AÖL Öğrencilerinin Üniversiteye Kayıt ve Başvuruları

aolYüksek Öğretime Geçişleri İle İlgili Tereddüde Düşülen Konular

II Dönem sınavlarından sonra öğrencilerimizden, tereddüde düştükleri konularla ilgili bazı sorular gelmektedir. Aşağıda soru-cevap şeklinde hazırlanmış olan açıklamaların bu tereddütleri ortadan kaldıracağını ümit ediyoruz.

1. Diploma notu nasıl hesaplanıyor?

Açık Öğretim Lisesinde diploma notu (not ortalaması) sınavlarda başarılan derslerin notlarının ağırlıklı ortalamalarının aynı derslerin haftalık ders saatlerin toplamına bölünmesiyle oluşur. Öğrencimiz tasdikname belgesi ile kayıt olmuşsa tasdikname ile getirdiği başarılı derslerin notları da bu ortalamaya dahil edilir. Sınavlarda alınan başarısız notlar diploma notunu etkilemez.

 

2. Üniversite sınavlarına girdim ve sınavlarda başarılı oldum, henüz mezun olamadım yine de ortaöğretim başarı puanım oluşur mu?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite sınavına giren öğrencilerimizin diploma notlarını (ağırlıklı notları) okulumuzdan istemektedir. İş takvimine bağlı olarak bu notlar ÖSYM’ye ulaştırılmakta ve sınav sonuçlarına “ortaöğretim başarı puanı” olarak eklenmektedir. Bir öğrencinin not ortalaması (diploma notu) ne kadar yüksek ise, ortaöğretim başarı puanı da o kadar yüksek olur. Mezuniyet kredisinin fazla olması ortaöğretim başarı puanınıartırmaz. Aşağıda bu açıklamaya ilişkin örnek bir tablo hazırlanmıştır.

Öğrencinin mezun olduğunda mevcut kredisi Not Ortalaması Ortaöğretim Başarı Puanı
230 55 Düşük olur
192 90 Daha yüksek olur
3. Üçüncü dönem sınav sonuçları 22 Eylül 2014 tarihinde açıklanıyor. Oysa üniversiteyi kazananların yerleştirme işlemleri Eylül ayı başında yapılıyor. Üniversiteyi kazananlardan 3. dönem sınavları sonucunda mezun olanlar nasıl kayıt yaptıracak?

2013 yılında MEB ve YÖK arasında yapılan yazışmalar sonucunda Açık Öğretim Lisesi mezunlarına 1 Kasım 2013tarihine kadar üniversitelere kayıt olma hakkı tanınmıştır. 2014 yılında da 3. dönem ve ek sınavlar sonucunda mezun olacak öğrencilerimizin kazandığı yüksek okul veya fakültelere kayıtlarının yapılması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Bu güne kadar üniversiteyi kazanan bütün öğrencilerimiz (ek sınav sonucunda mezun olanlar da dahil olmak üzere) üniversitelere kayıtlarını yaptırmışlar ve mağduriyet yaşamamışlardır. Öğrencilerimizin kazandığı üniversitelere kayıt hakkı saklı tutulmaktadır. Bu durumda olan öğrencilerimizin bu konuda rahat olmalarını istiyoruz.

 

4. Açık Öğretim Lisesine 2013-2014 eğitim- öğretim yılı 2. Dönem kayıt oldum. YGS başvurumu önceki okulumun adıyla yaptım ve 6 Haziran tarihine kadar da yapılması gereken bilgi düzenleme işlemini gerçekleştirmedim. Benim ortaöğretim başarı puanım eklenir mi?

Bu konu ile ilgili ÖSYM ile gerekli görüşmeler yapılmıştır. Bu durumda olan öğrencilerimiz tespit edilerek mağdur olmalarının önüne geçilecektir. Bu tür öğrencilerimize de (bir aksilik olmaması halinde) ortaöğretim başarı puanı eklenecektir.

 

5. Kazandığımız üniversiteye diploma olmadan da kayıt yaptırabilir miyiz?

Mezun olmuş ve diplomasını almış öğrencilerimiz diplomaları ile, mezun olduğu halde henüz diploma almamış öğrencilerimiz irtibat bürolarından alacakları çıkma belgesi ile kayıt yaptırabilirler. Diplomasını kaybeden öğrencilerimiz de (işlemlerini yaptırdığı) irtibat bürolarından alacağı diploma kayıp belgesi ile üniversite kayıtlarını yaptırabilirler.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra sistemde durumu “Mezuniyet İncelemesinde” olan öğrenciler, durumları “Mezun” olana kadar çıkma belgesi alamazlar. Bu öğrencilerimizin irtibat bürolarında olan dosyaları Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne gönderildikten ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra mezuniyet şartlarına uygun olanların öğrencilik durumları “Mezun” hale getirilir. Öğrencilik durumu “Mezun” olan öğrenciler istedikleri takdirde çıkma belgelerini alabilirler.

