Çocuğumu ana sınıfına göndermeli miyim?

Okul Öncesi Eğitim Neden ÖnemlidirBilindiği gibi çocuklar için ilk eğitim anne ve babada başlar. Bu eğitimin temeli atıldıktan sonra okul öncesi eğitim adı altında bütün çocukları alması gereken eğitimler de büyük önem taşır. Gelişim çağında olan 0-6 yaş arası çocuklar için tasarlanan eğitim müfredatında çocukların ileride daha rahat ve kolay bir şekilde eğitim alabilmesi sağlanır. Beyin gelişiminin tamamlanması tam olarak 4 yaşına kadar sürer. Yapılan çalışmalarda ve araştırmalarda bu dönem içinde eğitim alan çocukların ileride daha başarılı oldukları görüldü. Bu nedenle çocukların özellikle okul öncesi eğitim programı adı altında eğitim alması önemlidir.

Okul öncesi eğitim alan çocuklara verilen eğitimler sayesinde aşağıdaki özel beceriler çocuklara kazandırılır.

-Eğitimlerin sosyal ve duygusal yönleri besleyici etkisi olduğu için çocuklar normal eğitim sürecine girmeden nerede ne yapacaklarını bilir hale gelirler.

-Çocukların içinde bulunan üretici ve verimli yönleri ortaya çıkarır.

-Her bireyin birbirinden farklı özelliklerinin olduğunu öğretir.

-Sağlıklı ve her konuda fikir sağlayacak şekilde okul öncesi eğitimlerini tamamlayan çocuklar kendilerine diğer çocuklara nazaran daha fazla güvenirler.

-Vücut sağlıklarına daha fazla özen gösteren bu çocukların gelişimleri diğerlerine göre daha önce olur.

-Okul öncesi eğitim alan çocukların sınıfta kalma oranları düşük olurken notlarında bariz bir fazlalık gözlemlenir.

-Okul öncesi eğitimin verdiği en önemli faydası çocukların ebeveynleri ile olan ilişkilerinin olumlu yönde ilerliyor oluşudur.

-Aldıkları eğitimler ile paylaşmanın önemli oluşunu ve faydasını öğrenen bu çocukların paylaşımcı bir ömür geçirebilmesi için eğitimler bu yönde hazırlanmaktadır. Bu sayede bu eğitimleri alan çocuklar daha paylaşımcı olur.

-Sosyal yaşamda hangi kurallara uyması gerektiğini bildiği gibi yanlış olan davranışları da kolay şekilde ayırt edebilme becerisine sahip olurlar.

-Eğitim sırasında verilen boyama, kesme, yapıştırma gibi beceri gerektiren oyunlar oynatılarak çocukları sıkmadan ince motor becerilerinin gelişmesi sağlanır. Ayrıca aynı mantıkta koşma, zıplama, atlama gibi oyunlarda oynatılarak kaba motor berilerinin de arttırılması bu eğitimler ile sağlanır.

-Hayal güçlerinin gelişebilmesi için taklit ve özel oyunlar oynatılır.

-Çocukların daha kolay okuyabilme becerilerinin saplanabilmesi için mektup yazma, boyama gibi özel dersler verilir.

-Çocukların dikkat yönünden daha aktif ve becerikli olabilmeleri için dünya standardında oyunlar oynatılır.

Genel olarak çocuk üstünde oldukça fazla yararı olan okul öncesi eğitimin önemi öğrenmeli ve çocukların bu yönde eğitim alması sağlanmalıdır. Çocukların hayatları boyunca yaşayacakları ve görecekleri farklı ortamlara daha kolay alışabilmesinin sağlandığı bu eğitimler özel okullarda verildiği gibi devlet okullarında da verilmektedir. Yaşam çizgisini değiştiren bu okullarda eğitim veren öğretmenlerde diğer öğretmenlerden farklı olarak çocuk psikolojisi eğitimleri de aldığı için çocukların ne isteyip istemediklerini veya aile içinde neden rahatsız olduklarını kolaylıkla anlayabilirler. Anladıkları önemli bilgileri velilere açıklayan öğretmenler bu sayede ailenin çocuğa daha faydalı ve verimli davranabilmesini arttırır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.