Çocuk Yardım Parası Nasıl Alınır?

Çocuk Yardım Parası Nasıl Alınır?

Çocuk yardım parası devlet tarafından çalışanlara verilen bir haktır. Çocuk yardım parasının verilmesi için hangi şartları taşımak gerektiği ve nelerin yapılması gerektiği ve nereden bu yardım parasının alınması gibi pek çok sorunun cevabını yazımız içerisinde vermeye çalışacağız.

Çocuk yardım parası uzun zamandan beri ailelere destek amaçlı olarak uygulanmaktadır. Bu yıl da yine aynı şekilde çocuk yardım parası verilmeye devam edilecektir. Çocuk yardım parası alabilmek için bazı kurumlara başvuru yapmanız gerekir. Başvurunuzu eksiksiz bir şekilde yaptığınız takdirde siz de çocuk yardım parası olanağından yararlanabilir. Çocuk yardım başvurusunun nasıl yapıldığı ve ne süreçleri kapsadığını yazımızın devamında anlatmaya çalışacağız.

Çocuk Yardım Başvurusu ve Başvuru İçin Gerekli Şartlar

Çocuk yardım başvurusu ve başvuru için gerekli şartlar olarak öncelikle şunu söyleyebiliriz; Başvuru yapmak isteyen kişiler öncelikle kendilerine en yakın olan il merkezine giderek bu ilde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ya da Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne giderek başvurularını yapabilirler. Çocuk yardım parası alabilmek için öncelikli başvurunuz yetkili mercie yapmalısınız. İlçede bulunan kişiler de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na müracaat ederek başvurularını buradan yapabilirler. Memur olanlar da bulundukları kuruma başvurularını yapabilirler. Çocuk yardım parası alabilmek için bazı şartlar da aranmaktadır. Bu şartları taşıyan kişiler yetkili yerlere başvurularını yaptıktan sonra çocuk yardım parasından yararlanabilirler.

Çocuk Yardım Parası Alabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Çocuk yardım parası alabilmek için gerekli şartlar şunlardır;

  • Doğum olayının 15 Mayıs 2015 tarihinde sonra olması aranan ilk şarttır. Buna göre bu tarihleri baz alarak çocuğunuzun doğun anına göre başvurunuzu iletmiş olduğumuz mercilerden yapabilirsiniz.
  • Çocuk yardım parası alabilmek için bir kez başvuru yapılır ve bir defa için yardım alınır. Çocuk yardım parası tek seferliğe mahsus bir uygulamadır.
  • Çocuk yardım parası alabilmek için en önemli şartlardan birisi de çocuğun sağ olmasıdır. Çocuk belirtilen zaman zarfı içerisinde doğmuş olsa bile eğer yaşamıyorsa çocuk yardım parasından yararlanmak söz konusu değildir. Çocuk yardım parası alabilmek için çocuğun sağ olması önemlidir.

Çocuk Yardım Parası Ücretleri Ne Kadardır

Çocuk yardım parası ücretleri çocuğa göre farklılık göstermektedir. Gerekli başvuruyu yapıp istene şartlar sağlandığında çocuk yardım parası devlet tarafından aileye verilir. Çocuk yardım parası ücretleri birinci çocuk için 400 TL, ikinci çocuk için 600 TL, üç çocuk ve sonrası çocuklar için 600 TL gibi ücretlerde verilmektedir. Doğum yapan annelere ayrıca çocuk yardım parası dışında süt parası da verilir. Doğum parasının verilebilmesi için 4A ya da 4C kapsamında çalışıyor olmak gerekir. Süt parası çocuk yardım parasından ayrı olarak verilen çocuğun bakımına katkı için verilen bir paradır. İkisi de çocuk yardım parasının içinde bulunan bir paradır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.