Geçmişten Günümüze Ses Teknolojileri

Geçmişten Günümüze Ses Teknolojileri

Ses kaynaklarından çıkan sesler kulaklarımıza ulaşır. Sesi işitmemizi sağlayan şey, sesin şiddetidir. Çok şiddetli ve çok az şiddetli sesleri duyamayız. Örneğin gezegenlerin seslerini de duyamayız bir karıncanın yürüyüşünü de.

Sesin şiddetini değiştirmeye yarayan bazı araçlar vardır. Bunlara ses teknolojisi araçları denir. Üçüncü sınıfta öğrendiğimiz gibi ses kayağından uzaklaştıkça sesin şiddeti azalır ve bizde sesi duyamayız. Ancak bazı araçlar sesin şiddetini artırır. Böylece uzakta olsak bile sesi işitebiliriz. Bu araçlardan biri megafondur. Megafonu pazarcılarda, sokak satıcılarında, konuşma yapmak isteyenlerde görebiliriz. İşitme problemi yaşayan insanlar için işitme cihazları vardır. Eskiden bu cihazlar çok büyük ve ağır iken günümüzde kulağa takılan küçük bir alettir.

Sesin şiddeti değiştirmeye yarayan en önemli icatlar mikrofon ve hoparlördür. Graham Bell’in icat ettiği telefonda ses girişi için bir mikrofon ve çıkışı için de bir hoparlör vardır. Kulaklıklarda aslında bir çeşit hoparlördür. Taşınması kolay ve hafiftir. Radyo, bilgisayar, cep telefonu gibi bir çok aletin kulaklığı vardır.

Ses teknolojilerinden bir diğeri ise ses kayıt cihazlarıdır. Thomas Edison 1877 de ‘ fonograf’ ı icat etti. Bu alet sesleri kayıt edebiliyor ve kayıtlı sesleri de dinletebiliyordu. Daha sonraki yıllarda ‘gramofon’ icat edildi. Gramofonlar sesi bir plak’a kayıt edebiliyor ve oradan çalabiliyordu. Daha sonra ise şimdiki teyplerin öncüsü olan ‘telegrafon’ lar icat edildi. Sonraki yıllarda ise kasetçalar ve CD çalarlar icat edildi. Günümüzde kablosuz (bluetooth) ile bağlanan ses cihazları vardır.

Ses Kirliliği

Yüksek ve yoğun sesler gürültüdür. Gürültülü ortamlar ses kirliliğine yol açar. Yüksek şiddetli sesler, ses kirliliği yapar. Bunun dışında aynı anda birçok sesin olması da ses kirliğine yol açabilir. Trafikteki araçlar, yüksek sesle müzik çalan yerler, fabrikalar, çok fazla ses yapan makineler ses kirliliğini oluşturur.

Ses kirliliği nedir?

  1. İşitme sağlığını olumsuz yönde etkileyen,
  2. Kişinin fiziksel ve psikolojik dengesini bozan,
  3. İş verimini düşüren,
  4. Çevre sağlığına zarar veren bir çevre sorunudur.

Ses Kirliliğinin Zararları

  1. Geçici ve kalıcı işitme kayıpları,
  2. Kalp atışında, kan basıncında, solunum hızında bozulma,
  3. Sinirlilik ve tedirginlik,
  4. İş veriminin düşmesi, kendini işe verememe.
  5. Kulakta tahribat,
  6. Uykusuzluk, migren, ülser, kalp krizi gibi olumsuz durumlardır.

Ses kirliliğini azaltmak için toplum olarak almamız gereken tedbirleri ise şöyle sıralayabiliriz:

Ses kirliliği nasıl azaltılır?

  1. Araç kullanımını azaltacak önlemler alınmalı, toplu taşıma tercih edilmelidir.
  2. Ev ve iş yerlerinde ses geçirmeyen camlar kullanılmalıdır.
  3. Eğlence yerlerinde yüksek şiddette müzik çalınması engellenmelidir.
  4. Çevrede yeşil alanlar artırılmalıdır.
  5. Fabrika, imalathane gibi gürültüye neden olan kuruluşlar şehir dışında kurulmalıdır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.