Baş neden döner? Hangi yollarla tedavi edilir ?

Baş Dönmesi Neden Olur ?

bas-donmesi

Bir iç kulak hastalığı olan vertigo baş dönmesi hastalığıdır. Kafanızı aniden çevirdiğinizde, bir şeye çarpmamak için ani vücut manevrası yaptığınızda iç kulak kanallarında kristal kayması oluşabilir. Vertigonun en büyük belirtisi denge kaybı oluşmasıdır. İstatistiklere göre her on kişiden birinde vertigo görülmektedir.

Vertigo kalıcı bir hastalık değildir, başın ani hareketi ile iç kulakta bulunan yarım daire kanalları içerisinde yer alan denge organı etrafındaki kristal taneciklerin buradan ayrılıp kanallara yuvarlanması sonucunda oluşur. Tedavi için önce VNG testi yapılması gerekir.  Bu test ile taneciklerin yeri tespit edilir, akabinde sorun giderilir.

Grip, nezle ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle de baş dönmesi oluşabilir. Buna vestibüler noritinin denilmkektedir. Baş dönmesinin yanı sıra mide bulantısı ve kusma da görülebilir. Bu hastalık kendiliğinden geçebilir, kendi haline bırakılır ise günlerce geçmediği de olur. Bu takdirde ilaç tedavisi ve yatak istirahati gerekir.

Meniere hastalığı da baş dönmesi yapar. İşitme kaybı ve kulak çınlaması gibi belirtileri bulunmaktadır. Ataklar halinde bir gün süreli baş dönmesi şikayetleri oluşur. Bu hastalığın sebebi basit bir ifade ile iç kulak sıvısının basıncındaki olağandan fazla artıştır. Bu artışa stres-sıkıntı, sigara alışkanlığı ve tuz tüketiminin neden olduğu düşünülmektedir.

Orta kulak iltihabında sık sık iltihap meydana geliyor ise iç kulağa yayılıp vertigo bazlı baş dönmesi oluşabilir. Kronik baş ağrısı türlerinden migren de baş dönmesi yapar. Buna vestibuler migren adı verilmiştir.

Migren ataklarında başta bulunan damarlar ani genişleme-daralma hareketleri yaptığı için şiddetli sayılabilecek ağrılar oluşur.

Yukarıda sayılan baş dönmesi türleri şuur kaybı, konuşma yetisinin azalması, geçici kısmi felç gibi şikayetlere neden olurlar.

Baş Dönmesi Nasıl Yapılır ?

Baş dönmesinin sonlanması için buna neden olan sorunun halledilmesi gerekir. Ani manevra nedeniyle yerinden ayrılan kristallerin yerine oturtulması için manevra egzersizleri yapılır. Semont, Gufoni, Epley gibi manevralar ile kristallerin eski yerine döndürülmesi ve sabitlenmesi sağlanır. Ayrıca Brandt-Daroff türü ve ancak konunun uzmanları eşliğinde yapılacak egzersizler ile baş dönmesi sorunları kalıcı bir şekilde halledilebilmektedir.

Meniere hastalığına bağlı olarak gelişen baş dönmesi vakalarında psikolojik tedavi ile hastanın stresten sıyrılması, sigara ve tuz alımının kısıtlanması ile çözüm bulunur. Gerekirse yatak istirahati verilir. Genellikle meniere hastalığı iki haftada kontrol altına alınır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.