Etkili ders çalışma taktikleri

En Etkili Ders Çalışma TaktikleriÖğrencilerin genel problemlerinden bir tanesi de derslerine etkin şekilde çalışma sorunudur. Gününün büyük bir kısmını ders çalışmaya ayıran öğrenciler etkin ve verimli bir şekilde ders çalışmaz ise boştan yere zaman harcamış olurlar. Bu tür çalışma yerine kullandığı zamanın yarısı ile daha etkin ve anlaşılır şekilde ders çalışılabilir. Ayrıca sistemli olarak evde ders çalışma teknikleri konusunda bilgi sahibi olarak kendinizi bu yönde geliştirmenizde de büyük yarar var.

Sistemli Ders Çalışma Teknikleri

-Hangi saat aralıklarında daha iyi ders çalışabileceğinizi belirleyin. Bu saat aralıklarını sadece ders çalışmak için ayırmanız konuları daha kolay anlamanıza yardımcı olacaktır. Öncelikli olarak kesin bir saat aralığı belirlemeniz gerekir bu saat aralıkların da 1 hafta düzenli olarak ders çalışırsanız beyniniz bu duruma şartlanacak ve siz istemeseniz de belirlediğiniz saatlerde ders çalışacaksınız.

-Öğrendiğiniz bir dersi üzerinden zaman geçmeden tekrar ederseniz daha kolay anladığınızı ve kolay kolay unutmadığınızı göreceksiniz. Günlük tekrarların yanında aynı konular haftalık ya da aylık olarak tekrar edilirse unutulması oldukça zorlaşır.

Konu tekrarlarında 2 li ya da 3 lü gruplar halinde çalışılmalıdır. Grup içinde olan her birey belirli bir konudan sorumlu olup diğer arkadaşlarına anlatırsa konular daha fazla akılda kalır. Bunun yanında her konuyu yazarak çalışmak verimi arttırır.

-Bitirilen konuların üzerine sadece o konuların olduğu sorular çözülmelidir. Bu sayede konunun tam olarak anlaşılıp anlaşılmadığı belirlenir ve çalışmalar daha verimli bir hal alır. Farklı kaynaklardan soru çözmek gireceğiniz sınav da sürpriz sorular ile karşılaşılmasını önler.

-Derslerden önce hangi konuların işleneceği takip edilmeli ve derse girmeden önce ön bilgi alınmalıdır. Bu sayede ders sırasında öğrenilecek olan bilgilere yabancılık çekilmez. Bu nedenle sadece genel bir bilgi alıp derslere girilmelidir.

-Bireysel çalışmalarda belirli zaman aralıklarında derslere ara verilmelidir. Verilecek olan ara sizin için zaman kaybı gibi görünse de aralıksız ders çalışmak oldukça verimsiz yarar vermeyen bir eylemden başka bir şey değildir. Yapılan teknik çalışmalarda ara vererek ders çalışmanın konuya daha hakim olabilmek için şart olduğunu göstermiştir. Ara vermeden yapılan çalışmalarda çalışılan konuların birbirine karışması ve çözülen testlerde daha fazla hata yapılması muhtemeldir. Bu nedenle 2 yada 3 saatlik bir çalışmanın ardından 1 saat ara vermek çalışma verimliliğini oldukça arttır.

-Öğrencilerin dinlenemeye de ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Dinlenme sırasında zihni tamamen boşaltmak için dersler hakkında konuşmak oldukça yanlıştır. Bunun yerine gündemde olan bir konuyu konuşmak zihni boşaltır ve bir sonraki ders çalışma zamanının daha etkin ve yararlı olabilmesine yardımcı olur.

Yukarıda yazan sistemli ders çalışma teknikleri sizin daha verimli ve okuduğunuz anlayabilmeniz için verilen bilgilerdir. Gündelik hayatınızda bu önemli maddeleri yerine getirerek ders çalışırsanız her konuda daha etkin ve bilgi sahibi bir öğrenci olabilirsiniz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.