5.sınıf 2017-2018 türkçe 1.dönem 1.yazılı soruları

2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ŞEHİT ALİ GAFFAR OKKAN ORTAOKULU TÜRKÇE DERSİ 5.SINIFLAR 1.DÖNEM 1. YAZILI SINAVI SORULARI

Adı Soyadı:                                                                                                                       Sınıf – No:                                 NOTU:…………………

TİYATRO

Bir olayın çeşitli şekilde canlandırılmasına tiyatro denir. Tiyatro yaşamın bir parçasıdır. Konusu bakımından hareketlere, konuşmaya bazen de müziğe yer verilir. Tiyatro oynayanla izleyen arasında yakın bir iletişim vardır. Tiyatroda rol alan kişilere oyuncu denir. Tiyatronun yazılı bir metni vardır ve oyuncular bu metne göre rollerini çalışırlar. Oyuncuların metne bağlı kalmadan doğal olarak oynadıkları bölümlere ise doğaçlama denir.

İlk çağlarda oyunların yazılı bir metni yoktu. Yeteneklerine güvenen oyuncular o an düzenledikleri hareketleri, tasarladıkları sözleri söylemeleri tiyatroyu doğurmuştur. Yazılı tiyatro yapıtları sonradan ortaya çıktı. Bir süre tiyatro sessiz oynandı. Oyuncular olayları; el, yüz, gövde, bacak, kol ve yüz hareketleriyle anlatırdı. Bu sessiz tiyatroya pandomima adı verilir.

Araştırmalar, tiyatronun ilkel insanların av dönüşü vurdukları avın çevresinde sevinç ve heyecan sesleri çıkararak dans etmelerinden doğduğunu anlatır. Bu tür oyunlar daha sonra şenliklere daha da sonra sanat niteliği kazandı.

YAZILININ TAMAMINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.