Akciğer Kanserinin Az Bilinen Belirtileri

akciğer-kanseriAkciğer Kanserinin Az Bilinen Belirtileri

Vücudumuz oksijeni akciğerler sayesinde alır. Diğer organlar gibi akciğer de yenilenmeye ihtiyaç duyar. Bu maksatla yeni hücreler üretir. Fakat bazen hücre çoğalması kontrol dışı şekilde gerçekleşir. Vücut programının dışında çoğalan hücreler önce kitle oluşturur sonra da kanser hastalığını meydana getirir.

Kitlelerin oluşup büyümesi esnasında hasta hiçbir şey hissetmeyebilir. Ta ki göğüs duvarınca sancı hissedilene kadar.  Hastanın durumundan şüphe duyup hastaneye gelmesi genellikle bu zaman diliminde oluyor.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir ?

Kitle akciğerin neresinde oluştu ise şikayetler de ona göre değişebiliyor. Genel olarak akciğer kanseri belirtileri öksürük, ağızdan kan gelmesi (tükürüğe kan bulaşması) ve hastanın birden bire zayıflamaya başlamasıdır.

Kanser hücreleri akciğerin üst taraflarında oluşmuş ise sinirlere baskı olur, bu da omuzda-kolda ağrı yapabilir. Ses kısılabilir, göz kapağı biraz düşebilir. Yani hasta geç yatmış da sabah tam kendine gelememiş gibi bir görüntü sergiler günboyu.

Sayılan bu belirtiler aynı zamanda grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, rüzgar-soğuk çarpması nedeniyle iskelet-kas ağrısı veya basit akciğer enfeksiyonunun da belirtileridir. Bu nedenle hastalar akciğer kanseri belirtilerini başka hastalıklar ile karıştırabilirler. Eğer anlatılan bu vaziyet bir hafta on günden fazla sürerse yani kronik bir hal alırsa doktora gidilmelidir.

Akciğer Kanseri Türleri

Akciğer kanserinin genel olarak iki türü bulunmakta olup ilki ve daha hızlı yayılanı küçük hücreli akciğer kanseri, diğeri de küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olarak adlandırılır. Bu adlandırma veya tanımlama hücrelerin mikroskopta göründüğü şekiller baz alınarak verilmiştir.

Çok hızlı yayılan ve çoğalan küçük hücreli akciğer kanseri diğer türe göre çok daha fazla tehlikeli ve ölümcüldür. Diğer organlara sıçrama kabiliyeti bulunmaktadır. Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri ise yavaş yavaş ilerler, tedavisi diğerine göre kolaydır.

Akciğer Kanserine Ne Yol Açar ?

Şu ana dek yapılan araştırmalar bu konuda en büyük sorumluyu tütün mamülleri olarak işaret etmektedir. Gerçi sigara kullanmayanlar da bu hastalığa yakalanabilmektedir fakat istatistikler pasif içici veya sigara bağımlısı olanların çok daha fazla risk altında olduğunu göstermektedir. Rakam vermek gerekirse akciğerine yakalananların yüzde doksanlık kısmının sigara içen veya dumanına sürekli maruz kalan kişiler olduğu söylenebilir. Özellikle kadınlarda da sigara alışkanlığının yaygınlaşması akciğer kanseri vakalarını artırmaktadır. Gelişmiş ülkeler filtre veya değişik metodlar ile sigaranın etkisini azaltmaya çalışmaktadır.

Önemli: Yukarı verilen bilgiler internet ortamından derlenmiştir. Konuyla ilgili şikayetlerinizde mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.