4.sınıf fen bilimleri 1.dönem 3.yazılı soruları ve cevapları 2015-2016

Adı Soyadı: Sınıf:4/H 14.01.2016
PUANI:

YAHYA KEMAL BEYATLI İLKOKULU 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
4.SINIFLAR FEN VE TEKNOLOJİ 1. DÖNEM 3. SINAV SORULARIDIR

A) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlara (D) ,yanlış olanlara (Y) yazınız. ( 10X2=20 p )
1. ( ) Tahta kaşık ve cam şişe işlenmiş maddedir.
2. ( ) Boş kabın kütlesine brüt kütle denir.
3. ( ) Eklemler üçe ayrılır.
4. ( ) Gazlar bulundukları ortamda yayılırlar.
5. ( ) Uyuyan insanın nabız sayısı, yürüyen insandan daha fazladır.
6. ( ) Her cisim bir maddedir. Ama her madde cisim değildir.
7. ( ) Karışımı oluşturan maddeler, özelliklerini kaybeder.
8. ( ) Şekerin su içinde eriyip dağılmasına çözünme denir.
9. ( ) Dönme dolabın hareketi dairesel harekettir.
10. ( ) Duraktan kalkan minibüsün hareketi yavaşlayan harekete örnektir.

B) Aşağıdaki ifadelerle soru numaralarını eşleştiriniz. (10X2=20 p)
Solunum ( ) Eklem ( ) Cisim ( ) Saydam ( ) Buharlaştırma ( ) Dara ( ) Yapay ( )Termometre ( ) Gaz ( ) Esnek ( ) Madde ( )
1. Uzayıp kısalabilen, bükülebilen ve tekrar eski haline dönebilen maddelere (……………) maddeler denir.
2. Nefes alıp verme olayına (……..……) denir.
3. Vücudumuzda bulunan kemiklerin birbirine bağlandığı yerlere (…………..) denir.
4. Maddenin şekil almış haline (……………) denir.
5. Işığı geçiren maddelere (……………) maddeler denir.
6. Sunta, naylon, teflon, kauçuk gibi maddeler (……………) maddelerdir.
7. Salça ve pekmez (……………) yöntemi kullanılarak elde edilir.
8. Maddelerin sıcaklığını (……..……) ile ölçeriz.
9. Hava (……………) bir maddedir.
10. Boş kabın ağırlığına (……………) denir.

C) Aşağıdaki sorularda doğru şıkkı işaretleyiniz. (4×15=60 p)
1) Aşağıdakilerden hangisi cisim değildir?
A) altın B) yüzük C) bilezik D) küpe

2)Aşağıdakilerden hangisi petrolün işlenmesiyle üretilmez?
A) Plastik B) Mazot C) Benzin D) Kömür

3) Aşağıdaki maddelerle, bu maddelere ait özelliklerden hangisi yanlış eşleştirilmiştir?
Madde Özellikleri
A) Odun Mat, sert
B) Pamuk Yumuşak, suyu çeken
C) Cam Opak, kırılgan
D) Ayna Pürüzsüz, kırılgan

4) Bir madde ve o maddenin içinde bulunduğu kapla birlikteki kütlesi neyi ifade eder?
A) Net B) Brüt C) Dara D) Hacim

5) Aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Sıvıların hacmi dereceli kaplarla ölçülür. B) Hacim eşit kollu terazi ile ölçülür.
C) Kütlenin birimi litredir. D) Hacim birimi kilogramdır.

6) Aşağıdakilerden hangisi madde değildir?
A) Toprak B) Su C) Işık D) Hava

7) Talaş, demir tozu ve kumdan oluşan karışımı hangi yöntemlerle ayrıştırabiliriz?
A) Süzdürme-buharlaştırma B) Buharlaştırma-yüzdürme
C) Eleme-süzdürme D) Yüzdürme-mıknatısla ayırma

8) Aşağıdakilerden hangisi yapay maddedir?
A) ağaç B) yüzük C) sıra D) naylon

9) Bir maddenin ısı vererek sıvı halden katı hale geçmesine ne denir?
A) Erime B) Donma C) Yoğuşma D) Buharlaşma

10) Aşağıdakilerden hangisi bozunmaya örnektir?
A) Altının eritilerek yüzük yapılması. B) Sütten dondurma yapılması
C) Şekerin ısıtılarak kömürleşmesi. D) Çaydanlıktaki suyun buharlaşması.

11) Aşağıdakilerden hangisi doğa olaylarının etkisi sonucu oluşmamıştır?
A) Pamukkale travertenleri B) Deprem
C) Baraj D) Peri bacaları
12)Aşağıdakilerden hangisi destek ve hareketi sağlayan yapılardan birisi değildir?
A) kemik B) damarlar C) eklemler D) kaslar

13) Plastik, demir ve alüminyumdan yapılmış oyuncak arabalara eşit uzaklıkta mıknatıslar tutulunca hangileri hareket eder?
A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III D) II ve III
14) Bilinçli bir tüketici aşağıdakilerden hangisini yapar?
A) En ucuz ürünü alır. B) Pahalı ürünü tercih eder.
C) Kaliteli ürünü tercih eder. D) Reklamlarda gördüğünü alır.

15) Sıcak olan A maddesi ile soğuk olan B maddesi birbirine temas ediyor.
Bu durumda aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmez?
A) A maddesinin sıcaklığı düşer. B) B maddesinde ısınma görülür.
C) A maddesinde soğuma görülür. D)Isı, B maddesinden A maddesine akar.

