Emzirme Ödeneği Nasıl Alınır? Hangi Belgeler İstenir?

Çocuk Emzirme Ödeneği Nasıl Alınır?

Çocuk emzirme ödeneği çocuk sahibi olacak ya da olmuş anneler için devlet tarafından verilen bir ödenektir. Çocuk emzirme ödeneği alabilmek için bazı şartları taşımak gerekir ve şartları taşıyan kişilerin bu ödeneği nasıl alması gerektiğini yazımızda siz değerli okurlarımız için paylaşacağız.

Emzirme parası ya da diğer bir adıyla süt parası, otomatik olarak ödenen bir ödenektir. Çalıştığı iş yerinde otomatik olarak görülen emzirme ödeneği otomatik olarak ilgili kişilere ödenmektedir. Bunun için gerekli şartları taşıdığınız takdirde ilgili yere başvuru yapabilir ve e- Devlet üzerinden görüntüleme yapabilirsiniz. Emzirme ödeneği olarak annelere 180 TL gibi bir para devlet tarafından yatmaktadır. Bu ödeneği alabilmek için hangi şartları taşımak gerekir ve neler yapmanız gerekir, bu soruların cevabını vermeye çalışalım;

Emzirme Parası Almak İçin Hangi Şartları Taşımak Gerekir?

Emzirme parası alabilmek için gerekli şartlar içinde en önemlisi ve gereklisi anne adayının ya da annenin sigortalı bir işte çalışıyor olmaları gerekir. Sigortalı olarak çalışırken doğum yapan bayanlar çocuk sahibi olduktan sonra emzirme parasını yani diğer bir deyişle süt parasını ilgili yerlerden alabilirler. Emzirme parasını alabilmek için aynı zamanda doğan çocuğun yaşamına devam etmiş olması da önemlidir. Ölen çocuklar için emzirme ödeneği ödenmemektedir. Bu gibi şartları sağlandığı takdirde anneler için devlet tarafından süt parası verilmeye başlanır.

Emzirme Parası İçin Hangi Belgeler İstenir?

Emzirme parası için istenen belgeler olarak daha önceden kuruma talep dilekçesi verme kaldırılmıştır. Şimdi dilekçeye gerek kalmadan sistemde görülen emzirme ödeneği raporuna göre süt parası ödenir. Yani bunun için bir sigortalı kurumda çalışıyorsanız ayrıca talep dilekçesi sunmanız gerek yoktur. Süt parası için sistemden rapor genelde otomatik olarak çıkabilir. Sistemden kaynaklı hatalardan dolayı bazen bu rapor sistemden çıkmayabilir. Böyle bir durumda yapılması gereken kişinin bazı belgeler hazırlaması gerekir. Bu belgeler içinde kimlik fotokopisi, doğum belgesi gibi belgeler hazırlanır ve bu belgeler ilgili yerlere verilerek gerekli başvuru ilgili yere yapılır ve başvuru talebi alındıktan sonra süt parası ödeneği kişiye verilmeye başlanır.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

Süt parası başvurusu için Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmek gerekir. Bu kuruma giderek gerekli başvurular yapılır. Başvuru yaptıktan sonra süt parası doğum raporuna göre yaklaşık 1 ay sonra PTT kurumuna kişi adına yatırılmaktadır. Buradan ilgili kişiler süt parası ödeneklerini alarak kullanmaya başlayabilirler. Otomatik olarak PTT kurumuna para yatmaması durumunda gerekli başvuru evrakları tamamlandıktan sonra İl ya da ilçe sigorta müdürlüğüne başvuru yapılabilir. Burada kişiden dilekçe yazması talep edilir. Dilekçe içinde bebeğin doğum tarihi belirtilir ve süt parasından yararlanmak istediğinizi de dilekçe içerisinde belirtmiş olmanız gerekir. Belgeleri tam bir şekilde teslim edip başvurunuzu yaptıktan sonra işleminiz tamamlanır ve yakın zamanda ödeme alırsınız.

 

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.