Denizli Pamukkale Travertenleri

DENİZLİ PAMUKKALE TRAVERTENLERİ

Pamukkale Denizli’nin kuzeyinde merkeze 20 km. uzaklıkta antik kent Hierapolis ile iç içedir. MÖ. 97′de kurulan Hierapolis Hz.İsa’nın havarilerinden St.Philip’in burda öldürülmesinden dolayı kutsal kent olarak bilinir.

Pamukkale Travertenleri, Denizli ili Denizli Merkez ilçesinin Pamukkale mahallesinde Pamukkale yer alıyor.

Pamukkale termal kaynağı fazla olan bir bölgedir. Buradan çıkan suların sıcaklığı 35-100 derece arasında değişen 17 kaynak bulunmaktadır. Kaynaklar antik dönemden beri akmaktadır. Termal su kaynaktan çıktıktan sonra 320m uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan, 60-70m.lik kısmi çökelmenin olduğu traverten katlarına dökülmekte ve ortalama 240-300m. yol kat etmektedir.

 

Katmanlı havuzcuklarda ve katkat seddelerinde, çökelmekte olan kalsiyum karbonat, başlangıçta yumuşak bir jel halindedir. Zaman içinde sertleşmekte ve “traverten” olmaktadır. Ancak ziyaretçiler tarafından katmanlar üzerinde gezilmesi ve oynanması, henüz yumuşak haldeki kalsiyum karbonatların ezilmesine, dağılmasına ve çökelme dengesinin bozulmasına sebep olmaktadır.

 

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Türkiye’nin tanıtım afişlerinden “Pamukkale posteri”ni Avrupa bölgesi birincisi seçti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, “2011 Vettor Giusti Ödülü”, Pamukkale posterine verildi.

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.