geçmişten günümüze aydınlatma teknolojileri 4 sınıf

Ateş bulunmadan önce geceleri aydınlatma aracı olarak yıldızlardan yararlanılıyordu. Hayvan yağlarının ateşte yandığının fark edilmesiyle haznesi taş ve balcıktan yapılan yağ lambaları kullanıldı.

18. yüzyıla kadar yanıcı maddesi değişse de yağ lambaları kullanılıyordu. Cam kullanılmaya başlanınca camdan aydınlatmada da yararlanıldı. Petrol ürünlerinin yakılmasıyla gaz lambaları kullanıldı. Gaz lambaları yakın geçmişimize kadar kullanılmıştır.

Aydınlatmada kullanılan araçlardan biride mumdur. Mumun tam olarak ne zaman kullanılmaya başlandığı bilinmese de I. Yüzyılda iç yağlarından ve koyunların kuyruk yağlarından yapılan mumların kullanıldığı biliniyor.

18. yüzyılda hava gazı ile çalışan lambalar geliştirilince sokaklar aydınlatılmış, fabrika ve iş yerlerinde geceleri de çalışmak mümkün olmuştur.

İngiliz bilim insanı Sör Hampri Davi karbon filamalı ark lambasını icat etmesiyle aydınlatma araçlarında yeni bir çağın başlangıcı olmuştur.

1879’da Thomas Alva Edison ampulü kullanarak elektrikle aydınlatmayı gerçekleştirdi.

İlk floresan lambalar 1937 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Floresan lambalar içerisinde bulunan cıva nedeniyle çöpe atıldıklarında çevre kirliliğine neden olmaktadır. Floresan lambalar akkor lambalara göre daha verimli olsalar da kullanımları tehlike oluşturmaktadır. Led ve halojen lambalar floresan lambaların yerini alması için üretilmiştir. Led ve halojen lambalar aydınlatma teknolojilerinde tasarrufu sağlamak için kullanılmaktadır. Bu lambalar tasarruflu olmalarına rağmen floresan lambalar kadar aydınlatma sağlamamaktadır.

İnsan nüfusunun giderek artmasıyla ihtiyaç duyulan enerji miktarı da artmıştır. Bunun için tasarruflu ampulleri kullanmaya özen göstermeliyiz.

geçmişten günümüze aydınlatma teknolojileri

  • 1 Güneş
  • 2 Yağ Lambası
  • 3 Mum
  • 4 Meşale
  • 5 Gaz Lambası
  • 6 Ateş
  • 7 Kandil
  • 8 Ampul
  • 9 Floresan Lamba
  • 10 Halojen Lamba
  • 11 Ampul Floresan

AYDINLAMA ARAÇLARININ KRONOLOJİK SIRALAMASI

1. On binlerce yıl önce odun ve reçine kullanılarak yapılan meşaleler yapılmıştır.

2. Binlerce yıl önce Sümerler içi oyulmuş taşlara yağ doldurarak yağ lambaları ve kandiller yapmışlar ve etraflarını aydınlatmışlardır.

3. Önce hayvan yağlarının arasına pamuk sokularak mum kullanılmaya başlandı. Günümüzde mumlar hala kullanılmaktadır.

4. 1876 yılında gaz lambaları İngiltere ve Almanya’da evlerin
aydınlatılmasında kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde hala,
kullanılır.

5. 1800 yılların başında gaz lambaları evlerin önlerini, sokakları ve caddeleri aydınlatmak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır.

6. 1800 ve 1900 yılları arasında mum yapımında ve gaz lambalarında balinaların yağları kullanılmıştır.

7. 1879 yılında Thomas Edison adındaki bilim adamı ampulü icat etti.
8. 1881 yılında Lewis Hovard adındaki bilim adamı uzun ömürlü ve karbon filamanlı ampulü icat etmiştir.

9. 1927 yılında floresan lamba icat edildi.

10. 1962 yılında Nick Holonyak adındaki bilim adamı LED lambayı icat etti. Günümüzde LED lambalar bir çok üründe kullanılmaktadır.

11. 1980 yılında halojen lambalar kullanılmaya başlanmıştır.

“geçmişten günümüze aydınlatma teknolojileri 4 sınıf” üzerine 5 yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.