Astım krizlerini önlemek için doğal yöntem

astım nedir, astım ilaçları, astım için şifalı bitkiler, astım bitkisel tedavi, astım tedavisi

Astım krizlerini önlemek için doğal yöntem

Mevsim geçişlerinin yaşandığı sonbahar ve ilkbahar aylarında astım hastası olan pek çok kişi bu geçişlerden olumsuz etkilenebilmektedir. Özellikle ilkbahar aylarında çok çeşitli ağaçlardan dökülen polenlerin havaya karışmasıyla astım hastalarının bu havayı soluması astım krizlerinin de artmasını tetikleyebilir. Düzenli doktor kontrolleri veya astım ilaçlarının kullanılmasının yanı sıra astım krizlerini önlemek için doğal yöntemlere de başvurmak oldukça faydalı olacaktır. Mevsimlerin muhtemel olumsuz etkilerini en aza indirebilecek doğal yöntemler bu sayede yaşam kalitesinin de düşmesinin önüne geçebilecektir.

astım-ilaçlarıAstımın kesin sebebi belli değildir. Genel kabul gören görüşe göre, doğuştan soluk boruları duyarlı bireylerde çevresel koşulların etkisi ile astım oluşmaktadır ayrıca geçirilen zatürre vb. hastalıklar da astımın oluşmasında önemli etkenlerdendir. Astımın tipik karakteristiğibronşların mukoza ödemiyle daralmasından ötürü olan episodik dispnedir (nefes darlığı). Bu durum, polijenik bir kalıtım biçiminde genetikkökenli olabilir; fakat enfeksiyon, alerji ve emosyonel faktörler de rol oynayabilir.

Astım tedavisinde çoğunlukla inhaler adı verilen medikal cihazlar kullanılır. İnhaler kullanımı ile lokal etki yaratılır ve daha düşük dozla daha fazla etki elde edilir. Bu şekilde sistemik yan etkilerin önüne geçilmeye çalışılır.

Astım Tedavisinde kullanılan ilaçlar iki gruba ayrılır. Birinci grup ilaçlara rahatlatıcı ilaçlar adı verilir (salbutamol, terbutalin gibi sempatomimetikler). Kriz esnasında veya belirtiler başladığında kişi inhaler’i ağzına götürür ve soluk alma (inspirasyon) sırasında inhaler’i sıkar. İkinci grup ilaçlar astımdaki temel sorun olan hava yolundaki iltihabın azaltılmasına yöneliktir. Bunlar da solunum yoluyla alınan kortikosteroidler, kromolin sodyum, nedokromil sodyum, teofilin ve lökotrien reseptör antagonistleridir. Her iki grup ilaçta inhaler tercih edilir.

seretideAlerjik astımlı hastaların bir kısmında ilaç tedavisi ve korunma yöntemleri etkili olmamakta ve aşı tedavisi (immünoterapi) gerekli olmaktadır.

Astım, özellikle çocuklarda hafif bir tablo gösterirse belirtiler (%50-%60) tamamen kaybolabilir. Ancak yetişkin astımlıların belirtileri çoğu kez ömür boyu kalıcıdır.

Astım krizlerini önlemek için doğal yöntemler arasında karabiber en etkili çözüm olacaktır. Çeşitli doğal malzemelerin de eklenmesiyle hazırlanacak kür astım hastalığında krizlerin daha da hafif atlatılmasına olanak sağlayacaktır.

Karabiber kürü

Malzemeler

8-10 adet tane karabiber

2-3 adet karanfil

10-12 adet fesleğen yaprağı

2 su bardağı su

2 tatlı kaşığı süzme bal

Hazırlanması ve uygulanması

Cezve veya küçük bir tencere içerisine su, karabiber, karanfil ve fesleğeni ekleyerek 5 dakika kadar kaynatın ve karışımı demlemeye bırakın. Karışımın demlenmesinin ardından süzerek içerine 2 tatlı kaşığı balı ilave ederek sabahları aç karnına veya astım krizlerinin olduğu anlarda için.

Genellikle etkileyici bir unsur olmamasının dışında sabah saatlerinde veya öğleden sonraları ortam koşullarına bağlı olarak astım krizleri artmaktadır. Vakit kaybetmeden karabiber kürünü uygulayarak krizi hafifletebilirsiniz. Ayrıca tercihe göre karışıma az miktarda süt eklenerek de içilebilmektedir.

Önemli: Yukarı verilen bilgiler internet ortamından derlenmiştir. Konuyla ilgili daha sağlıklı bilgi ve tedavisi için mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.