Başarılı olmak için nasıl bir çalışma planı hazırlamalıyız?

BAŞARILI OLMAK İÇİN NASIL BİR ÇALIŞMA PLANI  HAZIRLAMALIYIZ?

Başarılı olmak istiyorsanız, planlı çalışmak zorundasınız. Planlı çalışmak, bir yılda bitirilmesi gereken uğraşları aylara, onları haftalara haftalık çalışmaları günlere, günün saatlerine bölüştürmek sonra da her saatin payına düşen işleri gerçekleştirmek demektir.Her zaman yıllık ve planlara ihtiyaç duymasanız da haftalık ve günlük plan mutlaka yapmalısınız. Bunun sonucunda sizin zamanı nasıl kullandığınızı görürsünüz.

Haftalık çalışma da, plan hazırlanmalıdır. Burada hangi gün neler yapmanız gerektiğini saptamalı, bu işleri öncelik sırasına göre günlere bölüştürüp yazmalısınız.

Haftalık  plandan sonra sıra günlük plana gelecektir. Günlük plan sadece çalıştığınız konuları değil, günlük diğer etkinliklerinizi de, göstermelidir. Uğraşılarınızı en somuta yani günlük plana indirgemiş olacaksınız. Bunun için bir “Günlük Plan Çizelgesi” oluşturunuz. Zaman çizelgesi, zamanınızı iyi kullanma alışkanlığı oluşturmada size büyük yarar sağlayacaktır.

Programınızı gerçekçi hazırlamak için bir hafta kendinizi gözlemleyiniz. Hangi saatlerde ders çalışıyorsunuz, en verimli çalışma saatlerinizi  ulaşım, yemek aralarını, uyku süreleriniz saptayınız. Bundan sonra kendinize uygun olan, verimli çalışmanızı gerçekleştirebileceğiniz, ders çalışma programınızı yapabilirsiniz.

Ders çalışırken, arka arkaya gelecek derslerin mümkün olduğu kadar birbirinden farklı olmasında yarar vardır. Felsefe, Sosyoloji, Matematik, Fizik gibi kavramları açısından birbirine benzeyen derslerin arka arkaya konması öğrenmeyi zorlaştırır.

Ders çalışma programını uygulamak başta çok zor olabilir Fakat katlanacağınız kısa süreli sıkıntıların, ileride sizleri bekleyen mutlu, başarılı ve doyurucu uzun yıllar için bir yatırım olacağı bilincine varırsanız, bu geçici sıkıntıları kolaylıkla atlatabilirsiniz.

Gerek haftalık gerekse günlük planlarınıza değişmez bir kalıp olarak bakmamalısınız. Haftanın, günün dahası saatlerin getireceği yeni durumlar doğrultusunda zaman çizelgesinde gerekli değişikleri yapabilirsiniz. Hazırladığınız planda zorunlu kalmadıkça değişiklik yapmamalısınız.

Kendinize uygun olarak verimli çalışmanızı gerçekleştirebileceğiniz ders çalışma programı yapabilirsiniz. Bunun için :

  • Sınav tarihlerini ödevlerinizi teslim etmeniz gereken tarihleri önceden bilin.
  • O hafta hangi derslere çalışacağınıza ve onlara ne kadar çalışma süresi ayıracağınıza karar  verin. Her ders için çalışma süreli farklı olabilir. İlk hafta her ders için bir deneme süresi saptayın. O süre sonraki haftalarda değişebilir. O ders belki düşündüğünüzden daha fazla veya daha az zaman ayırmak durumunda kalabilirsiniz.
  • Çalışmayı planladığınız derslerinizi başlayış ve bitiş süreleri de belirterek takviminize yazın.
  • Aralıklı ders çalışmanın en verimli çalışma yöntemi olduğunu bilerek kendinize her ders çalışma süresini sonunda dinlenmek veya başka etkinlikler için zaman ayırın.
  • Çalışma süreleri arasında verdiğiniz bu araları kendinize ödül olarak düşünün. Çünkü belirlediğiniz hedefe (ders çalışma) ulaştığınızda ödülü hak edersiniz. (Tv, müzik, çay içmek… gibi)
  • Günlük planda ihtiyaçlarınıza da ayrıntılı yer verin.
  • Programınızı ÖĞRENME -TEKRAR ETME – DİNLENME ilkesine göre düzenleyin !
  • Düzenlemiş olduğunuz zaman tablonuzu çalışma masanızda bulundurun veya duvarınıza asın.
  • Zaman tablosunda çalışma sürelerini, diğer etkinliklere ayrılan süreleri değişik renkte kalemler kullanarak gösterin.
  • Hafta sonunda programınızı gözden geçirin.
  • Eğer çalışma programınızı gerçekleştirmişseniz kendinize büyük bir ödül verin. Eğer yeterince ders çalışmamışsanız, haftalık programınızı gerçekten yerine getirebileceğiniz şekilde yeniden düzenleyin.
  • Alıntı

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.