4. Sınıf Sosyal Bilgiler Herkesin Bir Kimliği Var Konu Anlatımı

Herkesin Bir Kimliği Var

Hiçbir insanın özellikleri başka birinin özellikleriyle aynı değildir. Çevrenizdeki insanları incelediğinizde de her birinin dış görünüşü ve davranışlarıyla diğerlerinden ayrıldığını fark edersiniz.
İnsanın kendine özgü özellikleri denilince akla ilk olarak parmak izleri gelir. Parmak izlerimizin dışında gözümüzdeki iris tabakası da benzersizdir.

Her insan doğuştan getirdiği özelliklerin yanı sıra kendisine ait resmî kimlik belgesiyle de biriciktir. İnsan Hakları Evrensel Beyan- namesi’nin 15. Maddesinde herkesin vatandaşlık hakkına sahip olduğu belirtilmiştir. Buna göre her insana doğduğu andan itibaren geçerli olmak üzere vatandaşı olduğu devlet tarafından resmî bir kimlik belgesi verilir.

Resmî kimlik belgemiz her şeyden önce bizim kim olduğumuzu gösterir. Bizler okulumuza kayıt olurken, hastanede sağlık hizmeti alırken veya pasaport başvurusu yaparken varlığımızı bu kimlik belgesi ile kanıtlarız. Hayatımız boyunca bütün resmî iş ve işlemlerimizi sadece bize ait olan bilgilerin yer aldığı bu belgeyle yaparız. Böylece başka insanlarla karıştırılmayız.

Ülkemizde kimlik belgesi İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapan Nüfus Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Aileye yeni bir birey katıldığında bireyin doğum belgesiyle birlikte Nüfus Müdürlüğü- ne başvurularak kimlik belgesi çıkartılır.

Ülkemizde ilk resmî kimlik belgesi Osmanlı Devleti zamanında 1882 yılında düzenlendi. Halk arasında kimlik, kafa kâğıdı, kafa koçanı, nüfus kâğıdı gibi adlarla anılan bu belge “Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi” adıyla kullanılmaya başlandı. 130 yıldan daha uzun bir geçmişi bulunan nüfus cüzdanlarının biçimi günümüze kadar 6 kez değiştirildi.

Ülkemizde uzun yıllardan beri erkekler için mavi, kadınlar için pembe renkte verilen kimlik belgeleri kullanılmaktaydı. 2016 yılından itibaren günümüzün teknolojisiyle uyumlu, daha güvenilir olan, akıllı kart özelliği taşıyan ve üzerinde çip bulunan yeni kimlik belgeleri dağıtılmaya başlanmıştır. Ülkemiz vatandaşları bulundukları yerdeki Nüfus Müdürlüğüne başvurarak yeni kimlik belgelerini alabilmektedir. Yeni kimlik belgeleri erkekler ve kadınlar için aynı renktedir ve rengi mavinin bir tonu olan türkuaz rengidir.

Yeni Kimlik Belgesini Tanıyalım

Yeni kimlik belgesinde her bölüm Türkçe ve İngilizce olarak uluslararası standartlara uygun şekilde düzenlen- miştir. Yeni hâliyle kimlik kartlarımızı yurt dışında kullanmak daha kolay olacaktır.
Kimlik kartının ön yüzünde üstte Türkçe, altta İngilizce olarak TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI yazıyor. Onun altında da kırmızı renkli ay yıldız yer alıyor. Bunlar bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir vatandaşı olduğumuzu gösteriyor.

Kimlik kartının sol üst bölgesindeki T.C. Kimlik Numarası yer alıyor. Resmî işlemlerde kullandığımız kimlik numaramız yalnızca bize aittir ve aynı numaranın başka birine verilmesi mümkün değildir.
TC Kimlik Numarasının altında resim bölümü vardır. Bu alana resim basılması on beş yaşına kadar zorunlu değildir. Ancak çocuğun velisinin istemesi halinde kaç yaşında olursa olsun çocukların fotoğrafları da kimlik belgesine basılabilir.

Kimliğin orta bölümünde soyad, ad, doğum tarihi, kimlik sıra no ve kimlik kartının son geçerlilik tarihi bulunmaktadır. Yeni kimlik belgeleri verildiği tarihten itibaren on yıl süreyle geçerlidir. Bunun sebebi ise hem kimlik kartının sahibinin kişisel bilgilerindeki değişikliklerin güncellenebilmesi hem de teknolojideki gelişmelerin ve yeni güvenlik önlemlerinin kimlik kartlarına yansıtılmasıdır.

Kartın sağ alt bölgesindeki cinsiyet (kadınlar için K, erkekler için E yazar), onun altında uyruk bölümü vardır. Burada yazan TC ifadesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuzu gösterir. Bunun altında ise imza bölümü vardır. İmza başkaları tarafından asla taklit edilemeyecek kişiye özel işaretlerden biridir. Bu nedenle vatandaş, ilgili bölüme atacağı imzayla kimlik kartının kendisi adına düzenlenmiş olduğunu kanıtlayabilecektir.

Kimlik kartımın arka yüzünde benimle ilgili olarak sadece annemin ve babamın adlarına yer verilen bölüm yer alıyor.

Yeni kimlik kartlarımıza akıllı kart özelliği kazandıran elektronik çip (yonga) de bu yüzde bulunuyor. Bu çipe kartın sahibine ait fotoğraf bilgisinin yanı sıra parmak izi gibi kimlik doğrulamada kullanılacak bilgiler kaydediliyor. Ayrıca eski nüfus cüzdanlarımızda ayrıntılı olarak yer verilen nüfus kayıt bilgileri de bu bölüme depolanıyor.

Ayrıca bu yüzde kimlik kartını veren makamın adı yazar. Kimlik belgelerini İçişleri bakanlığı verdiği için bu kısımda TC İçişleri Bakanlığı yazar.

Yeni kimlik kartlarının gelecekte banka kartı, sürücü belgesi hatta pasaport yerine geçerek hayatımızı kolaylaştırması beklenmektedir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.