Eski Simyacılar (Simya’ya Hizmet Edenler)

Hermann Kopp : Soy (asal) olmayan metalleri soy metallere dönüştürmek. filozof taşının ve insan ömrünü sonsuzlaştıracak yaşam iksirinin aramak.
Cabir Bin Hayyan : Atomların kontrol altında parçalanıp değerlerinin değişmesi sonucunda ise metallerin birbirine dönüşebileceğini söylemiştir.
El-Razi : Soda ile potasyum arasındaki farkı bekirtmiş, sülfat asidini bulmuştur, formik asidi, kostik sodayı ve gliserini keşfetmiştir.
Glauber : Sodyum Sülfatı sentezlemiştir. Metal klorürlerin, metalleri tuz asidinde çözerek elde edileceğini göstermiştir. Hidroklorik asidi keşfetti.
İbn-i Sina : Özellikle dönüşümle ilgilenmiştir. Mineralleri; taşlar, ateşte eriyen maddeler, kükürtler ve tuzlar olarak 4 gruba ayırmıştır.
Van Helmont : Suyun temel element olduğuna inanmıştır. Gaz üretimini ilk kez açıkça gerçekleştirmiştir. Deneylerinde teraziyi kullanarak, kimyasal çalışmalara nicel özellik kazandırmıştır.
Johann Joachim Becher : Ateş elementinin yanma sırasında kaçıp giden bir nesne olduğunu varsaydı. Georg Erns Stahl bu nesneye flojiston adını verdi.
Cavendish, Priestler ve Scheele : Karbondioksit, oksijen, klor, metan ve hidrojen gazlarını ayrı gazlar olarak tanımladılar.Cavendish ayrıca gazları yoğunluklarına göre ayırdı. Bu çalışmaların yardımıyla flojiston yıkıldı.
Lavoisier : Lavoisier, metal oksitlerinin daha önce priestley ve Scheele nin keşfettiği oksijen ile metallerin yaptığı bileşikler olduğunu kanıtladı.Kütlenin korunumu yasasını ortaya koydu.
Richter : Birleşme ağırlıkları yasasını buldu.
Proust : Sabit Oranlar Yasasını buldu.
Dalton : Katlı oranlar yasasını buldu.
Amedeo Avagadro : Gaz halindeki birçok elementin birer atomlu değil, ikişer atomlu oldukları ve aynı koşullar altında bulunan gazların eşit haciminde eşit sayıda molekül bulunulacağı varsayımını geliştirdi.
Dimitriy İvanoviş Mendeleyev : İlk kez kimyasal elementlerin periyodik yasasını açıkladı.
H.G. Moseley : X ışını yardımıyla elementlerin atom numaralarını saptayarak Mendeleyev in periyodik tablosundaki boşlukları doldurmaya başladı.
Wilhelm Röntgen : X ışınımını buldu.
Henri Becquerel : Uranyumdaki doğal radyoaktifliği keşfetti.
Max Planck : kuvantum kuramını ortaya attı.
F. Wöhler :Siyanüt bileşikleriyle çalışırken üreyle amonyum siyanatı sentezledi.Bu buluşla izometleşme olgusu ortaya çıktı.

“Eski Simyacılar (Simya’ya Hizmet Edenler)” üzerine bir yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.