4. Sınıf Din Kültürü 1. Ünite Konu Anlatımı (Özet)

DİN  KÜLTÜRÜ  1. ÜNİTE  DERS  NOTLARI

Günlük hayatımızda bir çok dini ifade kullanırız. Bunlardan bazılar; Bismillahirrahmanirrahim, elhamdülillah, Allah’a şükür, Allah’u Ekber, melek, peygamber, sevap, günah, helal, haram, dua, namaz, oruç. selamun aleykum, cennet, cehennem…..

Allah’ın güzel isimlerine ESMA-İ HÜSNA denir.

Allah’ın emir ve yasaklarını insanlara iletenlere PEYGAMBER denir. Peygamber, sözlükte elçi, haberci gibi anlamlara da gelir. Son peygamberimiz olan Hz. Muhammed’in adı söylenildiğinde     ” Sallallahu aleyhi vesellem” sözü söylenir.

Besmele çekmek; Bismillahirrahmanirrahim anlamına gelir. Yemeklerden önce. kapıyı açarken, su içerken, arabaya binerken, kur’an okurken, yatarken, kalkerken, herhangi bir işe başlarken söyleriz.

Selamlaşma, iki insanın karşılıklı iyi dileklerde bulunmasıdır. Bizler de selamlaşmanın en güzel  şekli olan “Selamun Aleykum” sözünü kullanırız.

Allah’a Hamd ve şükür için; Allah’a şükür, Elhamdülillah, Hamdolsun, Şükürler Olsun, Çok Şükür gibi ifadeler kullanılır. Örneğin, yemekten sonra Elhamdülillah denilir.

Allahü Ekber sözüne TEKBİR denir.

Allah’tan af ve bağışlanmaya İSTİĞFAR denir. İstiğfarın diğer adı Estağfirullah’tır.

SÜBHANALLAH, Allah her türlü eksiklik, kusur ve ayıptan uzaktır, anlamına gelmektedir.

Dinimizin yapılmasını tavsiye ettiği emir  ve davranışlara SEVAP denir. Namaz kılmak, oruç tutmak, Kur’an okumak, çalışmak, muhtaç birine yardım etmek, hayvanlara iyi davranmak, kimsesizleri gözetmek, anne baba sözünü dinlemek başlıca sevaplardandır.

Dinimizin yasakladığı emir ve davranışlara GÜNAH denir. Anne babaya saygısızlık, iftira atmak, dedikodu yapmak, içki içmek, kumar oynamak, hırsızlık yapma başlıca günahlardandır.

Dinimizin kullanılmasına, yapılmasına, yenilip içilmesine izin verdiği şeylere HELAL denir. Örneğin, çalışarak ve hakkını vererek kazandığımız para bize helaldir.

Dinimizde kişiye ve topluma faydalı olmak amacıyla yapılan güzel iş ve davranışlara SALİH AMEL denir.

Dinimizce yasaklanmış olan iş ve davranışlara HARAM denir. Cana kıymak, yalan söylemek, iftira etmek, başkasının hakkına el uzatmak, içki içmek, kumar oynamak başlıca haram olan davranışlardır.

Günlük hayatta,     

Hasta olan birine “Allah Şifa Versin deriz,”

Yeni ev alana “Güle Güle Oturun,” deriz.

Yeni araba alana ” Hayırlı Olsun, Allah Kaza Bela Vermesin.” deriz.

Olmasını istemediğimiz bir şey için, ” Allah Korusun.” deriz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.