6.sınıf türkçe 2.dönem 2.yazılı soruları 2015-2016

Adı, Soyadı: www.sorubak.com

Numarası:

2015-2016 Öğretim Yılı Şehit Sadık Ortaokulu 6/D Sınıfı Türkçe Dersi II. Dönem II. Yazılı Sınavı

Hemen her gün yaptığımız işlerden biri de dinlemektir. Bir düşününüz: hiç olmazsa günde üç dört saatimizi buna ayırırız. Evde annemizi, babamızı; okulda öğretmenimizi ve arkadaşlarımızı dinleriz. Salonlara gider; konserleri, konferansları dinleriz. Radyoyu açar, bizi ilgilendiren konuşmaları dinleriz. Kısaca, dinleme, günlük hayatımızda önemli bir yer tutar. Dinleme de okuma gibidir. Nasıl okuyarak başkalarının düşüncelerini, duygularını öğreniyorsak aynı şeyi dinleyerek de yaparız. Bu bakımdan, dinleme, öğrenme yollarının başında gelir.

İyi bir dinleyici olmak için birtakım alışkanlıklar gerekir. Bu alışkanlıkları edinmedikçe dinlediklerimizden iyice yararlanamayız. Bazıları vardır; gözlerini konuşmacıya diker, sessizce otururlar. “İşte iyi bir dinleyici.” dersiniz. Ama gözleri konuşanda, akılları ve dikkatleri başka yerdeyse bunlar iyi bir dinleyici değillerdir. İyi bir dinleyici, gözleriyle değil sorularla dinler, yani konuşulan konu üzerinde kafasında uyanan sorulara cevap arar. Dinlediklerini bu sorularla değerlendirir.

Emin ÖZDEMİR

Günlük hayatımızda yaptığımız dinleme işleri nelerdir? (10 p.)

Yazara göre dinleme niçin önemlidir? (10 p.)

Yazının başlığı sizce ne olmalıdır? (5 p.)

İyi bir dinleyicide bulunması gereken en önemli özellik nedir? (10 p.)

Aşağıdaki parçada geçen isim tamlamalarını bularak aşağıda uygun yerlere yazınız. (10 p.)

Su kıyısında oturmuş kuğuları seyrediyorum. Bir bale gösterisi gibi süzülüşleri. Beyaz tüylerinin zarafeti büyülüyor beni. Göl suyunun serinliği hiç ürpertmiyor onları. Turuncu gagalarıyla tüylerini kabartarak mağrur bir eda ile salınıyorlar. Atılan simit parçacıklarını saygıyla uzanıp alıyorlar. Gölün saygıdeğer şehzadeleri bunlar.

YAZILININ TAMAMINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

YAZILININ TAMAMINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.