4. Sınıf Fen Bilimleri Maddeyi Niteleyen Özellikler Konu Özeti

Madde nedir?

Çevrede gördüğümüz, duyu organlarımızla algılayabildiğimiz boşlukta yer kaplayan canlı ve cansız varlıkların tümüne madde denir. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, taş, toprak, hava, su, masa, sandalye, kalem, silgi, Güneş, Dünya, Ay ve yıldızların hepsi maddedir

 Maddeyi Niteleyen Özellikler

Maddelerin beş duyu organımızla hissedebildiğimiz benzer ya da farklı özellikleri vardır.

  1. Sert – Yumuşak  (Örnekler: Oyun hamuru, sünger, pamuk gibi maddeler yumuşak maddelerdir. Kolayca şekil almayan, kolayca çizilemeyen, buruşmayan maddeler sert maddelerdir. Tahta, demir ve çelikten yapılan maddeler sert maddelerdir.)
  2. Esnek – Kırılgan (Örnekler:: Silgi, paket lastiği, sünger, yay ve balon esnek maddelere örnektir.. Cam, porselen, ayna kırılgan maddelere örnektir)
  3. Pürüzlü – pürüzsüz (Örnekler: Ağaç kabuğu, kaya, halı ve taş pürüzlü yüzeye sahiptir. Cam, yazı tahtası, fayanslar ve ampul pürüzsüz maddelerdir)
  4. Renkli – Renksiz (Örnekler:: Cam, hava, su gibi maddeler renksizdir. kalem, kapı ağaç gibi maddeler ise renklidir)
  5. Kokulu – Kokusuz (Çiçek, meyve, soğan, parfüm, kolonya kokulu maddelerdir.  Hava, taş, şeker, tuz ve altın ise kokusuz maddelerdir)
  6. Tat (Limon ekşi, bal tatlı, biber acı)

Maddelerin renk ve şekillerini gözümüzle, Kokularını burnumuzla, Tatlarını dilimizle, Sertlik, yumuşaklık, pürüzlülük ve pürüzsüzlük gibi özelliklerini derimiz yardımı ile algılarız.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.