2020 Engelli Raporu Nereden Alınır? Engelli Raporu veren hastaneler

2020 ENGELLİ RAPORU NEREDEN ALINIR? NASIL HESAPLANIR?

2020 engelli raporunun alınması ve hesaplanması pek çok kişinin merak ettiği bir konu olmaktadır. Engelli raporu ile herhangi bir zihinsel ya da bedensel engeli bulunan kişiler pek çok hakka sahip olmaktadır. Engelli raporuna başvuruda bulunan kişiler, kısa bir süre içinde bu rapora sahip olabilmektedir. Engelli raporu çeşitli formüller kullanılarak hesaplanmaktadır. Devlet bünyesinde belirli şartları sağlayan kişiler, engelli raporu almaya hak kazanırlar. Engelli oranları belirlenirken ilgili kişinin birden fazla engelinin bulunması halinde, Balthazard adı verilen hesaplama türü kullanılmaktadır.

Engelli Oranının Belirlenme Şartları Nelerdir?

Engelli oranlarını belirleme ile ilgili olan kanun kapsamında belirlenen şartlar ise şöyledir:

  1. Engelli olan kişinin engel durumunun birden daha fazla olması durumunda, mevcutta bulunan her engelin birbirinden farklı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda engelli oranı hesaplaması ise, Balthazard yöntemi ile yapılmaktadır.
  2. Engelli oranlarının sıralanması, engelli yüzdesinin fazla olduğu özürden başlanılarak yapılmaktadır.
  3. Engelin yüzdeleri belirlendikten sonra en yüksek orana sahip engelin yüzde oranı, yüzde 100’den düşülmektedir.
  4. Yüzde 100’den düşülen, yüzdesi en yüksek olan engel, yüzdesi en yüksek olan ikinci engelle çarpılır. Elde edilen sonuç ise 100’e bölünür. Çıkan bu sonuç da en yüksek engel oranına eklenir. Bu şekilde de mevcutta bulunan iki engelin ortalaması belirlenir.
  5. Engelin iki ve ya üstü olması durumunda hesaplama oranları farklılık göstermektedir.
  6. Raporun hesaplanması durumunda kişinin yaşı da dikkate alınmalıdır. Engeli bulunan kişinin yaşının 60’dan yüksek olması durumunda ise, Balthazard yöntemi ile engel yüzdesinin üzerine yüzde 10 oranında ekleme yapılmalıdır.

Engelli Raporu Hangi Hastanelerden Alınır?

2020 engelli raporu alabilmek için her hastane uygun olmamaktadır. Bu raporu elde etmek isteyen kişilerin tam teşekküllü bir devlet hastanesine müracaat etmesi gerekmektedir. Bu hastaneler ise başta Devlet hastaneleri olmak üzere üniversite hastaneleridir. Ayrıca eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerine bağlı olan çeşitli sağlık kurumlarından da engelli raporu alınabilir. Bu hastanelerden randevu almak gerekmektedir. Sonrasında ise, sağlık raporu almak için çeşitli muayenelerden geçerek muayene sonuçları ilgili sağlık kurumuna verilmelidir. Bu sonuçlar göz önünde bulundurularak, hastane kurulu tarafından kişinin engelli raporu alıp alamayacağı netlik kazanmaktadır.

Engelli sağlık raporu vermeye yetkili hastaneler için buraya bakınız

Engelli Raporunun Başvuru Şartları Nelerdir?

2020 engelli raporu başvuru şartları ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Başvuru şartlarını sağlamayan kişiler, hiçbir şekilde bu raporu almaya hak kazanamazlar. Bu şarlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Engelli raporu almak için müracaat edecek kişinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin vatandaşı olması,
  2. Mevcut engel durumunun en az yüzde 40 oranında olması,
  3. Tam teşekküllü devlet hastanesinde yapılması gereken tüm muayenelerin eksiksiz olarak tamamlanması ve sonuçların belgelenmesi,
  4. Muayene sonuçları ve gerekli görülen evrakların sağlık kuruluna teslim edilmesi
  5. Reşit olmayan ve akli dengesinin yerinde olduğu kişiler adına vasilerin başvuru yapması ve yapılacak tüm işlemlerde kişinin yanında olması,
  6. Vasilerin kimliklerinin ve mahkeme onaylı vasilik belgesinin bulunması,
  7. Eğer kişinin akli dengesi yerinde değilse vasisi bulunması ve muayeneye de beraber girmeleri gerekmektedir. Vasisi olmayan engelli kişiler muayeneye alınmamaktadır. Vasi belgesi bulunmayan kişiler ise, engelli kişilere refakatçi olamazlar.

Engelli raporunda bulunan yüzde 40 oranı, engeli bulunan kişilerin devlet bünyesindeki tüm haklardan faydalanabilmesini sağlamaktadır. Çeşitli durumlarda öncelikleri vardır ve en temel engelli sınıfında yer alırlar.

Engelli Raporu Alabilmek İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

2020 engelli raporu almak için gereken belgeler, pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Bu belgelere sahip olmayan engelli kişilerin ise başvuruları tamamlanamayacak olup, engelli raporu alabilmeleri de mümkün olmayacaktır. Bu belgelerin, ilgili sağlık kuruluna teslim edilmesi, ilgili incelemelerin yapılabilmesi için gerekmektedir.

