreye atmamalıyız. Kâğıt, pil, plastik, cam, metal gibi geri dönüşüm ile yeniden kullanılabilecek atıkları ayrı ayrı biriktirmeliyiz. Bunları, belediyenin atık kutularına bırakmalıyız. Bu şekilde, toplanan plastik atıklardan deterjan şişeleri, çöp kutuları gibi yeni ürünler elde edilir. Cam atıklardan, yeni cam şişe ve kavanozlar üretilir. Metal atıklardan yeni içecek kutuları, kâğıt atıklardan yeni kâğıtlar elde edilir. Atık pillerdeki zararlı maddelerin toprağı kirletmesi önlenir. Kâğıt, gazete atıkları geri dönüşümle zarfa, tuvalet kâğıdına dönüştürülerek yeniden kullanılabilir. Böylece kâğıt elde etmek için ağaç kesimi önlenir, ormanlar zarar görmez.

Geri Dönüşümün Çevreye ve Ekonomiye Katkıları

  • Atık miktarı azalır,çevremiz temiz olur.
  • Su, toprak gibi doğal kaynaklar korunur.
  • Çevrede yaşayan canlılar korunur.
  • Enerji tasarrufu sağlanır.
  • Atık maddelerden oluşturulan yeni ürünler sayesinde ülke ekonomisine katkı sağlanır.
  • Geri dönüştürülen 1 ton kağıtla 17 ağacın hayatını kurtarırız.

Atıkların Doğadaki Ömrü

  1. Cam şişe 4 bin yılda
  2. Kutu içecek 10 yılda
  3. Pet şişe 400 yılda
  4. Plastik malzeme 1000 yılda
  5. Gazete kağıdı 3 ayda doğada yok olur.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.