Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri Mesleği ve İş Olanakları

Ambulans ve acil bakım teknikeri iş olanakları, Ambulans ve acil bakım teknikeri atamaları, Ambulans ve acil bakım teknikeri hakkında

TANIM
Kaza, yangın gibi felaketler sonucunda yaralananlarla, kalp krizi, felç, solunum yetersizliği gibi nedenlerle birden bire hastalanan insanları, gerektiğinde bulundukları yerde ilk tedavilerini yapıp, güvenli bir şekilde hastanelerin acil servisine getiren kişidir.

GÖREVLER
İntravenöz girişim yapmak,
Hastaneye ulaşıncaya kadar, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmak,
Oksijen uygulaması yapmak,
Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak,
Kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon yapmak,
Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak,
Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak,
Monitörizasyon ve defibrilasyon uygulamak,
Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak,
Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak,
Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olmak,

AABT’ler bu yetkilerini sadece hastane öncesi alanda görev yapan hekimsiz ambulanslar veya acil sağlık araçları ile görev yaparken yönetmelikteki temel eğitim programını tamamladıktan sonra yönetmelikte sunulan akış şemalarına göre uygulayabilirler. Bu yetkilerini, ambulans ve acil sağlık araçları dışında, hekimin yazılı veya sözlü talimatı ve onayı olmadan kullanamazlar.

Hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirler,
Durumuna göre hastaya ilk yardım tekniklerini uygular,
Hastanın güvenli bir biçimde ambulansa yerleştirilmesi için gerektiğinde polis veya itfaiyenin yardımını sağlar, gereğini yapar,
Yolda hastaya acil bakım hizmeti verir,
Hastayı bir sağlık kuruluşuna teslim eder, oradaki ilgililere hastanın durumu hakkında bilgi verir,
Hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapar.
Gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Ambulans ve acil bakım teknikeri olmak isteyenlerin;
Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı,
Hasta ve zayıf insanlara yardım etmekten hoşlanan,
Bedence sağlıklı ve güçlü,
Çabuk ve doğru karar verebilen,
Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
Dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü,
Başkaları ile iyi iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Ambulans ve acil bakım teknikerinin çalışma ortamı çok çeşitlidir. Kaza ve yangın yerlerine gittiğinde tehlike ile karşılaşabilir. Ambulans ve acil bakım teknikeri görevini yaparken polis, jandarma ve itfaiye gibi ekip mensuplarıyla, hasta yakınlarıyla ve diğer sağlık personeli ile iletişim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Ambulans ve acil bakım teknikerleri, üniversite ve devlet hastaneleri ile özel sağlık kuruluşlarının ambulans servisleri ve işyeri acil yardım ünitelerinde çalışırlar. Mesleki eğitimin az sayıda üniversitede verilmesi ve öğrenci kontenjanlarının düşük olması nedeniyle mezun olan öğrenciler iş bulma konusunda fazla zorlanmamaktadır. Kazalar sonrası ilk yardım, kurtarma ve taşıma hizmetlerindeki yetersizlik nedeniyle meydana gelen can kaybı ve sakatlıklar göz önüne alındığında “Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği” nin önemi daha iyi anlaşılmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek liselerinin Acil tıp teknisyenliği, ilk yardım ve acil bakım teknisyenliği, yaşlı hizmetleri ile hasta ve yaşlı hizmetleri bölümünü bitirenler yükseköğrenim kurumlarının ilk ve acil yardım (paramedik) önlisans bölümüne sınavsız geçebilirler.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa, ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
İlk ve acil yardım önlisans programı iki yıllıktır. Bu programın amacı, sağlık kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmeti veren birimlerinde görev yapacak nitelikli insan gücü yetiştirmektir.
İlk ve Acil Yardım programının I. Sınıf yaz döneminde 30 iş günü ve II. Sınıf yaz döneminde 20 günlük zorunlu uygulaması ve II. Sınıfın Bahar yarıyıl döneminde de haftada 5 gün olmak üzere 14 hafta hastane uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca öğretim programı gereği ikinci sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması nedeniyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları gerekir.
Bu program mezunları Sağlık Teknikeri ünvanı almaktadır.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen yüksek öğrenim ve harç kredisinden ve yurtlarından faydalanabilirler. Öğrenimleri sırasında sürücü ehliyeti almak zorunda olan öğrenciler sürücü kursu ücretini kendileri öderler.

MESLEKTE İLERLEME
Paramedik önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları taktirde Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ile Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.