  1. Engeli bulunan kişinin, üzerinde T.C. vatandaşlık numarası yazan kimlik belgesi,
  2. Vasisi bulunan engelli kişilerin kimlik belgesi,
  3. Akli dengesinin bulunmadığı kişilerin vasilerinin mahkeme tarafından onaylanmış vasilik belgesi,
  4. Başvuru formu
  5. Sağlık kontrolleri sonrasında doldurulmuş olan evrak ya da evrakların tamamı,
  6. Zihinsel dengeleri yerinde olan engellilerin eğitim durumu ile ilgili bilgileri,

Engelli Raporunun Aşamaları Nelerdir?

2020 engelli raporunun aşamaları hakkında bilgi sahibi olmak, bu sürecin hazırlıklı olarak atlatılmasında yardımcı olacaktır. Engeli bulunan kişilerin isteklerine göre hastanelere başvuru için gitmeleri, çoğu zaman işlemlerini yapamadan dönmeleri ile sonuçlanmaktadır. Bunun sebebi ise, sağlık kurulu üyelerinin toplandığı belli günler olması ile doğrudan ilişkilidir. Engelli raporu almak isteyen kişilerin izleyeceği yol ise şöyledir:

  1. İlgili hastaneye gidip sağlık kurulu üyelerinin hangi günlerde toplandığını öğrenmek,
  2. Kurulun toplandığı günlerde engellilerin ve vasilerinin hastaneye gitmesi,
  3. Vezneden sıra alıp, engelli raporu başvuru formunu yapmak,
  4. Vezneden alınan evrakların sisteme girilmesinden sonra muayene için gerekli görülen belgelerin hastalara teslim edilmesi,
  5. Her muayene sonrasında bu evrakların doktora imzalatılması
  6. Muayene sonrasında evrakların tamamlanarak ilgili görevlilere teslim edilmesi,
  7. Muayene sonuçlarının incelenmesinden sonra sağlık kurulu inceleme sonuçlarının teslim tarihini öğrenmek,

Engelli Raporu Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır?

2020 engelli raporu başvuru sorgulaması için e- devlet kapısı üzerinden sorgulama işlemleri yapılabilmektedir.

E- devlet ile sorgulama:

  1. Öncelikle turkiye.gov.tr adresi kullanılarak e- devlet sayfası açılmalıdır.
  2. Sağ üst köşede bulunan Giriş Yap butonuna tıklanır.
  3. Sorgulaması yapılacak olan kişinin TC kimlik numarası ve şifresi girilir.
  4. Hizmetler bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu seçilir.
  5. Açılan penceredeki Evrak Kayıt bölümünden engelli raporu sorgulaması yapılabilmektedir.

Sağlık Kurulu Raporu İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

2020 engelli raporu alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olunması, eksik ve ya yanlış bir işlem yapılmaması için önemlidir. Öncelikle, alınan raporun kopyalı olarak teslim alınması gerekmektedir. Rapor kopyalarının üzerinde ise Aslı Gibidir kaşesinin bulunması gerekir. Bu kaşe olmayan kopyaların hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır. Asıl raporunuzu kaybetmemeniz ve herhangi bir zarar gelmemesi için bu kopyalar kullanılmalıdır.

2020 engelli raporunun geçerlilik süresi ise süreli ve süresiz olarak iki gruba ayrılmaktadır. Yüzde 40 ve üzerinde bir oranla engeli bulunan kişilere süreli engelli raporu verilmektedir. Bu kişilerin engelinin yükselmesi durumunu belirtmek içinse tekrar muayeneden geçmesi gerekmektedir. Engelli raporlarının geçerlilik süresi, raporun üzerinde yazmaktadır. Ayrıca engelli raporunun geçerlilik süresi dolduğunda da tekrar başvuru yaparak bu işlemi yinelemek gerekir. Engelli oranının yüzde 90 ve üzerinde belirlenen kişilerin mevcut raporları ise süresiz olarak kabul görmektedir. Bu kişilerin engelli raporlarını yineletmeleri gerekmemektedir.

Engelli Raporu Hangi Ayrıcalıkları Sağlar?

2020 engelli raporunun sağladığı ayrıcalıklar, yüzde 40 oranında engelli kişilerin günlük hayatlarında kolaylık yaşaması ve daha faal olmaları için sosyal devlet düşüncesi ile yapılmış olan pozitif ayrımcılık olarak değerlendirilmelidir. Bu ayrıcalıklar ise şu şekildedir:

    • Toplu taşıma araçlarını, engelli kişinin ve refakatçilerin ücretsiz olarak kullanması,
    • Ulaşım araçları biletlerini indirimli olarak almak,
    • ÖTV’den muaf tutularak araba alabilmek,
    • 200 metrekareye kadar olan konutlarda vergiden muafiyet,
    • Devlet kurum ve kuruluşlarında öncelik hakkı,
    • ÖSYM sınavlarında ayrıcalıklı oturum,
  • Gelir vergisi indirimi, olarak bilinmektedir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.