1699 Karlofça Antlaşması Maddeleri Özelliği

Karlofça Antlaşması tarihi, Karlofça Antlaşması maddeleri, Karlofça Antlaşması özelliği, Karlofça Antlaşması hangi padişah

  1. 1683-1699 Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları’nı sona erdiren barış antlaşması.
  2. 26 Ocak 1699 günü imzalanan Karlofça Antlaşması ile Banat veTemeşvar hariç, bütün Macaristan ve Erdel Beyliği Avusturya’ya, Ukraynave Podolya Lehistan’a, Mora ve Dalmaçya kıyıları Venediklilere bırakıldı. Ruslar, ayrıca ele geçirdikleri Azak Kalesinin dışında ele geçirmeyi düşündükleri Kerç Kalesini de istediklerinden Karlofça’da Ruslar ile bir barış antlaşması imzalanamadı ama Ruslarla da iki yıllık bir ateşkes üzerinde mutabakata varıldı.
  3. Karlofça Antlaşmasın’nın barış süresi 25 yıl olarak belirlenirken, antlaşmanın garantör devleti de Avusturya olmuştur.
  4. Karlofça Antlaşması Osmanlı Devleti’nin batıda büyük çapta toprak kaybettiği ilk antlaşmadır. Karlofça Antlaşması’ndan sonra Osmanlı Devleti hiçbir zaman eski gücüne ulaşamadı. Bu antlaşmadan sonra Osmanlı Devleti kaybettiği toprakları geri alma siyaseti izlemeye başlamıştır. Ayrıca duraklama dönemi biterken, gerileme dönemibaşlamıştır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.