Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi TKY

eğitimde toplam kalite yönetimi, eğitimde toplam kalite yönetimi örnekleri, eğitimde toplam kalite yönetimi uygulamaları

Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi

Kalitenin, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yönetilmesi anlamına gelen toplam kalite yönetimi, ilk olarak, hizmet ve ürün pazarlama sektörü için düşünülmüş bir uygulama olmuştur. Toplam kalite yönetimi kuramı ilk olarak Hewhart, Deming, Juran ve Feigenbaum tarafından Amerika kökenli olarak ortaya atılmış olsa da o dönemlerde fazla  benimsenmemiş, ancak ürün pazarlama ve hizmet sektöründe, müşterilerin kaliteye duydukları ihtiyaç kalite talepleri doğrultusunda günümüzün en önemli kavramı haline gelmiştir. Toplam kalite yönetimi, aslında bir yaşam tarzı ya da bir tutum olarak düşünülmelidir. Kalitenin her anlamda incelenmesi, kalitesiz olan her şeyin kaliteli hale getirilmesi, bu konunun her yönü ile irdelenmesi, eksikliklerin kusuruz bir şekilde giderilmesi, toplam kalite yönetiminin alanına girmektedir. Son dönemlerde ise toplam kalite yönetiminin eğitim üzerinde uygulanabilirliği tartışılmaktadır.

Eğitim Ve Kalite Arasındaki ilişki Nasıl Sağlanır?

eitimde-tky-36-638Eğitim ve öğretimin verildiği en küçük birim olan okullar, ürünlerin üretiminin yapıldığı bir fabrika olarak düşünülürse, Toplam kalite yöntemi uygulamasının, eğitim üzerine etkisinin olabileceği daha kolay ve net bir şekilde anlaşılacaktır Elbette bu noktada ürün de öğrenciler olmaktadır. Uygulamanın eğitim üzerindeki ilk basamağı, toplumun ya da en basit hali ile gelişimin ya da bilimin okullardan kalite beklentisinin ne olduğunun düşünülmesidir. Okullarda bulunan yönetim kurullarının. Bu konularda toplantılar düzenleyerek, toplumun ve bilimin eğitimden beklentisi üzerinde derin derin konuşmaları gerekmektedir. Eğitimcilerimizin eğitim konusundaki en büyük eksikliklerinin bu küçük toplantılar ile giderilmesi sayesinde, eğitimde toplam kalite yönetimi uygulaması da var olabilecektir.

Eğitim Alt Yapısı Değiştirilmeli

Elbette ilk aşama davranmaktır. Eğitimciler tarafından beklentiler tam anlamı ile ortaya konulduktan sonra işin daha karmaşık aşaması olan uygulama aşamasına geçilmektedir. Öğrenciler, fabrikasyon ürünlerinden farklı olarak, bireysel zekaları, duygu ve düşünceleri ile var olduklarından kalitenin öğrenciler üzerinde tek tip bir uygulama ile sağlanması neredeyse imkansızdır. Bu noktada basitçe eğitimde kaliteyi artırmak adına, genel eğitim ve öğretim tekniklerinde yani alt yapıda değişikliğe gidilmesi gerekmektedir. Alt yapı değiştikten sonra kalitedeki değişim de başlayacaktır.

Rehber Öğretmen Kavramı Güçlendirilmeli

“Eğitimde kalite nasıl artırılır?” sorusunun bir diğer cevabı ise bireysellikte yatmaktadır. Her öğrenci ile bireysel olarak ilgilenmek, yani danışmanlık etmek, sorumluluk isteyen bir görevdir. Ancak okullarda öğrenci danışmanı olarak görev yapan hocaların sayısının artırılması ve danışmanlık ya da rehberlik olarak bilinen görevin daha farklı bir boyuta taşınması ile eğitimde kalite yükseltilebilecektir.

k_15091655_1Eğitim Yanında Öğretim Sistemleri de Değiştirilmeli

Eğitim, öğretim ile birlikte ayrılmaz bir bütün olduğundan, topluma ve bilime kaliteli insan kazandırabilmenin bir parçası da elbette ki öğretimdir. Öğretimde toplam kalite yönetimi ise ilk olarak ders müfredatlarının incelenmesini gerektirmektedir. Eğitim sisteminin değiştirilmesi temel olarak bunu da sağlayacaktır. Ancak bu işlemin özel olarak yapılması kalitenin daha üst seviyelere taşınması konusunda etkili olacaktır.

Ders Müfredatları İncelenmeli

Müfredatların öğrenmeye uygun biçimde düzenlenmesi, ezberci mantıktan çok proje ve grup çalışmalarına yönelik eğitim sistemlerinin teşvik edilmesi gerekmektedir. Yapılandırmacı eğitim sisteminin ülkemizdeki okullardaki en büyük eksiklik olduğu bilinmektedir. Öğrencinin ilgi alanlarına yönelik sınıfların, laboratuvarların ya da daha farklı deney ortamlarının kurulması, sosyal hayatın da bir yandan güçlendirilmesi, kültürel ve sosyal gelişime, kişinin insan ilişkilerinin de gelişimine değer verilmesi eğitimdeki kalitenin durmaksızın artırılmasına öncülük edecektir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.