8.sınıf yaratıcı yazarlık ve yazma becerileri 2.dönem 1.yazılı soru ve cevapları 2015-2016

2015 – 2016 ……. ORTAOKULU 8-C YARATICI YAZARLIK VE YAZMA BECERİLERİ DERSİ II. DÖNEM I. YAZILI SINAVI

Eski zamanlarda insanlar ilim öğrenmek için çok çalışırlar, her türlü güçlüklere tahammül ederlerdi. Küçük yaşlarda köylerinden, ailelerinden ilim öğrenmek için ayrılırlar, yıllarca onlardan uzaklarda zor şartlar altında yaşarlardı.

Aşağıdakilerden hangisi parçadaki altı çizili sözcüklerden herhangi birinin eş anlamlısı değildir?

Zorluklara C) Milletler
Koşullar D) Senelerce

“ Göçmen kuşlar nesillerinin devamı için uzaklardaki yuvalarından bulutlarla yarış edercesine her zamanki yerlerine uçuyorlardı.”

Yukarıdaki cümlede altı çizili bölüm cümleye hangi anlamı katmıştır?

Sebep C) İhtimal
Amaç D) Şart

Yazar bu eserinde bir köyün yaşam gerçeğini ortaya koymaya çalışıyor. Ele aldığı çevreyi ve insanları çok iyi tanıyor. Tanıdığı bu insanların hayat hikayesinden bir roman oluşturmaya çalışmış. Ancak romanı okuyup bitirdikten sonra olayların her ayağı bir yerde havada kalıyor, olayları tek kesit üzerine oturtunca romandan çok öykü yazmış oluyor. İnsanlar yazı türlerini değerlendirirken olay örgüsünü bütünüyle düşünmeli ve değerlendirmelidir. Yoksa havanda su döver durursunuz.

Bu parçanın anlatımı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Değerlendirme cümleleri vardır.
Olumlu ve olumsuz eleştiri yapılmıştır.
Öneri cümlesi vardır.
Şart cümlesi vardır.

“ Bir an kendinizi tek başınıza bir odaya kapatılmış olarak düşünün. Biraz ekmek ve su bulduktan sonra ilk arayacağınız şey dilinizden anlayan konuşacak bir insandır. “

Parçada altı çizili cümlede aşağıdaki anlamlardan hangisi vardır?

Varsayım C) Değerlendirme
Olasılık D) Öneri

“Sunay Akın’ı iki yıl önce Almanya’daki bir etkinliğe davet etmişler. O da torbasını sırtına asmış, Almanya’ya gitmiş. Oraya varınca başını kaldırıp bir de ne görsün. Karşısında duran bir bina, tabelasında da şöyle yazıyor: Oyuncak Müzesi. Tabi ki he çocuk gibi gözleri dönmüş. Dalmış müzeden içeri. Doya doya dolaşmış orada. Çok ama çok kıskanmış orada yaşayan insanları. Çünkü çocuklar, istedikleri zaman anne babasının elinden tutup bu müzeye gidebiliyorlarmış. Çocuklar anne babalarının oynadığı oyuncakları bile görebiliyorlarmış orada.

Aşağıdakilerden hangisinde bu parçanın unsurlarından biri yanlış verilmiştir?

Olay: Sunay Akın’ın bir etkinlikte konuşması
Yer: Oyuncak Müzesi
Zaman: İki yıl önce
Kişi: Sunay Akın

Gazetecinin biri okuduğu kitaptan etkilenip bir taş ocağına gitmeye ve işçilerle röportaj yapmaya karar verir. Karşılaştığı ilk kişiye: “Burada ne yapıyorsun?” diye sorar. İşçi, kızgın ve sert bir ses tonuyla: “Görmüyor musun? Ölesiye çalışıyorum bu yerde!” der. Çok şaşıran ve hiç ses çıkarmayan gazeteci ikinci işçinin yanına gider ve: “Burada ne yapıyorsun?” diye sorar. Başını çeviren işçi normal bir ses tonuyla: “Ailemin geçimini sağlamak için çalışmak zorundayım, ben de öyle yapıyorum.” der. Bir şey söyleyemeyen gazeteci üçüncü işçinin yanına gider ve yine: “Burada ne yapıyorsun?” der. Başını kibarca çeviren işçi heyecanlı ses tonuyla “Biliyor musun? Çok güzel bir okul yapılıyor, işte o okul daha da güzel olsun diye çalışıyorum.” der. Gazeteci karşılaştığı üçüncü kişiyle röportaj yapmaya karar verir.
Bu parçada gazetecinin üçüncü işçiyle röportaj yapmaya karar vermesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Arkadaşlarına göre daha çalışkan olması
İşinde arkadaşlarının yararını düşünmesi
İşine arkadaşlarına göre daha anlamlı bakması
Yaptığı işten memnun olması

Yazılının Tamamını ve Cevaplarını İndirmek İçin Tıklayınız

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.