Etkili ve Verimli Ders Çalışma Yolları

Etkili Ders Çalışma Yolları

Ders çalışma metotları sayesinde eğitim yolunda önemli bir adım atabilmek mümkündür. Bu noktada öğrenciye ve aileye büyük görev düşmektedir. Bu nedenle etkili ders çalışma teknikleri öğrencilere büyük yarar sağlayacaktır. Bir odaya kapanıp dış dünya ile tüm bağlantı koparılarak, tek bir kitaba bakmak öğrenciyi öncelikli olarak psikolojik açıdan sıkıntıya sokmaktadır. Bu nedenle öncelikle çalışma ortamının ve yollarının iyi kavranabilmesi gereklidir. Aksi halde verimli bir ders çalışma ortamından bahsedilmesi mümkün olmayacaktır.

indirÇalışma Ortamının Hazırlanması

Öğrencinin kaliteli bir eğitim alabilmesi için mutlak suretle çalışma ortamının düzgün olması ve belirli standartlar sahilinde olması gerekmektedir. Bu nedenle çalışma ortamının çok sıcak veya çok soğuk olmaması gerekir. Ayrıca zaman zaman havalandırılmalı ve öğrenci daha ferah bir alanda çalışma imkânı bulabilmelidir. Böylece verimli ders çalışma yollarından ilk basamak halledilmiş olacaktır. Zorlu bir eğitim sistemi içerisinde yer alan öğrenciler bu amaçla ders çalışırken yüksek bir verim alabilmelidir. Bunun yanı sıra çalışma masası ve koltuğu mutlak suretle öğrenciye göre ayarlanmalıdır. Aksi halde çeşitli bel, sırt, omuz gibi bölgelerde rahatsızlıklar yaşanabilmektedir.

Dikkat Dağınıklığını Önleme

Genel olarak ders çalışma esnasında öğrencinin dikkatini dağıtabilecek her şeyden uzak durması gerekmektedir. Bunların başında da televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi dikkat dağıtan unsurlar gelmektedir. Öncelikle ders çalışılacak alandan bunların mutlaka kaldırılması gerekmektedir. Aksi halde etkili ders çalışma programınız başlamadan sona erecektir. Bunun yanı sıra masanın çok fazla karışık olması, dağınık olması da dikkati dağıtan başka unsurlardan biridir. Ayrıca öğrencilerin en sık karşılaştığı durum hayal kurmaktır. Bu da ders çalışma anında büyük bir zaman kaybına yol açmaktadır.

Zamanı İyi Programlama

Ne çok fazla ne de çok az olmamak kaydıyla belirli standartlar ölçüsünde kendinize ders programı hazırlamanız gerekmektedir. Aksi halde düzensiz bir sistem sizi zor duruma sokacaktır. Bu nedenle kendinize uygun ders çalışma saatleri ayarlayın ve özel durumlar hariç bu programı bozmayın. Ders çalışma yöntemlerinizi iyi belirleyin. Yazarak mı, okuyarak mı, dinleyerek mi daha iyi anladığınız kavrayın. Böylelikle sıkılmadan ders çalışabilecek ve kendi metotlarınızı uygulayabileceksiniz. Zamanınızı boş şeyler ile tüketmeyin. Beyninizi ve zihninizi gereksiz şeyler ile doldurmayın.

Tekrar Yapın

Mutlaka çalıştığınız yerlerin tekrarını yapmalısınız. Çünkü bir kez çalışıp çok iyi anladığınızı düşündüğünüz bir konuyu daha sonra döndüğünüzde unutmuş olma riskiniz çok fazla. Verimli ders çalışmanın altın kuralı tekrar yapmaktır. Gerekirse de önemli kısımların özetini çıkartmak ve etrafınıza küçük notlar almaktır. Böylelikle unutacağınızı düşündüğünüz önemli bilgilerinize küçük bir hatırlatma notu sizi ulaştırabilecektir. Zamanınızı iyi değerlendirerek bilginin özüne ulaşmaya çalışın. Detaylar arasında boğularak zihninizin meşgul olmasına ve sizi karamsarlığa itmesine izin vermeyin. Böylelikle başarılı bir ders çalışmayı noktalamış olacaksınız.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.