Eğitimde Kaliteyi Arttıran Faktörler

Eğitimde Kaliteyi Arttıran Faktörler

Eğitim oldukça hassas bir konudur ve üzerinde çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmalardan biri de kalitenin nasıl arttırılacağı yönündedir. Genel olarak bakıldığında Türkiye’de eğitimin kalitesi her zaman tartışmalara konu olmaktadır. Kaliteli eğitim demek kaliteli gelecek anlamına gelmektedir. Özellikle de erken yaşlarda verilen eğitimin boyutları büyük önem taşımaktadır. Gerek sınav sisteminin sıkıntıları gerekse ezberci eğitim gibi konular kaliteyi düşürmektedir. Bu nedenle yapılan araştırmalar birçok gerçeği gözler önüne sermektedir.

Eğitim Ailede Başlar

MEBBu cümle oldukça fazla kurulmaktadır fakat oldukça da doğrudur. Çünkü bir çocuk ilk eğitimlerini öğretmeninden önce ailesinden almaya başlamaktadır. Bu nedenle öncelikle ev ortamında aileden alınan eğitim ve terbiye geleceğe yönelik eğitimin ilk basamağını oluşturur. Ailenin verdiği eğitim, doğumdan itibaren başlamaktadır. Çocuk ile arkadaş olarak, onunla sohbetler ederek, ona ilgi göstermek çocuğa özgüven kazandırmaktadır. Bir birey olduğunu fark eden ve özgüvenini kazanan çocuklar okulda daha aktif olur. Bunun sağlanabilmesi için de anne ve baba çocuğa okul öncesi eğitim hakkında alıştırmalar yapmalıdır.

Okul Öncesi Eğitim

Artık günümüzde çalışan anne ve babaların çocuklarını bakıcıya, büyükannelerine bırakmaktan çok yuva, kreş ve okul öncesi eğitim veren yerlere bıraktığı gözlemlenmektedir. Böylelikle çocuk okul öncesi eğitim alarak okula hazırlanmaktadır. Devlet desteği ile başlayan bu uygulama özel sektörde de devam etmektedir. Çocukların güvenle bakılabildiği, oyunlar ile eğitime başlandığı, kalitenin arttırılma amacının güdüldüğü bu kurumlar oldukça faydalı olmaktadır. Eğitim kalitesini arttıran bu uygulama aynı zamanda çocukların kişisel gelişimlerini de olumlu yönde etkilemektedir. Okulun ilk günü buhranını yaşamamak için çocukların okula alışması önemlidir.

Öğrencinin Okula Özendirilmesi

Genel olarak okuldan korkan çocuklara mutlaka psikolojik olarak önceden alıştırma yapmak gerekmektedir. Okulun bir bilgi yuvası olduğunu, arkadaşlar edineceğini çocuklara aşılamak gerekmektedir. Ayrıca çocukların okula özendirilmesi için yapılabilecek bir diğer aktivite de onlara kendi beğendikleri okul eşyalarından almaktır. Böylece severek aldığı malzemeleri kullanmak için can atacaktır. Tüm ihtiyaçlarını seçerken onun zevkine göre olması, istediği renkte olması, sevdiği çizgi film karakterlerinden oluşması gibi faktörler onu okula bağlayacak önemli başlangıç adımlarındadır. Nasıl başlarsa okula öğrencilik hayatı da öyle gideceği için okulu baştan sevmesi eğitimde kaliteyi arttırıcı bir önem taşımaktadır.

Öğretmenlerin Eğitimin Kalitesindeki Rolü

Kuşkusuz ki bir öğretmenin idealist olması, eğitimli olması ve işini severek yapması çok önemlidir. Gerek ilköğretim öğretmeni olsun gerekse üniversitede profesör olsun mutlaka işini sevmeli ve buna göre öğrencilere pozitif elektrik vermelidir. Aksi halde okuldan iyice uzaklaştıran, hatta nefret ettiren, ders çalışmak istemeyen bireylerin oluşması kaçınılmazdır. Bu da eğitimin kalitesini düşürmektedir. Bu nedenle eğitimin kalitesini arttırmak amacı ile her daim öğretmenlere büyük iş düşmektedir. Kaliteli eğitim alan nesillerin yetiştirilebilmesi için öğretmenlerin görevi büyüktür.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.