5.sınıf okuma becerileri 1.dönem 2.yazılı soruları

ACI BİR ANI

Bahçede dolaşıyordum; yalnızdım; gözüm, havuzun üstünde, yürüyen, yüzen bir canlı kaya parçasına takıldı; şaşırıp kaldım. Yavaş yavaş yanaştım, eğildim, baktım; dört ayağı vardı, onları oynattıkça yüzüyor ve sivri başını sudan çıkarmış, güneşli yaz havasını almaktan tat duyuyor gibi keyifli keyifli geziniyordu.

… Başka işim, eğlencem de yoktu. İyice nişanlayıp onun kemik sırtına sivri, keskin bir taş fırlattım. Tak diye vurdu; kaplumbağa hemen başını sokup içeriye daldı.Fakat bununla bırakmadım, bekledim ve biraz sonra çıkınca, gene bir kaya fırlattım, gene suyun dibine çökerttim. Neden sonra başka bir kenardan, ağır ağır, kararsız ve korkak yine göründü; ben kamburuna yine bir taş yapıştırdım. Böylece, dört saat, ardı arkası kesilmeden, o çıktı, ben vurdum; o battı, ben bekledim.Hepsinden daha keskin daha sert, daha büyük bir kaya seçtim; o ağzını açıp benden acıma beklerken, başını nişanlayarak dikkatle fırlattım. Hedefe tam rastlamıştım; hayvan gene battı; fakat, bu kez battığı sulara pembe bir renk yayıldı: Başından kan sızıyordu. Korkup üzüntü içinde bekledim; bekliyordum ki yine görünsün ve artık bırakayım, gitsin. Oysa, akşam oldu; sular karardı, beni aramaya geldiler, zorla sürükleyip götürdüler; o, bir daha çıkmadı, bir daha suyun yüzünde görünmedi.

Derdimden haftalarca hasta yattım, haftalarca yüzüm gülmedi. O gün bugün, her hatırlayışımda hâlâ kendimden iğrenir, hâlâ ruhumda pişmanlık ve sıkıntı duyarım.

(Refik Halit KARAY)

  1. Bahçede dolaşırken çocuğun ilgisini ne çekiyor?
  2. Çocuk kaplumbağaya nasıl davranıyor?
  3. Çocuğun bu davranışı yapma sebebi nedir?
  4. Sizce bu doğru bir davranış mıdır?
  5. Yazar olaydan nasıl etkilenmiştir?
  6. Yukarıdaki metnin konusu nedir?(10p)
  7. Yukarıdaki metnin ana fikri nedir?(10p)
  8. Yukarıdaki metnin şahıs ve varlık kadrosunu belirtiniz?(5p)
  9. Olay nerede geçmektedir?
  10. Metne siz olsanız nasıl bir başlık koyardınız?
  11. Yazılı Sorularını Şimdi İndir

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.