7.sınıf Hz. Muhammed’ in Hayatı 2.dönem 1.yazılı sınavı 2015-2016

 

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………İMAM HATİP ORTAOKULU 7. SINIFLAR HZ. MUHAMMED’İN HAYATI DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI

— Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz. —

1-) Aşağıdaki davranışlardan hangisi Sadaka-ı Cariye’ye bir örnek sayılmaz?

A) Okul yaptırıp bağışlamak. B) Nafile oruç tutmak C) Ahlaklı bir çocuk yetiştirmek. D) İnsanlığa faydalı bir buluş yapmak
2-) “Sizler nafile ibadetlerin güç yetirebileceğiniz kadarını üzerinize alın.” (Buhârî) “İşlerin hayırlısı orta yol üzere olandır.”(Beyhakî) “Şunu iyi bilin ki! Allah’a en sevimli gelen ve O’nun hoşnutluğunu kazandıracak olan amel; az da olsa devamlı olandır.”(İbn’i-Mâce) Yukarıdaki hadislerde değinilmemiş olan konu hangisidir?

A) B) Kolaylık C) Devamlılık D) Denge
3-) Kızı Fatıma Peygamberimiz (sav)’e gelip; “Kocasının kuyudan su çekerken zorluk içinde kaldığını, kendisinin de un yapmak için tane öğütecek gücünün olmadığını ileri sürüp, bu işlere yardım etmek için bir hizmetli bulmasını istedi. Ancak Allah Rasulü (sav.)diğer mü’minlerin de zor şartlar altında yaşadığını belirterek kızının bu isteğini yerine getiremeyeceğini belirtti. (Müsned) Peygamberimiz (sav.) kızını çok sevmesine rağmen niçin bu isteği yerine getirmemiş olabilir?

A) Hayatı tek başımıza yaşamıyor olmamız. B) Kızına yardım etmek istememesi. C) Kızının isteğini yerine getirecek gücünün olmaması. D) Kızının bu isteğini gereksiz görmesi.
4-) Sahabeden biri Peygamberimize:“Ya Rasulallah! Benim akrabam var. Ben kendilerini ziyaret ediyorum, onlar bana gelip gitmiyorlar. Ben onlara iyilik ediyorum, onlar bana kötülük ediyorlar. Ben onlara anlayışlı davranıyorum, onlar bana kaba davranıyorlar.”diyerek akrabalarından yakınmış, bunun üzerine Hz. Peygamber (sav.), ziyaretlere karşılık vermeyenin sorumlu olacağını belirtmiş. Ayrıca “Şayet bu şekilde davranmaya devam edersen, onlara karşı Senin yanında Allah’ın görevlendireceği bir yardımcı daima bulunacaktır.” buyurarak bu güzel davranışı sebebiyle Allah’ın yardımını daima göreceğini ifade etmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu hadisi şerife ters düşen bir anlayıştır?

Akrabalarına iyi davrananlara Allah destek verir.
Akrabalarımız bize nasıl davranırsa Biz de Onlara öyle davranmalıyız.
Akrabalıkta bağları koparan bu yaptığından sorumlu tutulacaktır.
Akrabalarla ilişkide esas olan iyiliğe bıkmadan devam etmektir.
—Aşağıdaki önermelerin doğru olanlarına (D) yanlış olanlarını ise (Y) şeklinde belirtiniz?—

5-) ( ) Peygamberimiz (sav.) her Pazartesi ve Cuma günleri nafile oruç tutardı.

6-) ( ) Komşularımıza iyiliği tavsiye edip Onları kötülüklerden vazgeçirmeye çalışmak; komşumuza yapmamız gereken manevi yardımlardandır.

7-) ( ) Peygamberimiz (sav.)’in gece kalkıp kıldığı nafile namaza kuşluk namazı adı verilir.

😎 ( ) Hadislerde Sıla-ı Rahim Allah’ın güzel isimleriyle ilişkilendirilmiştir.

9-) ( ) Anne babalık görevini yerine getirmeyen anne babaya karşı da bizim evlatlık görevimiz yoktur.

10-) ( ) Nafile ibadetler Allah katındaki değerimizin yükselmesine sebep olur; ayrıca yüce Rabbimiz dilerse farzlardaki eksikliklerimizi de nafile ibadetlerle tamamlar.

YAZILININ TAMAMINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.