 

6. Daha önceki yıllarda olduğu gibi Üniversiteyi kazanmış ancak mezun olamamış, dönemleri 8 ve üzeri olan öğrenciler için ek sınav düzenlenecek midir?

Öğrencilerimizin durumları göz önünde bulundurularak her yıl bir ek sınav düzenlenmesi “Bakan onayı” ile mümkün olabilmektedir. 2014/2015 Eğitim Öğretim Yılında bir yükseköğretim programına yerleşme hakkı kazanmış ancak mezuniyet şartlarını tamamlayamamış öğrencilerimize ek bir sınav düzenlenmesi düşünülmektedir.

“AÖL Öğrencilerinin Üniversiteye Kayıt ve Başvuruları” üzerine 14 yorum

  1. Merhaba ben açık lisede okuyorum saunki kredim104 açık lisede okuduğum donem8 toplam donemi ise12 2018de ygsye basvurbiliyim basvursam nasıl başvurma gerekir cevap için şimdiden teşekkür ederim

    Cevapla
  2. Benim kredim dolmak üzere bu temmuz sınavında bitecek inşallah . dönemim 6 ve ek sınava girmek istiyorum bide YGS lys hepsine girdim tercih yapabilecek miyim .?

    Cevapla
  3. Ben şimdi lise 4. Sınıf ogrencusiym ve sanırım kredimiz bitmedi fakat üniversite kazanma ihtimalim çok yuksek üniversite kazanırsam ne olacak bi fikri olan varmi

    Cevapla
  4. selam ben meslek lisesi son sınıfta okuyorum 2.dönem için düz açık liseye kayıt yaptıracağım ygs ye başvuru yaptım örgün eğitimdeyken açık liseye geçince de ek bişey yapmam gerekir mi ygs başvurusu için ve bu dönem mezun olabilir miyim hangi dersleri seçmem gerekir lütfen cevap verin

    Cevapla
  5. lys yerleştirme puanları 219 ve o aralarda aol de okuyorum henüz mezun olmadım ek sınavlara girdim sonuç bekliyorum aof başvuru yapabilirmiyim ve kaç yıllık uni ye girme hakkım var diploma olmadan nasıl başvuru yapabilirim cevab lütfen teşekkürler

    Cevapla
  6. Benim 1 tane zorunlu dersim kaldı ondan 2kez sınava gidim şimdi bu ek sınava girdiğimde gecsemde gecmesemde muaf olup mezun olacağım ygs lys de girdim 289 aldim fakat üniversite tercihleri ek sınavdan önce ben tercihe bulunurken okulun verdiği ek puanı nasıl alabilirim

    Cevapla
  7. Benim 1 tane zorunlu dersim kaldı ondan 2kez sınava gidim şimdi bu ek sınava girdiğimde gecede gecmesemde mezun olacağım ygs lys de girdim 289 aldim üniversite tercihlerinde bulunurken okulun verdiği ek puanı nasıl alabilirim

    Cevapla
  8. 2014 ygs ye girdim şimdi de bu sene açık ögretim üniye kayıt yaptırmak istiyorum kayıt yaptırabilirmiyim?

    Cevapla
  9. 2014 yılında, 3.dönemde mezun oldum. Kazandığım üniversiteye kaydımı yaptırdım. Ancak daha sonra diplomamı alıp üniversiteye teslim etmedim ve öğrenciliğşm hala devam ediyor. Yine de gidip lise diplomamı teslim etmeme gerek var mı?

    Cevapla
  10. 1 tane alttan dersim var o dersi veremedim ek yerleştirmede fırat ünv sini kazandım diplomam ön kayıt yaparlar mı harc parasını yatırmam için bi numaram olmalı cunku

    Cevapla
  11. aöl 2015 ağustos mezunuyum.ama henüz diplomalar hazır olmadığı için alamadım.bitirdiğim aöl de alan yok.açıktan üniversite okumak istiyorum. nezaman ve nasıl kayıt olmam gerekiyor bilgi verirseniz memnun olurum

    Cevapla
  12. Ösmy liseden mezun olamadığım için ünüversiteye kayıt yaptıramadığıma dair dilekçe yollamam gerekiyor ama dilekçe hakkında en ufak bir bilgim yok yardımcı olabilir misiniz

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.