Basur (hemoroid) belirtileri ve tedavisi

BASUR  (HEMOROİD)

BASUR 2Sıklıkla iltihap, tromboz ve kanama ile komplike duruma gelen hemoroidal pleksus venlerinin (toplardamar) varikoz genişlemesidir.

Dış (eksternal) hemoroidler dentate çizgisinin altında yerleşimlidir ve skuamoz epıtel ile örtülüdür.İç (internal) hemoroidler ise çizginin üzerinde yer almaktadır.

Hemoroidler tipik olarak sağ ön, sağ arka ve sol yan duvar yerleşimlidir. Hemoroidler yetişkin ve çocuklarda oluşur, ve semptomsuz oldukları zaman normal bir oluşum olarak kabul edilirler.

HEMOROİDE BAĞLI SEMPTOM VE BELİRTİLER

►Kanama: Büyük tuvalette görülen kanama, ancak diğer daha ağır sorunlar ekarte edildikten sonra var olan hemoroidlere bağlı olduğunu düşündürmelidir HemoroidaI kanama tipik olarak büyük tuvalet sonrası tuvalet kağıdına bulaşır tarzda olan kanamadır, seyrek olarak kansızlığa ve akut bol kanamaya yol açar.

►Ele gelen kitle: Hem dış hem de iç hemoroidler makattan dışarı çıkabilir, ve kendiliğinden veya elle içeri atılabilir.

►Ağrı: Yalnız ülsere, ve tromboze hemoroidler ağrılıdır. Tromboze hemoroid, hiç ağrı olmaması ile ileri derecede dayanılamayacak tarzda ağrı ile kendini gösterebilen perianal birmeme olarak kendini belli eder. Ülsere ödeatöz strangüle hemoroid (hemoroidin akut atağı) ileri derecede ağrı oluşturabilir.

►İç hemoroidlere ait olabilecek diğer seyrek semptomlar arasında:

Mukuslu (balgam gibi, sümüğümsü) dışkılama

Büyük tuvaletten sonra tam boşalamama hissi

►Dış hemoroidlerin seyrek semptomları arasında ise:

Makatı temizlemede güçlük yer almaktadır

Not: Pruritus ani (makat bölgesinin kaşınması durumu) hemoroid semptomu deyiIdir

HEMOROİDİN TANISINDA FAYDALANILAN YÖNTEMLER

1-) Gözle direkt bakı: Dış veya tromboze hemoroidlerin ve akut atağın tanısı rektumun gözle direkt bakı yapılarak incelenmesi sonucu rahatça koyulabilir. Ikınma sonrası veya fosfat lavmanı uygulanması sonrasında yapılan muayenede hastanın hemoroid patolojinin boyutu sıklıkla ortaya koyulur.

2-) Anoskopi: Ağrısız hemororoidlerin değerlendirilmesi için anoskopi yapılmalıdır.

 TEDAVİ:

►Dışkı yumuşatıcıları ve psyllium tohumu: Dışkı yumuşatıcıları ve psyllium tohumu konstipasyon ve ıkınmayı ortadan kaldırabilir.

►Sıcak su oturma banyoları, topikal anestetik pomatlar, hamemelis bitkisi kompresi: Eğer ağrılı bir hemoroid tromboza bağlı ise; Sıcak su oturma banyoları, topikal anestetik pomatlar veya hamemelis bitkisi kompresi ile tedavi edilir. Seyrek olarak basit insizyon ve pıhtının boşaltılması sonucu ağrı hızlı bir şekilde giderilebilir.

►Enjeksiyon skleroterapi: Diğer nedenler ekarte edildikten sonra kanayan hemoroidler %5 kinin ve üre hidroklorür veya bitkisel yağ içinde %5 fenol ile yapılan enjeksiyon skleroterapi ile tedavi edilebilir. Kanama en azından geçici de olsa durdurulmalıdır.

►Lastik bant ligasyonu: 0.6 cm çapında elastik bir bant 1 cm’ye kadar genişletilir ; İç hemoroid ağrıya duyarsız olduğu bir kısmından yakalanır ve bant içinden çekilir. Daha sonra bant ile hemoroid bağlanır ve sonuçta hemoroid nekrozu ve dökülmesi gelişir . Bir hemoroid pakesi 2 -haftada bir bağlanır bu olayın sonuçlanması için 3 -6 seans gerekebilir.

Daha büyük hemoroidler veya skleroterapiye yanıt vermeyen hastalar lastik bant ligasyonu ile tedavi edilir.

Meme şeklindeki iç hemoroidler lastik bant ligasyon tekniği ile tedavi edilirler. Mikst iç ve dış hemoroidlerde iç komponent lastik bant ile bağlanmalıdır. Eğer belirgin bir iç komponent yok ise operatif hemoroidektomi uygulanır.

►Operatif hemoroidektomi: Kanayan hemoroidler için operatif hemoroidektomi seyrek olarak yapılır.

Miks iç ve dış hemoroidlerde eğer belirgin bir iç komponent yok ise operatif hemoroidektomi uygulanır.

►Lazer destrüksiyon, kırmızı ötesi foto-koagülasyon ve elektro-koagülasyon: Ağrısız İç hemoroidlerin tedavisi için kanıtlanmamış metodlar arasında bulunmaktadır.

AKUT ATAĞIN TEDAVİSİ:

Konservatif yaklaşım ile tedavi edilebilir. Ağrının ve şişliğin hızlı bir şekilde gerileyebileceği ve trombozların 4-8 hafta arasında eriyebileceği beklenmelidir.

İleri derecede dayanılmayacak ağrı: Hyalüronidaz içeren lokal anestetik uygulaması ve akut olayın gerilemesini takiben iç hemoroidlerin lastik bant ile bağlanması ve multipl trombektomi veya, formal operatif hemoroidektomi ile tedavi edilebilir .

Önemli: Yukarı verilen bilgiler internet ortamından derlenmiştir. Konuyla ilgili daha sağlıklı bilgi ve tedavisi için mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.