Boyun Fıtığı Neden Oluşur, Tedavisi Nasıl Yapılır ?

boyun_fitigi Boyun Fıtığı Neden Oluşur, Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Basit uzuv uyuşmaları önemsenmediğinde ölümcül hastalıklara karşı erken teşhis ve tedavi fırsatı da kaçırılmış oluyor. Kolda uyuşma, kol ve bacaklarda güçsüzlük hissi varsa bu boyun fıtığının habercisi olabilir.

Kafanın ani bir hareketi veya duruş bozuklukları nedeniyle boyun fıtığı oluşabiliyor. Boyun fıtığı boyun omurlarının içinde bulunan kıkırdak yapının kayması, omurilik kanalına doğru itilmesi ve sinirlere baskı oluşturması ile meydana gelir. Boyun fıtığının belirgin ağrısı ensedeki ağrıdır. İlerleyen aşamada sinirlere bası oluşması nedeniyle yürürken denge bozuklukları, el göz koordinasyonunda zafiyet, ve bazı organlarda his kaybı şeklinde şikayetler oluşmaktadır.

Boyun fıtığı en çok bilgisayara bağlı olarak çalışan ofis çalışanları, veznedarlar, zaman kısıtlamalı işlerde çalışanlar, tekstil işçileri gibi gününü masaya sabit şekilde geçirenlerde görülmektedir. Ev kadınları da bu hastalıktan nasibini almaktadır. Boş zamanlarını internette chat, okey, tavla, yemek tarifi gibi uğraşlarla değerlendiren ev hanımları boyun fıtığına yakalanabilmektedir.

Bu hastalığın başlıca sebebi uzun süre bilgisayar kullanımı ve masada hareketsiz kalmak olduğundan boyun fıtığı olmamak için bu yönde tedbirler almak gerekir. Özellikle bilgisayar ekranının göz hizasında olmasına dikkat edilmelidir. Monitörün göz hizasından aşağıda veya yukarıda olması boynu normal duruşunun dışında uzun süre tutmak  boyun fıtığına kapı aralamaktadır. Bunu engellemek için monitörün ve oturulan sandalyenin ayarını güzelce yapmak gerekir. Masa başında uzun süre aynı pozisyonda kalmayı engellemek için gerekirse alarm kurarak yirmi veya otuz dakikada bir kısa molalar verilmeli, baş-boyun egzersizleri yapılmalıdır.

Çoğu kişi farkında olmadan omurgasına zarar verecek şekilde oturmaktadır. Özellikle konsantre gerektiren işlerde çalışan kişiler yaptıkları işe odaklandıkları için bunun farkına varamamaktadır. Bu nedenle de kamburluk, bel ve fıtığı gibi rahatsızlıklar oluşabilmektedir. İlk başlarda önemsenmeyen sırt ve boyun ağrıları rahatsızlık ilerledikçe kendini kol uyuşması, organlarda karıncalanma şeklinde göstermektedir.

Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir ?

Boyun fıtığı için genellikle boyunluk verilmektedir. Boyunluk boynu ideal pozisyonda kalmasını sağlayarak mevcut deformasyonun azalmasını, ağrıların dinmesini sağlamaktadır. Yüzde seksenbeş oranında boyunluk boyun fıtığı sorununu çözmektedir. Doktora hastalığın ilerlemiş aşamasında müracaat edenler için cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Gelişen teknoloji ile bu tip operasyonlardan büyük oranda olumlu neticeler alınmaktadır.

Boyun fıtığı hastaları ameliyat sonrasına eski alışkanlıklarına döndüğü takdirde, fıtık nüksedebilmektedir. Boyun fıtığı ameliyatlarında fıtığın aynı yerden nüksetmemesi amacıyla fıtıklaşmış bölgedeki kıkırdak ve sinirlere baskı yapan tabaka alır. Yeniden baskı oluşmaması için destek materyali konur. Bu materyal daha sonra çıkarılacak cinsten değildir, ömür boyu vücutta kalır ve fıtığın aynı yerden tekrarlamasına engel olur.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Boyun fıtığı ortalama bir buçuk saat sürer. Ameliyattan yaklaşık iki hafta sonra hasta normal hayatına devam edebilir. Ameliyat olmak yeniden fıtık olunmayacağı manası taşımamaktadır. Yanlış duruş pozisyonları sürdükçe fıtık boyunun başka bir yerinden yine patlak verecektir. Bu nedenle düzenli egzersizler yapılmalı ve stabil yaşamdan kaçınılmalıdır.

Boyun Fıtığı Olmamak İçin Neler Yapılmalı ?

Eğer kapalı alanda ve bilgisayara bağımı çalışıyorsanız günün birinde omurga rahatsızlıkları ile yüzleşebileceğinizi bilmelisiniz. Bilgisayar ekranına konsantre bir şekilde yaşamak er veya geç sizde ağrı veya uyuşma gibi şikayetlere neden olacaktır. Fakat bu kaçınılmaz bir durum değildir. Otururken duruşu sık sık değiştirmek, bilgisayar ekranını göze göre ayarlamak, gün içinde molalar verip kısa yürüyüşler bu tip rahatsızlıkların önüne geçmektedir.

Boyun fıtığı oluşmaması için dikkat edilecek hususlardan birisi, uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra boynu rahatlatmak amacıyla boynu katlatmak gibi bir hatanın yapılmamasıdır. Ani bir hareket boyunda fıtığa neden olabilir. Bunun yerine elinizle boynunuza masaj yapmanız yerinde olacaktır.

Bilinçsiz boyunluk kullanımı da dikkat edilecek başka bir konudur. Boyunda ağrı hissedildiğinde doktora danışılmadan boyunluk kullanılması ters etki yaparak boyun fıtığına neden olabilmektedir.

Önemli: Boyun Fıtığı Neden Oluşur, Tedavisi Nasıl Yapılır ? ile ilgili  bilgiler internet ortamından derlenmiştir. Konuyla ilgili daha sağlıklı bilgi ve hastalığın tedavisi için mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı öneriyoruz.

“Boyun Fıtığı Neden Oluşur, Tedavisi Nasıl Yapılır ?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.