Çocuk Gelişiminde Okul Öncesi Eğitimin Önemi

Çocuk Gelişiminde Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Önemi

Çocukların zihinsel ve bedensel gelişiminin büyük bir kısmı 0-6 yaş arasında tamamlandığı bilinmektedir.  Bu dönem çocuğun öğrenme sürecinin en yoğun olduğu dönemdir. Ayrıca temel alışkanlıkların, zihinsel yeteneklerin geliştiği bu okul öncesidönemde çocukların aldığı eğitim çok önemli bir yere sahip olur.  Bu süreçte kazanılan alışkanlıklar bireyin hayatı boyunca devam edeceği davranış biçimleri toplamıdır. Beyin gelişiminin büyük bir bölümü 0-4 yaş aralığında tamamlanmaktadır. Bu sebeple okul öncesi dönemde eğitim alan çocukların, okula devam oranının ve okul başarısının daha yüksek olduğu belirtilmektedir.  Okul öncesi eğitim çocukların duygusal, sosyal ve bedensel gelişiminin büyük bir kısmını karşıladığı için çok önemli bir eğitim aşamasıdır. Bu dönemde sağlanan eğitim sonucunda bireyler okul hayatları süresince daha başarılı olurlar.

Okul Öncesi Eğitimin Faydaları

Okul öncesi eğitim insanların gelişiminin en hızlı ve en duyarlı olduğu süreçtir.  Okul öncesi eğitimin en önemli faydalarından biri; çocuğun kendi işlerini kendisinin yapabilir hale gelmesidir. Bu şekilde çocuk kendi işini kendi yapabileceğini öğrenir ve kendine olan güveni artar. Kendini ifade edebilme özelliği kazanan çocuk düşüncelerini dile getirmeye başlar ve algıma ölçütünde gelişmeler yaşanır. Ayrıca okul öncesi eğitim ile fiziksel gelişime de katkı sağlanmaktadır. Kesme, yapıştırma, boyama gibi etkinliklerle fiziksel aktiviteler yaparak çocuğun gelişimi sağlanır. Çocukların beslenme düzenlerinde de bir iyileşme meydana gelir. Zihinsel gelişime de katkı sağlayan okul öncesi eğitim küçük çocukların gelişimi için oldukça önemli bir yer sahiptir.

Okul Öncesi Eğitime Kaç Yaşında Başlanılması Gerekir?

Okul öncesi eğitim dönemine kadar erken başlanırsa çocukların yaşama ve ilkokula hazırlık süreci bir o kadar iyi olur.  Okul öncesi eğitim için yaş kriteri çocuğun gelişim düzeyine göre farklılıklar göstermektedir.  Her çocuğun okul öncesi döneme hazırlık süreci aynı olmadığından dolayı çocuğun durumu titizlikle incelenmelidir. Bazı uzmanlara göre okul öncesi eğitim yaşı 2-3 iken bazı uzmanlar bu yaşın 3-4 olmasının daha faydalı olduğunu söylemektedirler.

Okul Öncesi Eğitime Başlanılması İçin Kazanılması Gereken Özellikler Nelerdir?

Okul öncesi eğitime başlayacak çocukların anneden ayrı kalmaya alışkın olması gerekir. Ayrıca kendini konuşarak ifade etme yetisine sahip olması da çok önemlidir. Günlük temizlik alışkanlıklarını öğrenmiş olması, yürüme ve koşma gibi fonksiyonları yerine getirebilmesi okul öncesi eğitimin verimli ve keyifli geçmesi için çok önemli bir yere sahiptir.

Okul Öncesi Eğitim ile Çocuğunuzun Sosyalleşmesini Sağlayın

Okul öncesi eğitimin çocuklar üzerindeki etkisi çocukların sosyalleşmesine olanak sağlamasıdır. Okul öncesi eğitim sayesinde çocuklar oyuncaklarını paylaşmayı öğrenir ve arkadaşlarıyla oyun oynamayı, saygı göstermeyi, kendi kendine yemek yeme alışkanlıklarını kazanır. Diğer çocuklarla yaşanılan çatışmalarda kavga etmek yerine sorunları konuşarak halledebilme ve çözüm üretme yeteneği kazanarak okul öncesi eğitim sonucunda toplumsal olaylara uyum sağlayabilirler.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.