Behçet Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

BEHÇET HASTALIĞI

Behçet hastalığı Hulusi Behçet’in tarif ettiği, 3 ana ve değişik ek semptomlar ile karakterize bir tablodur.

Hastalığın oluşumundan sorumlu tutulan viral teori yerini giderek oto-immun hastalık teorisine bırakmaktadır.  

behcet_hastalığı

BELİRTİ VE BULGULAR

En önemli üç belirti:

Ağızda Aft

Ağızda görülen lezyonlar dudaklarda, dilde ,yanak mukozasında, damaklarda veya farinkste bir veya daha fazla sayıda; genelde bir mercimek büyüklüğünden nohut büyüklüğüne kadar veya biraz daha büyük olabilen kenarları kırmızımsı bir hale ile çevrili, sınırları belirgin, yuvarlak yada oval, zemini kirli tereyağı görününümünde ağrılı lezyonlar ile karakterizedir.

Genital bölgede eksülserasyonlar

Kadında: Kadın dış genital organı, üretra (idrarı idrar kesesinden dış ortama taşıyan idrar yolu), makat, ve perine (makat ile dış genital organ arası bölge) çevresinde

Erkekte skrotum (yumurtalık torbası), penis, uretra, ve perine (makat ile yumurtalık torbası arası bölge) çevresinde

Aftöz, veya derin erozif ülsere lezyonlar şeklinde görülür.

Gözde hipopyonlu residivan iritis

Göz lezyonları genelde ağrı ve ışığa bakmakta güçlük şeklinde başlar. Erken dönemde konjiktiva iltihaplanması (konjiktivit) seklinde görülebilir. Ancak en sık görülen göz lezyonu tek yada çift taraflıhipopyonlu iritis’ tir. Genelde göz semptomları daha ileri safhalarda meydana gelir.

Diğer belirti ve bulgular

Eklem ağrıları ve iltihaplanmaları, tromboflebit ve arterit şeklinde vasküler (damar) sistem rahatsızlıkları, baş ağrıları, bazı sinir sistemi rahatsızlıkları (kafaçiftleri paralizisi, beyincik ile ilgili semptomlar, beyinsapı (bulbus) lezyonları, dejeneratif myelit, meningoensefalit, vs..)

TEŞHİS:

Klinik septom ve bulgular esas olmak üzere, hastalarda travma bölgelerinde aft oluşumu ve iyne yapılan bölgelerde; papül  (birkaç milimetre çapında, sıvı içermeyen, sert, küçük deri çıkıntıları) ve püstül (deri içi küçük cerahat dolu lezyonlar) oluşumu gerçeğinden esinlenilerek yapılan (paterji testi) tanıda yardımcı olabilir.

TEDAVİ:

Hastalığın ilk dönemlerinde kortizon kullanımı etkin bir tedavi yöntemidir.

Antibiotik, antihistaminik, colchicin, vitamin tedavisi, kan transfüzyonları ve gamma globulin enjeksiyonları palyatif önlem olarak uygulanabilir.

Önemli: Behçet Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi ile ilgili  bilgiler internet ortamından derlenmiştir. Konuyla ilgili daha sağlıklı bilgi ve hastalığın tedavisi için mutlaka uzman bir hekime başvurmalısınız.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.