Embriyo transferi nedir?

EMBRİYO TRANSFERİ NEDİR?

Embriyo transferi nedir yanıtı laboratuvar ortamında yumurta ve spermin bir araya getirilmesi ile suni yollarla dönemmiş olan embriyonun kadının rahmine yerleştirilmesi olayına denir. Embriyo transferi işleminde yumurtalar normal döllenerek embriyo gelişimi gerçekleştiği taktirde, embriyoların rahminize yerleştirilmesi için belli bir süre beklenir. Ardından embriyolar ince bir kateder aracılığı ile rahim içine yerleştirilir. Embriyo yerleştirme işlemi ultrasonografi altında gerçekleştirilir. Bu işlemde anestezi gerekmez. Aynı zamanda ağrısız bir işlemdir.

 Embriyo transferi nedir açıklamasıyla embriyoların kalitesinin de seçilebileceğini söyleyebiliriz. Embriyo transferi nedir de belirttiğimizin dışında çok sayıda embriyo transferi çoklu gebeliklere yol açabilmektedir. Bu nedenle uygun sayıda embriyonun transferi sağlanır. Embriyolar rahime yerleştirildiği takdirde belli bir süre dinlenme gereklidir. Yapılan tedavi sürecinden sonra gebelik testi sonucu öğrenilinceye kadar cinsel ilişkide bulunmaması gerekir. Tedavi sürecinde itibaren radyasyon yönünden riskli alanlarda bulunmamanız gerekmektedir. Aynı zamanda sigara içenlerin bu tedavi sürecinde sigara içmemeleri gerekir

Emriyo transferi nedir sorunun yanıtını belirttik. Bu transferin tedavi sonucunda gebelik olmadığı takdirde yeni bir tedavi işlemi için en az üç ya da dört ay beklemelisiniz. tedavi işlemleri gebelik oluşuncaya kadar sürdürülebilir. Aynı zamanda bu yöntemlerle gebelik sağlanamayacağına karar verileceği kadar da devam ettirilebilir.

Tedavinin başarısı açısından yumurtaların normal gelişimi ve olgunlaşmasının izlenmesi bununla beraber iyi kalitede embriyoların geliştirilmesi önemli bir noktadır. Yapılan takip sırasında yeterli yumurta toplanamayacağını karar verildiği takdirde tedavi durdurularak yumurta toplama işlemi iptal edilebilir. Aynı zamanda kısa tedavi protokolü kullanan kadınlarda yumurta toplama işlemi öncesinde LH hormon düzeyi yükseltilmesi uygulanır. Bunun yanı sıra uzun protokol kullanırken yumurta gelişiminin gerilemesi saptandığı takdirde tedavi kesilebilir. Bu nedenle siklusta elde edilen yumurtalar döllendirilip dondurularak saklanır. Daha sonra riskin olmadığı bir zamanda embriyo transfer işlemi gerçekleştirilir. Embriyo transferi nedir açıklamasını yazımızda belirterek konu hakkında bilgi sahibi olmanızı amaçlıyoruz.

Embriyo

 Embriyo yumurtalar normal olarak döllendiğinde oluşan yapıya denilmektedir. Embriyolar çok hücreli blasto kist aşamasına kadar 2 ya da 6 gün arasında transfer edilmektedir. Transfer işlemi embriyo sayısı, kadının yaşı, gelişen embriyoların kalitesi ve dönemine göre seçilmektedir. Bundan dolayı transfer işlemi öncesinde çiftlere transfer edilecek embriyo sayısı ve kalitesi hakkında detaylı bir bilgilendirme sağlanır. Çok sayıda embriyonun transfer edilmesi durumunda çoğul gebeliklere yol açabileceğinden ötürü en uygun sayıda embriyo transferi gerçekleştirilir. Transfer işlemi gerçekleştikten sonra 12. günde kanda gebelik testi yapılmaktadır.

Embriyo Transferinden Sonra Alınması Gereken Önlemler

 Embriyo transferi işleminden sonra kişilerin dikkat etmesi gereken önlemlerde ilk olarak ağır iş,  ağır yük kaldırma, spor ve benzeri gibi aktivitelerden uzak durmalıdır.  Sürekli olarak istirahat etmelidir.

İlk birkaç gün adet ağrısına benzer hafif kısık ağrıları ya da bel ağrısı gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bununla beraber ufak bir miktar vajinal kanama görülebilir. Böyle bir durumda korkmanızı gerektirecek bir durum bulunmamaktadır.

Karında aşırı şişkinlik, kusma, nefes almada zorluk çekme gibi şikayetleriniz bulunduğu taktirde doktorunuza haber vermelisiniz.

Vajinal kanamalarınız olsa bile gebelik testini yaparak çıkan sonucu doktora bildirmelisiniz. Çünkü oluşacak bu tür kanamalar dış gebelik ya da düşük tehdidi ne bağlı olabileceğini test sonucu tamamlamada önemli bir detaydır.

Yapılan sonuçta gebelik elde edildiği taktirde progesteron ve folikasit vitamini kullanımını ilk gebelik ultrasonografi yapılıncaya kadar düzenli bir şekilde devam ettirmelisiniz.

Gebelik testinin sonucunda olumlu yanıt alındığı taktirde ilk gebelik testinden itibaren 21 gün sonra gerekli incelemeler için doktorunuza gitmelisiniz. Çünkü yapılacak işlemlerde çoğul gebelik, düşük, dış gebelik gibi problemleri erken tanısı koyulabilir.

Not: Gebelik ile ilgili tüm aşamalarda mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.