Elektrik Kaynakları Nelerdir?

Elektrik Kaynakları Hangileridir?

Elektrikli araçların çalışması için gerekli enerjiyi elektrik kaynağı karşılar. Her elektrikli aracın elektrik kaynağı aynı olmayabilir.

Elektrikli araç kaynakları şunlardır:

  • Şehir elektriği
  • Pil
  • Batarya
  • Akü

Şehir elektriği : Su , kömür ,doğalgaz ,petrol ,rüzgar ve güneş gibi kaynaklardan faydalanılarak elektrik santrallerinde üretilen elektriktir. Şehir elektriği en çok barajlardan yani sudan üretiliyor. Evde prize takıp çalışma düğmesine basarak kullandığımız tüm elektrikli araçlar şehir elektriğiyle çalışır. Bu elektrik kablolar yoluyla evlere , işyerlerine ulaştırılıp taşınır. Bulaşık ve çamaşır makineleri, ütü, buzdolabı, televizyon, lambalar, tost makinesi, su ısıtıcısı, halı yıkama makinesi, klima, elektrik süpürgesi şehir elektriği ile çalışır.

Pil : Düşük elektrik enerjisiyle çalışan araçlarda kullanılan ve taşınabilen elektrik kaynağıdır. Belirli kullanım ömrü vardır. Bittiği zaman çöpe atmayıp geri dönüşüme göndermeliyiz. Şarj edilen pilleri tercih etmeliyiz. Kumanda, oyuncak, kol saati, duvar saati, kablosuz kulaklık, küçük lambalar, kablosuz mouse, el feneri, hesap makinesi, tansiyon aleti, radyo pil ile çalışır.

Batarya : Birden fazla pilin bir araya gelmesiyle oluşturulan elektrik kaynağıdır. Pile göre daha yüksek elektrik enerjisi üretir ve daha uzun süre kullanılabilir. Günümüzde kullanılan elektrikli araçların kaynağı bataryalardır. Fotoğraf makinesi, kamera, tablet, mp3 çalar, leptop, cep telefonu, elektrikli matkap
tablet, ışıldak, bilgisayar batarya ile çalışır.

Akü : Araba ,uçak , gemi gibi araçların motorlarının çalışması için ilk hareketi sağlayan elektrik kaynaklarıdır. Uzun ömürlüdür ve araç çalışırken kendini şarj eder. Otomobil, motosiklet, uçak, gemi gibi ulaşım araçları, tarımda kullanılan araçlar akü ile çalışır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.