Bekçilik Başvurusu Nasıl Yapılır? Bekçilik Başvurusu 2020 Ne Zaman?

Bekçilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bekçilik başvurusu, çeşitli şartları sağlayan adayların bekçi olabilmek adına gerçekleştirmesi gereken bir işlemdir. Ülkemizde yakın zamanda yürürlüğe sokulan ve devlet memurluğu statüsünde tekrardan hayata geçirilen bu meslek için alımlar, yılın farklı zamanlarında T.C Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yayımlanan ilana göre yapılmaktadır. Her yıl, dönemler şekilde açılan ilanlarda başvuru için gerekli olan şartlar ve alımların sayısı hakkında bilgiler yer almaktadır.

Ülkemizde bekçilik için yapılacak olan alımların sayısı, hangi ilde ve hangi sayıda olacağı gibi bilgiler İçişleri Bakanlığı’nca, gelen talepler doğrultusunda belirlenmektedir. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bu belirlemeden sonra ise devreye Polis Akademisi girmektedir. Polis Akademisi de aldığı yetki ile birlikte resmi internet sitesi üzerinden alım ilanını yayımlamaktadır. Böylelikle bekçi olmak isteyen vatandaşlar, bu ilanlar sayesinde alıma yönelik bilgilere ve sınav hakkındaki bilgilere sahip olmaktadır.

Bekçilik Başvurusu 2020 Ne Zaman?

2020 bekçilik alımları ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi. 2020 bekçilik alımları ile ilgili açıklamalar gelir gelmez haberimizin içerisine eklenecektir.

Bekçilik başvurusu nasıl yapılır sorusunun yanıtına gelince; başvurular iki aşamadan oluşmaktadır. Ve her aşamada yapılması gereken işlemler birbirinden farklıdır. İlk aşama; ön başvuru aşamasıdır ve bekçi alımı ilanına başvuru yapacak olan kişiler öncelikle internet aracılığı ile ön başvuru gerçekleştirmek zorundadır. Ve bu aşamanın gerçekleştirilmemesi, o dönemde yapılacak olan alımların dışında kalınmasına neden olmaktadır. Bu sebeple, bekçi olmak isteyen kişiler, Polis Akademisi’nin resmi internet sitesini düzenli olarak takip etmelidir. Ön başvurunun gerçekleştirilebilmesi için ilanın çıkması beklenmeli ve ilanda belirtilmiş olan tarih aralıklarında e-Devlet şifresi ile birlikte ilgili yere başvuru yapılmalıdır. Bu başvuru sırasında bekçi adaylarından bir form doldurması istenmektedir ve bu işlemin tamamlanması ile birlikte ikinci aşamaya geçilmektedir.

Bekçi olmak için yapılacak olan başvuruda ikinci aşama; şahsen başvuru ve sağlık kontrolü aşamasıdır. Öncelikle ön başvuru yapmış olan bekçi adayları, Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yayımlanacak olan yeni bir ilana göre hangi tarihte ve nerede şahsen başvuru gerçekleştirebileceği bilgisine sahip olmaktadır. Bu aşamada, şahsen başvurusunu gerçekleştirecek olan kişiler gerekli olan belgeleri teslim edecek ve aynı zamanda sağlık kontrolüne de girecektir.

Bekçilik Başvurusu Sonrası Süreç

Bekçilik başvurusu sonrası süreç, bekçilik için başvuruda bulunan adayların sağlık kontrolüne girmesinden sonra başlamaktadır. Ve bu sürecin tamamlanması için üç aşama bulunmaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan ve şahsen başvuru esnasında sağlık kontrolünden geçmeye hak kazanan kişiler, üçüncü aşama ile bekçi olma yoluna devam etmektedirler.

Bekçi olmak için sağlık kontrolünden sorunsuz bir şekilde geçen kişiler, yazılı bir sınava alınmaktadır ve bu sınavda genel kültür, matematik, hayat bilgisi, fen bilgisi, Türkçe ve sosyal bilgiler alanlarından sorumlu tutulmaktadırlar. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirile bu sınavdan başarılı bir şekilde geçen kişiler, bir sonraki aşamaya geçiş yapma hakkına sahip olmaktadırlar.

Yazılı sınav sonrasındaki aşama; fiziki yeterlilik aşamasıdır. Bu aşamada, bekçi adaylarına Polis Akademisi tarafından yeterlilik sınavı yapılmaktadır. Bu yeterlilik sınavında, adaylar için genellikle her yıl değişen parkurlar oluşturulmaktadır. Parkurdan geçerek fiziki yeterliliğini kanıtlayan adaylar bir sonrası aşama olan mülakat aşamasına geçiş hakkı kazanmaktadır.

Mülakat aşaması, tüm aşamaları başarı ile geçen bekçi adaylarının katılabileceği bir aşamadır ve burada, oluşturulmuş olan bir komisyona adaylar tek tek alınmaktadır. Bu mülakat sırasında, daha önceden hazırlanmış olan üzerinde soru bulunan kartlardan bir tanesi çektirilmekte ve daha sonra bu sorunun yanıtlaması istenmektedir. Genel kültür sorularının yer aldığı bu kartların adayları tarafından çekilmesinden sonra, komisyon tarafından kişilere düşünmesi için süre verilmektedir. Ayrıca, mülakat için oluşturulmuş olan komisyon, bekçi adaylarına kart dışında yer alan kendilerinin belirlediği bir soru da yöneltebilmektedir.

