Elektrik enerjisi nasıl taşınır?

ELEKTRİK ENERJİSİ NASIL TAŞINIR?

Evimizde,odamızda ,sınıfımızda elektrik düğmesini kullanarak bulunduğumuz ortamın aydınlanmasını sağlarız.Çok kolay olan  bu iş sayesinde karanlık ortamda çalışmaktan kurtuluruz.Peki gerçekten elektriğin bu düğmeye kadar gelmesi bu kadar kolay mı?

Aslında anlatması kolay

Cep telefonu,küçük müzik çalarlar,basit bir kumanda ,uzaktan kumandalı oyuncaklar vb.az elektrik enerjisi ile çalıştıkları için pil,akü,batarya kullanmak yeterli olacaktır ,ama daha fazla enerji isteyen cihazlar için günlük yaşamamızda şehir cereyanı kullanırız.

Bulunduğumuz ortamda kullandığımız elektrik enerjisinin kaynağı elektrik santralleridir.Buralarda üretilen elektrik enerjisi ya direkler üzerinde tellerle ya da yer altından özel döşenerek taşınırlar.

Okulumuza ulaşan ana kablolar, her sınıfa daha ince  kablolarla dağıtılır. Her sınıfa ayrılan kablolar, duvarların içinden lambalara, prizlere ve anahtarlara bağlanır.

Duvardaki elektrik anahtarını açıp kapatarak bu enerjiyi kontrol edebiliriz.

Işık açık kapaklı ifadesi ile anahtarın açık kapalı olması yani devrenin açık veya kapalı olması farklı ifadelerdir.Bunu 4.ve 5.sınıflarda öğrenmiştik.   Devre kapalı ,yani anahtar kapalı iken lambalar yanar,anahtar açık yani devre açıkken lambalar yanmaz ,çünkü akım geçecek yol bulamaz.

Kullandığımız elektrik enerjisi binalarda özel çizilmiş planlara uygun olarak duvar içlerinden geçirilir.

Bu akışın sağlanabilmesi için kullanılan malzemeler iletkenlerdir.

Kullandığımız kabloların içlerindeki iletken teller genellikle bakır ya da alüminyum metalleridir. Bunlar oldukça iyi iletken olmalarının yanında işlenmesi kolay yani şekil verilmesi kolay malzemelerdir.Kablo dışının kaplandığı plastik malzemeler ise esnek olmaları nedeniyle kullanılırlar.Tabi önemli özellikleri yalıtkan olmalarıdır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.