6.sınıf Okuma becerileri 2.dönem 2.yazılı soruları 2015-2016

2015–2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DUMLUPINAR ORTAOKULU

6.SINIF 2. DÖNEM 2. OKUMA BECERİLERİ YAZILI SORULARI

Erdinç Bey, genç bir iş adamıdır. İşini büyütmek için yeni bir mekân arar ve sonunda bulur. Burası caddenin en işlek yerdir. Hemen dükkânı satın alır.

Erdinç Bey, kısa sürede dükkânı donatır. Mağazanın iç düzenlemesi mükemmel yapılır. Erdinç Bey’e göre dükkân ilçede parmakla gösterilmelidir. Günler önceden açılış gününü gösteren yazıları tüm ilçeye dağıttırır. Kaymakam, emniyet müdürü, belediye başkanı, yüzlerce esnaf ve ilçe halkı açılışta dükkânın önündedir. Dükkânda ne satılacağını Erdinç Bey’den başkası bilmez. Dükkânın adının yazılı olduğu tabela ise bir örtüyle kaplıdır. Kaymakam, Erdinç Bey’in yaptığı yatırımın öneminden bahsedip alkışlarla örtüyü çeker. Alkışlar örtünün kalkmasıyla duruverir. Herkes şaşkın şaşkın birbirinin yüzüne bakar. Tabelada “PETSHOP MARKET” yazmaktadır. Kimse bunun ne anlama geldiğini anlamaz; ta ki vitrindeki kuşları, balıkları, köpekleri görene kadar. Burası canlı hayvan dükkânıdır. Erdinç Bey, ilçede farklı bir şey yapmak adına hem Türkçeye hem de kendine zarar vermiştir. Çünkü insanlar yabancı adlı bu dükkâna pek uğramamıştır. Üç ay sonra Erdinç Bey, büyük umutlarla açtığı dükkânının camına Türkçe şu yazıyı asmak zorunda kalır: SATILIK.

Parçanın hikâye haritasını çıkarınız. (15 p)
Olay:

Yer:

Ana fikir:

Karakterler:

Zaman:

Parçanın başına uygun bir başlık yazınız. (5 p)

Hikâyede olay kaçıncı ağızdan anlatılmıştır? (5 p)

Hikâyeden bir tane amaç sonuç cümlesi bulun. 5p

Hikâyeden alınan aşağıdaki cümlelerden öznel olanın başına Ö, nesnel olanın başına N yazın.

( ) Mağazanın iç düzenlemesi mükemmel yapılır. 4p

( ) Tabelada “PETSHOP MARKET” yazmaktadır. 3p

( ) Günler önceden açılış gününü gösteren yazıları tüm ilçeye dağıttırır. 3p

unutmuş. Mevsimler değişiyor da kimsenin haberi bile olmuyor. Çünkü onlardan bir haberci, bir işaret yok şehirlerde. Şehrin kendine has akışı, yapıları, kurumları, ciddiyeti ve öldüren kalabalıkları bahara ve onun işaretçilerine gelecek yer bırakmamış. Yalnız bahara mı? Bütün mevsimlere… Mevsimlerin değiştiğini takvimlerden izliyor şehirliler. Ne gülünç değil mi? Kış, bahar, yaz ve sonbahar… Nelerle gelir bunlar, ortalığı nasıl değiştirir, dünyayı hangi renklere boyar… Takvim sayfalarında “Baharın ilk günü, kış başlangıcı” filan yazar… Siz de inanırsınız. Oysaki böyle mi olmalı? Bir çiçeği dalında koklayıp da ilkbaharın geldiğini hissetmenin, sarı yaprakların yorgun kaldırımlarda savrulmalarıyla sonbahara merhaba demenin tadını verir mi hiçbir şey? Evet, Nüfus artıyor, her şey değişiyor; ama ne olursa olsun doğaya bu kadar haksızlık etme hakkımız yok bence.”

İnsanların, mevsimlerin değiştiğinden neden haberi olmuyor? (10 p)

Yazar şehirlerin bu halde olmasından kimleri sorumlu görüyor? (10 p)

Şehirlerde baharı ve onun izlerini görmemize engel olan şeyler nelerdir? (10p)

Bu metinden çıkardığınız ders nedir? (10 p)

Metne uygun bir başlık bulun. (5 p)
Kırmızı renk, her yere farklı anlamlar yükler. Manavda domates, Adana’da kan kırmızı karpuz, Ereğli’de mis kokulu çilek… Hastanede ameliyathaneye son anda yetiştirilen kan…
Bu parça aşağıdakilerden hangisini anlatmaktadır? (5 p)
A) Kırmızı rengin çok sevilmesi B) Kırmızı rengin kişilere çağrıştırdıkları
C) Kırmızı rengin kullanıldığı yerler D) Kırmızı rengin dikkat çekici olması

Küçük çocuğun yaptığı resme dikkatle bakan arkadaşı, ‘‘Bu da bir şey mi? Ben bunun daha iyisini yaparım!” dedi. Sonra kendi yaptığı resmi gösterip arkadaşının yaptığı resmi eleştirmeye devam etti.
Bu paragrafta, çocuğun duyguları aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir? (5 p)
A) Hoşgörü B) Kıskançlık C) Beğenme D) Üzülme

Abant’a İstanbul’dan gidiliyorsa Kaynaşlı yol ayrımından Bolu Dağı’na çıkarak oradan Abant Kavşağı’na sapılır. Sonrasında her tarafı ağaçlarla çevrili 21 km bir yol sonunda Abant Gölü’ne ulaşılır. Yol boyunca oldukça güzel mekânlar ve restoranlar bulunur. Yol üzerinde lezzetli bir sabah kahvaltısı yapabilir ya da balık restoranlarında oldukça lezzetli taze tutulmuş balık çeşitleri yiyebilirsiniz. Ankara’dan ulaşım ise E-5 karayolundan yapılır. E-5’ten Bolu Dağı mevkiine sapılırsa, buradan Abant yolu başlamaktadır. Abant’a ulaşım için diğer bir seçenek ise, otobüsle Bolu merkeze gelerek, buradan Abant’a minibüslerle gitmektir.
Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisine verilmiş bir cevaptır? (5 p)
A) Abant’a nasıl gidilir? B) Abant nereye bağlıdır?
C) Abant’a niçin gidilir? D) Abant’a ne zaman gitmek gerekir?

“Ahlak sadece kötülük etmekten çekinmek değil, başkalarının yapacakları kötülükleri de önlemeye çalışmaktır.” Cümlesine göre aşağıdakilerden hangisi ahlaka uygun bir davranıştır? (5 p)
a) Yere çöp atan kişiyi uyarmak.
b) Başkasına ait bir eşyayı izinsiz kullanmak.
c) İnsanlar hakkında olumsuz sözler söylemek
d) Hayvanlara eziyet edenlere göz yummak

“İnsanın sevinçli ve mutlu günlerinde çok dostu olur. Fakat zor günlerde dost kalmak, üzüntüleri paylaşmak özveri gerektirir. İşte bu özveriyi gösterenler gerçek dostlardır.”
13. Paragrafında anlatılan düşünceye aşağıdaki atasözlerinden hangisi uygundur? (5 p)

A) Dostun attığı taş baş yarmaz. B) Dost dostun ayıbını yüzüne söyler.
C) Dost başa, düşman ayağa bakar. D) Dost kara günde belli olur. www.sorubak.com

Dokümanın Tam ve Görselli Halini İndirmek İçin Tıklayınız

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.