Anneler Günü ne zaman 2020

Anneler Günü

Anneler Günü, annelerimizi hatırlamak onları onurlandırmak, sevgimizi yansıtmak için mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan çok özel bir gündür. Bütün dünyada farklı zamanlarda kutlanıyor. Ülkemizde Anneler günü 2020 yılında 10 mayıs günü kutlanacak.

Dünyada bir çok ülkede kutlanan evrensel bir gün olan Anneler Günü, tarih olarak ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.

Anneler Günü Türkiye’de de resmi olarak kutlanır ancak bir resmi tatil değildir.

Türkiye’de Anneler Günü

Türkiye’de ilk defa 5 Mayıs 1955 tarihinde Türk Kadınlar Birliği’nin kararı ile Anneler Günü kutlanmaya başlandı.

1877-78 Osmanlı Rus savaşı esnasında, yaptığı savunma ile kahramanlaşmış Nene Hatun da “Anneler Annesi” seçilir. Türkiye’nin de bulunduğu 85 ülkede mayıs ayının ikinci pazar günü Anneler Günü olarak kutlanır.

Arnavutluk, Bulgaristan, Azerbaycan gibi ülkelerin bulunduğu 15 ülke 8 Mart’ta Anneler Günü kutlarken, hemen hemen tüm arap ülkeleri ekinoks günü olan 21 Mart’ı Anneler Günü olarak kutlarlar.

Dünyada Anneler Günü

Anneler Günü’nün tarihi ana tanrıçalar Cybele ve Rhea’ya saygı göstermek için festivaller düzenleyen eski Yunan ve Roma dönemlerine kadar dayanıyor. Anneler Günü’nün modern evrimi, “Anneler Pazarları” olarak bilinen erken bir Hıristiyan festivaliydi.

Bir zamanlar Birleşik Krallık’ta ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde büyük bir gelenek idi. “Lent” adı verilen ve Paskalya’nın 40 gün öncesinden başlayan sürecin dördüncü pazarında kutlanılan “Anneler Pazarı” ile, bütün İngiliz anneler onurlandırılırdı.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.