BAŞARILAR DİLERİM
Hakkı Sapmaz
D-Y Soruları: 1-D 2-Y 3-D 4- D 5-Y 6-D 7-Y 8-D 9-D 10-Y
Eşleştirmeler: (2) (3) (4) (5) (7) (10) (6) (8) (9) (1)
Çok Seç: 1-A 2-D 3-C 4-B 5-A 6-C 7-D 8-D 9-B 10-C 11-C 12-B 13-A 14-C 15-D

YAHYA KEMAL BEYATLI İLKOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
4.SINIFLAR FEN VE TEKNOLOJİ 1. DÖNEM 3. SINAV SORULARIDIR

A) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlara (D) ,yanlış olanlara (Y) yazınız. ( 10X2=20 p )
1. ( D ) Tahta kaşık ve cam şişe işlenmiş maddedir.
2. ( Y ) Boş kabın kütlesine brüt kütle denir.
3. ( D ) Eklemler üçe ayrılır.
4. ( D ) Gazlar bulundukları ortamda yayılırlar.
5. ( Y ) Uyuyan insanın nabız sayısı, yürüyen insandan daha fazladır.
6. ( D ) Her cisim bir maddedir. Ama her madde cisim değildir.
7. ( Y ) Karışımı oluşturan maddeler, özelliklerini kaybeder.
8. ( D ) Şekerin su içinde eriyip dağılmasına çözünme denir.
9. ( D ) Dönme dolabın hareketi dairesel harekettir.
10. ( Y ) Duraktan kalkan minibüsün hareketi yavaşlayan harekete örnektir.

B) Aşağıdaki ifadelerle soru numaralarını eşleştiriniz. (10X2=20 p)
Solunum ( 2 ) Eklem ( 3 ) Cisim ( 4 ) Saydam ( 5 ) Buharlaştırma ( 7 ) Dara ( 10 ) Yapay ( 6 )Termometre ( 8 ) Gaz ( 9 ) Esnek (1 ) Madde ( )
1. Uzayıp kısalabilen, bükülebilen ve tekrar eski haline dönebilen maddelere (……………) maddeler denir.
2. Nefes alıp verme olayına (……..……) denir.
3. Vücudumuzda bulunan kemiklerin birbirine bağlandığı yerlere (…………..) denir.
4. Maddenin şekil almış haline (……………) denir.
5. Işığı geçiren maddelere (……………) maddeler denir.
6. Sunta, naylon, teflon, kauçuk gibi maddeler (……………) maddelerdir.
7. Salça ve pekmez (……………) yöntemi kullanılarak elde edilir.
8. Maddelerin sıcaklığını (……..……) ile ölçeriz.
9. Hava (……………) bir maddedir.
10. Boş kabın ağırlığına (……………) denir.

C) Aşağıdaki sorularda doğru şıkkı işaretleyiniz. (4×15=60 p)
1) Aşağıdakilerden hangisi cisim değildir?
A) altın B) yüzük C) bilezik D) küpe

2)Aşağıdakilerden hangisi petrolün işlenmesiyle üretilmez?
A) Plastik B) Mazot C) Benzin D) Kömür

3) Aşağıdaki maddelerle, bu maddelere ait özelliklerden hangisi yanlış eşleştirilmiştir?
Madde Özellikleri
A) Odun Mat, sert
B) Pamuk Yumuşak, suyu çeken
C) Cam Opak, kırılgan
D) Ayna Pürüzsüz, kırılgan

4) Bir madde ve o maddenin içinde bulunduğu kapla birlikteki kütlesi neyi ifade eder?
A) Net B) Brüt C) Dara D) Hacim
5) Aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Sıvıların hacmi dereceli kaplarla ölçülür. B) Hacim eşit kollu terazi ile ölçülür.
C) Kütlenin birimi litredir. D) Hacim birimi kilogramdır.

6) Aşağıdakilerden hangisi madde değildir?
A) Toprak B) Su C) Işık D) Hava

7) Talaş, demir tozu ve kumdan oluşan karışımı hangi yöntemlerle ayrıştırabiliriz?
A) Süzdürme-buharlaştırma B) Buharlaştırma-yüzdürme
C) Eleme-süzdürme D) Yüzdürme-mıknatısla ayırma

8) Aşağıdakilerden hangisi yapay maddedir?
A) ağaç B) yüzük C) sıra D) naylon
9) Bir maddenin ısı vererek sıvı halden katı hale geçmesine ne denir?
A) Erime B) Donma C) Yoğuşma D) Buharlaşma

10) Aşağıdakilerden hangisi bozunmaya örnektir?
A) Altının eritilerek yüzük yapılması. B) Sütten dondurma yapılması
C) Şekerin ısıtılarak kömürleşmesi. D) Çaydanlıktaki suyun buharlaşarak uçması.

11) Aşağıdakilerden hangisi doğa olaylarının etkisi sonucu oluşmamıştır?
A) Pamukkale travertenleri B) Deprem
C) Baraj D) Peri bacaları
12)Aşağıdakilerden hangisi destek ve hareketi sağlayan yapılardan birisi değildir?
A) kemik B) damarlar C) eklemler D) kaslar

13) Plastik, demir ve alüminyumdan yapılmış oyuncak arabalara eşit uzaklıkta mıknatıslar tutulunca hangileri hareket eder?
A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III D) II ve III
14) Bilinçli bir tüketici aşağıdakilerden hangisini yapar?
A) En ucuz ürünü alır. B) Pahalı ürünü tercih eder.
C) Kaliteli ürünü tercih eder. D) Reklamlarda gördüğünü alır.

15) Sıcak olan A maddesi ile soğuk olan B maddesi birbirine temas ediyor.
Bu durumda aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmez?
A) A maddesinin sıcaklığı düşer. B) B maddesinde ısınma görülür.
C) A maddesinde soğuma görülür. D) Isı, B maddesinden A maddesine akar.

BAŞARILAR DİLERİM

Dokümanın Tam ve Görselli Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

98 − = 91

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.