Mülakat aşamasından sonrası aşama; sonuç bekleme aşamasıdır. Bekçilik başvurusu yapan ve mülakata kadar gelebilen kişiler için geçerli olan bu aşama, Polis Akademisi’nin resmi internet sitesinde başarılı olan kişilerin ilanını yayımlaması ile sona ermektedir.

Bekçilik Başvurusu Ön Sağlık Kontrolü Aşaması

Bekçilik başvurusu sonrasında aşamalar şeklinde süreç işlemektedir. Ve bu aşamalardan bir tanesi; ön sağlık kontrolü aşamasıdır. Bu aşamada; bekçi adayları ön başvuru sonrasında şahsen başvuru için ilanda belirtilen yere gittiklerinde, belge teslimi yapmakta ve aynı zamanda ön sağlık kontrolüne alınmaktadır. Burada bekçi adaylarının özellikle boy ve kilo ölçümleri yapılmaktadır ve aralarındaki orana bakılmaktadır. Dolayısı ile bu aşamada, boy ve kilo şartını sağlayamayan kişiler, süreç dışı bırakılarak bekçi olmamaktadır. Ayrıca bu sağlık kontrolü esnasında bekçi adaylarına renk körlüğü testi de gerçekleştirilmektedir.

Bekçilik alımlarında gerçekleştirilen ön sağlık kontrolü aşaması, polislik başvurularında da yapıldığı gibi uygulanmaktadır. Dolayısı ile daha önce polislik için başvuru yapmış ve bu aşamada elenmiş olan kişilerin yeniden elenme riski oldukça yüksektir. Bekçilik alımlarında ön sağlık kontrollerinde elenmeye neden olan durumlar şunlardır:

  • Renk körü olmak
  • Boy ve kilo endeksinin ideal seviyede olmaması
  • Sağda 2 ve solda 2 olmak üzere toplamda 4 derece görme problemi olanlar
  • Yüz üzeriden tam olarak beş metre uzaklıktan bakıldığı zaman eşgalin belirlenmesine neden olacak herhangi bir izin ya da yara izinin bulunması
  • Şaşı olmak ve irislerin farklı renklerde olması
  • Göz kapağı üzerinde ameliyat olması ve göz kapağı düşüklüğü sorununun olması
  • Konuşma bozukluğu
  • Yazlık bekçilik üniforması giyildiğinde açık kalacak lan yerlerde dövme olması
  • Güvercin göğsüne sahip olunması
  • Kambur olunması
  • Vücudunun herhangi bir yerinde jilet ve benzeri izlerin olması

Bekçi Olma Şartları Nelerdir?

Bekçilik başvurusu yapmak herkes için geçerli olan bir durum değildir ve bu başvuruların yapılabilmesi için kişilerin taşıma gereken bazı özelliler, sağlaması gereken bir takım koşullar bulunmaktadır. Bu şartlar ve koşullar, alım yapılacak olan dönemde Polis Akademisi tarafından yayımlanan ilanda açıkça belirtilmektedir. Genel olarak benzer şartların yer aldığı ilanda bazen farklılıklar da yapılabilmektedir. Yapılan son bekçilik alımlarına göre bekçi olmanın şartları şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Minimum 167 cm boyda olmak
  • En az lise mezunu olmak (Bu şartta zaman zaman değişiklik yapılabilmektedir ve değişiklik yapma hakkı ilgili bakanlıkta bulunmaktadır)
  • 18 yaşını doldurmuş olmak ve 31 yaşından gün almamış olmak
  • Kişilerin, bekçilik için başvuru yapacağı ilde minimum bir yıldır ikamet ediyor olması
  • Bekçilik için başvuru yapacak olan erkek adayların askerlik ile ilgili olarak herhangi bir ilişiğinin bulunmaması
  • Bekçilik başvurusu yapacak olan kişilerin memur olmaya yönelik herhangi bir engelinin olmaması
  • Kişilerin, sağlık yönetmeliğinde belirtilen şartları sağlıyor olması ve mesleği yapmanın önünde herhangi bir engelinin bulunmaması
  • Başvuru yapacak olan kişilerin uyarıcı madde, alkol ya da uyuşturucu gibi nedenlerle daha önce tedavi görmemiş olması
  • Kişilerin güvenlik soruşturmasından geçebilmesi ve arşiv araştırmasının olumlu olması
  • Kişilerin herhangi bir terör örgütü ile bağının olmaması ve bu terör örgütü ile ilgili olarak yürüyüş, gösteri ve mitinglere katılmamış olması
  • Bekçilik başvurusu yapacak olan kişilerin, başvuru günü itibari ile herhangi bir siyasi parti ile ilişiğinin olmaması

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.