Cumhuriyet Bayramı Konuşma Metni Öğretmen

CUMHURİYET BAYRAMI KONUŞMA METNİ

Sayın Müdürüm, Kıymetli Meslektaşlarım, Saygıdeğer  Veliler ,  Sevgili Öğrenciler!

Okulumuz öğrencilerinin öğretmenleri ile birilikte hazırladıkları Cumhuriyet Bayramı Kutlama Programına hoş geldiniz.

Bugün halkın kendi kendini yönetmesi anlamına gelen ve en demokratik yönetim biçimi olan cumhuriyetin ülkemizde ilan edilişinin 92. Yılını kutluyoruz. ‘Cumhuriyeti  biz kurduk, onu yaşatacak ve yükseltecek olan sizlersiniz’ diyen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün dediği gibi bugün bize düşen onu yüceltmeye çalışmaktır.

Peki Cumhuriyeti nasıl yücelteceğiz? Elbette çalışarak yücelteceğiz. ‘İlim Çin’de de olsa gidip alınız.’  diyen,  ‘İşleyen demir ışıldar.’ diyen , ‘Emek olmadan yemek olmaz.’  diyen,  ‘insan ancak çalıştığını kazanır.’ diyen ataların torunları olan bizlere düşen elbette çalışmak, çalışmak  yine çalışmaktır. Ama Cumhuriyeti yüceltmek için sadece çalışmak yeter mi? Yetmez.

Nasıl ki tek kanatlı kuş uçamaz ise bir nesli yüceltmek için de elbette sadece çalışmak ta kafi değildir. Kuşu göklere çıkaran kanatlarından biri çalışmak ise diğeri de sevgidir, saygıdır, dürüstlüktür, doğruluktur,merhamettir, edeptir, hayadır. Kısacası öz değerlerimizdir.

‘İlim ilim bilmektir, İlim kendini bilmektir. Sen kendini bilmezsin . Bu nice okumaktır’ diyen Yunus’un torunları  bizler değil miyiz?

Cömertlik ve Yardım etmede akarsu gibi ol, Şefkat ve merhamette akarsu gibi ol, başkalarının kusurlarını örtmede gece gibi ol, hoşgörülülükte deniz gibi ol, Ya olduğun gibi görün ya göründün gibi ol’ diyen Hz. Mevlana’nın torunları bizler değil miyiz?

21 yaşında çağ açıp çağ kapatan Fatih’in torunları!

Size sesleniyorum: Nasıl ki bir pergel ile bir daire çizebilmek için pergelin sivri ucu sabit olmalı ise,bizim de  cumhuriyeti ve kendimizi yüceltmek için bir ayağımız ilim, bilgi, çalışmak, üretmek adına 72 milleti dolaşırken  diğer ayağımız kendi milli kültürümüzde, öz değerlerimizde kaymadan sabit bir şekilde durmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin 100. Yılına doğru giderken gönüller fethedecek nesiller yetiştirebilmek umuduyla tekrar hoş geldiniz, diyor. Bayramımızı gönülden kutluyorum.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.